Παρενθέσεις

Στη Χάγη αδέλφια, στη Χάγη

Δημοσίευση: 19 Νοε 2008 1:28 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:58
Μάλιστα! Και κούτσα - κούτσα, φθάσαμε και στη Χάγη! Δεν ήταν δα και απίθανο. Ήταν ένα από τα σενάρια που κατά καιρούς είχαν παιχθεί και λεχθεί μετά τις εξελίξεις στο Βουκουρέστι, αλλά και μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας που προβάλλουν οι Σκοπιανοί - όχι μόνοι τους, αλλά με την... αφανή βοήθεια των Η.Π.Α. - ότι η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία, θέτοντας βέτο στην εισδοχή τής χώρας στο Ν.Α.Τ.Ο. Μάλιστα, κάποια στιγμή, μεταξύ των λοιπών σχετικών σεναρίων, είχε εκτιμηθεί ότι κάτι τέτοιο, δηλαδή «καταγγελία» της Ελλάδος για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας, θα γινόταν και από του βήματος της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., κάτι που δεν έγινε τότε.
Έγινε τώρα, όμως, καθώς ο Γκρούεφσκι συνεχίζει την παρελκυστική του τακτική στο θέμα των διαπραγματεύσεων - που ο Θεός να τις κάνει - περί της επίλυσης ή μάλλον παρακώλυσης του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων και όχι μόνο. Γιατί, ως γνωστόν, με την επιμονή της σκοπιανής πλευράς, τη συνεπικούριση (ανοιχτή) της κυβέρνησης Μπους, τη... συνεργασία τού διαμεσολαβητή Νίμιτς και την ανοχή της Ελλάδας, που κρατά μια «χλιαρή» στάση, η συζήτηση έχει διευρυνθεί και σε άλλα ζητήματα. Όπως της ταυτότητας, της εθνότητας κ.λπ. Και, παρά το γεγονός ότι η επίσημη ελληνική γραμμή, αλλά και του διαμεσολαβητή, είναι ότι «συζητάμε μόνο για το όνομα», επί της ουσίας στο τραπέζι έχουν τεθεί και τα λοιπά ζητήματα.
Πήγε, λοιπόν, τώρα ο Γκρούεφσκι στη Χάγη, χωρίς να ενημερώσει τον Τσερβενκόφσκι, ο οποίος διαφώνησε, και ενώ η χώρα πάει πάλι προς βουλευτικές εκλογές. Και ενώ προ των πυλών βρίσκεται και η συζήτηση για την πιθανότητα ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε., αλλά και νέα συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του Ν.Α.Τ.Ο., όπου, βεβαίως, θα συζητηθεί και το συγκεκριμένο θέμα.
Τι επιδιώκει ο Γκρούεφσκι, ο οποίος, κατά τα λοιπά, λέει ότι θα παραμείνουν τα Σκόπια στο τραπέζι τού διαλόγου; Μα ακριβώς να βάλει μπουρλότο στον όποιο... διάλογο και να κωλυσιεργήσει, αντιστεκόμενος στις πιέσεις που του ασκούν τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στρατηγική του. Και βέβαια, να ενδυναμώσει το σλαβομακεδονικό πληθυσμό, που του εξασφαλίζει υψηλή δημοφιλία ενόψει των βουλευτικών εκλογών.
Έχει, όμως, η Ελλάδα παραβιάσει την ενδιάμεση συμφωνία - αν θέλουμε να δούμε τα πράγματα επί της ουσίας - και κατά ποιο τρόπο; Στο ερώτημα έχει απαντήσει, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στη γράφουσα, ο πλέον αρμόδιος, ο «αρχιτέκτονας» της ενδιάμεσης συμφωνίας, πρέσβης επί τιμή τώρα, ο οποίος είχε και την αποκλειστικότητα της διαπραγμάτευσης για την ενδιάμεση, αλλά και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης για το όνομα από το 1995 και για τρία χρόνια. Ο οποίος, παρεμπιπτόντως, να υπενθυμίσουμε, επανέρχεται στην ενεργό δράση, καθώς ανακλήθηκε μαζί με 15 ακόμη έμπειρους διπλωμάτες, με απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του ΟΑΣΕ από την Ελλάδα. Και ο οποίος θα είναι ο επικεφαλής των διπλωματών που θα ασχοληθούν με το θέμα αυτό και θα δρα ουσιαστικά «αντ’ αυτής», αντί, δηλαδή, της Ντόρας Μπακογιάννη, χειριζόμενος τα σχετικά ζητήματα.
Απαντώντας, λοιπόν, σε σχετικό ερώτημα της «Ε», ο κ. Ζαχαράκης είχε αναφέρει ότι:
«Η ενδιάμεση συμφωνία προβλέπει πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων ότι η Ελλάδα δεν θα αντιταχθεί στην είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς Οργανισμούς με την επωνυμία FYROM, αλλά από την άλλη μεριά προβλέπει ότι η επωνυμία αυτή είναι προσωρινή και ότι θα έπρεπε οι Σκοπιανοί να διαπραγματευτούν την αλλαγή του ονόματος. Λοιπόν, όσο υπάρχει παράβαση διότι δεν δεχόμαστε να μπουν χωρίς να υπάρχει συμφωνία εκ μέρους μας, άλλο τόσο υπάρχει και εκ μέρους τους για κακή και μη καλόπιστη εκτέλεση του πνεύματος της Συμφωνίας. Αν οι Σκοπιανοί θελήσουν να ερμηνεύσουν τυχόν βέτο δικό μας ως παραβίαση της Συμφωνίας, θα πρέπει τότε να υποστούν και τις συνέπειες. Διότι η συμφωνία δεν είναι κάτι το οποίο προσφέρει σε μας εξαιρετικά οφέλη. Μάλλον τους Σκοπιανούς βοηθά να ζήσουν, παρά εμάς. Διότι, αν η Συμφωνία δεν υπάρχει, τότε δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση προσώπων. Διότι η Συμφωνία δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η ρύθμιση της καθημερινής διαβίωσης δύο όμορων, δύο γειτονικών κρατών με πρακτικές ρυθμίσεις, παρά τη διαφορά που είχαν μεταξύ τους για το όνομα. Εάν η Συμφωνία αυτή πέσει, πέφτουν και οι πρακτικές ρυθμίσεις, οι οποίες είναι προς όφελος των Σκοπίων».
Αυτά είχε δηλώσει προ Βουκουρεστίου ο πλέον αρμόδιος. Τώρα, βέβαια, τα Σκόπια δεν κατήγγειλαν την ενδιάμεση Συμφωνία, κατήγγειλαν εμάς ότι την παραβιάζουμε, αλλά έχουμε κι εμείς να τους καταγγείλουμε για άπειρες παραβιάσεις της - όπως και θα πράξουμε - πως μας δίνουν... άλλοθι για παραβιάσεις! Και στο μεταξύ, άμα λυθεί το Σκοπιανό, γράψτε μου!
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass