Το Βατοπαίδι και η εξεταστική επιτροπή

Δημοσίευση: 18 Νοε 2008 1:40 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:57
Το ελληνικό κοινοβούλιο, παρά τις διαφορές κομματικών απόψεων διερεύνησης του σκανδάλου του Βατοπαιδίου, κατέληξε ομόφωνα στη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής.
Ο σκοπός αυτής είναι η ανεύρεση των στοιχείων εκείνων, τα οποία αντικειμενικά θα την οδηγήσουν στην αποκάλυψη των ενόχων. Αυτών που με τον α' ή β΄ τρόπο συνήργησαν στη διάπραξη αυτού του σκανδάλου.
Για την επίτευξη όμως αυτού, τα μέλη της επιτροπής θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν υπεράνω πάσης κομματικής ή άλλης σκοπιμότητας. Μέσα στο μυαλό τους θα αιωρείται μία και μόνη σκέψη: η πρόταξη του δημοσίου συμφέροντος. Οποιαδήποτε εκτροπή από την κατεύθυνση αυτή θα σήμαινε υποβάθμιση και ευτελισμό του κοινοβουλευτικού μας συστήματος. Θα σήμαινε απαξίωση και έλλειψη σεβασμού του ίδιου του λαού μας. Αυτός που στη συντριπτική του πλειοψηφία επιθυμεί την αλήθεια και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Τη μια και μοναδική αλήθεια. Την ανόθευτη από κάθε κομματική ή άλλη ιδιοτέλεια. Αυτή που θα αποτελεί τη συνισταμένη όλων των απόψεων των βουλευτών, εκπροσώπων των κομμάτων της επιτροπής αυτής.
Επομένως αυτή η αλήθεια θα είναι εκείνη που θα εκφράζει το κοινό αίσθημα. Την κοινή ικανοποίηση. Γιατί θα είναι η μόνη ικανή που θ' απαντά σ' όλα τα ερωτήματα που πηγάζουν από το σκάνδαλο αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση, ο λαός δεν πρόκειται να συγχωρέσει ποτέ την απόδοση των γεγονότων κατά το δοκούν εκάστου κόμματος, και την εξαγωγή ισάριθμων μ' αυτά συμπερασμάτων.
Γι' αυτό, λοιπόν χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους τους συμμετέχοντες στην επιτροπή αυτή. Από τον πρόεδρο μέχρι και τον τελευταίο βουλευτή. Για να μην απαξιωθεί με τις ενέργειές τους το ελληνικό κοινοβούλιο. Για να μην καταστεί αυτό στην ψυχή και στα όμματα του λαού όργανο κάποιων σκοτεινών δυνάμεων. Αυτές που ουσιαστικά επιθυμούν την απόκρυψη της αλήθειας. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα στους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Ευτελισμό του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Είναι χρήσιμο και επιβεβλημένο λοιπόν να απαντηθούν λεπτομερώς όλα τα κρίσιμα εκείνα ερωτήματα που θα μας οδηγήσουν ευθέως στην ανεύρεση της αλήθειας, όπως:
1) Πώς ακριβώς συνέβησαν τα γεγονότα αυτά; 2) Ποιοι συνέβαλαν στη δημιουργία αυτών; 3) Ποια κίνητρα που οδήγησαν στη διάπραξη των παράνομων αυτών πράξεων; 4) Ποιοι ωφελήθηκαν σκανδαλωδώς από την εξέλιξη αυτή των πραγμάτων;
Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα περιμένει ο Έλληνας πολίτης. Ο κάθε ορθόδοξος χριστιανός. Για να μάθει την αλήθεια. Αυτή που θα ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη του στους δημοκρατικούς θεσμούς και θα εδραιώσει βαθύτερα ακόμα την ορθόδοξη χριστιανική του συνείδηση. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία του ζητήματος αυτού πρέπει να το καταλάβουν καλά ότι κατά την περίοδο αυτή δοκιμάζεται το κύρος των θεσμών. Δοκιμάζεται ο ανώτερος κοινοβουλευτικός θεσμός διερεύνησης του σκανδάλου αυτού. Και αυτόν τον αποτελούν οι εκπρόσωποι του λαού. Οι βουλευτές. Ως τέτοιοι ακριβώς οφείλουν να βρουν την αλήθεια και να τη δώσουν στο λαό. Γιατί το σκάνδαλο αυτό δεν γεννήθηκε από μόνο του. Δεν ήταν αποτέλεσμα παρθενογενετικής αναπαραγωγής, αλλά δημιούργημα της υλοφροσύνης και της αδηφαγίας ορισμένων. Αυτό θέλει να μάθει ο πολίτης αυτής της χώρας. Την αλήθεια. Πώς συνέβησαν τα γεγονότα αυτά. Πώς προκύπτει ο εύκολος πλουτισμός. Και ακόμα ότι σ' αυτόν τον κόσμο κανείς δεν πλουτίζει εύκολα, αν δεν κλέψει. Και δεν το λέω εγώ αυτό, αλλά η ίδια η ζωή. Το λένε οι πατέρες της εκκλησίας. Το λένε τα λόγια του ιερού Αυγουστίνου ότι: «ο πλούτος αποτελεί προϊόν κλοπής».
Αυτά πρέπει να αποτρέψουν οι θεσμοί με την ενδυναμωσή τους και την πιστή τους εφαρμογή. Με το ύφος και το ήθος των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας που είναι επιφορτισμένα με την τήρηση αυτών. Με την αδέκαστη και αμερόληπτη συμπεριφορά τους. Συμπεριφορά που θα έχει ως κορωνίδα το συμφέρον της πατρίδας και της κοινωνίας. Το συμφέρον του απλού πολίτη. Του καλού χριστιανού, που εναποθέτει τον όβολόν του για τη στήριξη της πίστεώς του και όχι για τον πλουτισμό ορισμένων.
Να, γιατί πρέπει να βρεθεί η αλήθεια. Η κοινή αλήθεια. Η μία και μοναδική. Για να μην ευτελεστεί περαιτέρω η λειτουργία και το κύρος της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Για να μην υποβιβαστεί αυτή στο επίπεδο των φοιτητικών εκλογών, όπου η κάθε παράταξη εκδίδει τα δικά της αποτελέσματα. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στη λαϊκή απαξίωση των θεσμών και του πολιτικού μας συστήματος, την ευθύνη της οποίας ακεραία θα τη φέρουν οι ίδιοι οι πολιτικοί μας.
Σε μια τέτοια συμπεριφορά των ταγών του έθνους ο ελληνικός λαός θα καταλογίσει πολιτική σκοπιμότητα. Έλλειψη πολιτικών αξιών και κυρίως εγκληματική πρακτική απέναντι στα συμφέροντα της κοινωνίας και του δημοσίου. Γι' αυτό τα πολιτικά κόμματα, μέσω των εκπροσώπων τους στην εξεταστική επιτροπή οφείλουν να δώσουν στο λαό με κάθε λεπτομέρεια τη σειρά των γεγονότων του σκανδάλου αυτού που οδήγησαν, αφ' ενός μεν στη ζημία του ελληνικού δημοσίου, αφ' ετέρου δε στην προσβολή της ορθόδοξης πίστεώς του. Στην προσβολή του κάστρου της ορθοδοξίας. Του Αγίου όρους. Και ακόμα περισσότερο στην αμαύρωση της πεμπτουσίας του μοναχισμού: Της ακτημοσύνης και της αφιλοχρηματίας.
Σ' όλα αυτά έχει ιερή υποχρέωση να απαντήσει με μια φωνή η εξεταστική επιτροπή, σεβόμενη έτσι όχι μόνον τους θεσμούς, αλλά κυρίως την αγωνία του ελληνικού λαού να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει σ' αυτόν τον τόπο. Ποιοι είναι εκείνοι που πλουτίζουν την ώρα που αυτός δοκιμάζεται σκληρά να επιβιώσει μέσα σ' ένα κόσμο της υποκρισίας και της απάτης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass