Μια συνάντηση

Δημοσίευση: 20 Νοε 2008 2:18 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:58
 Μέσα στο Νοέμβριο (22-23/11/2008) θα συναντηθούμε στη Λάρισα όσοι από τους αποφοίτους του Α’ Γυμνασίου Αρρένων της τάξεως του 1958 επιμένουμε να θυμόμαστε τα μαθητικά μας χρόνια, τους συμμαθητές και τους καθηγητές, την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον τής εποχής, αστικό, κοινωνικό, πολιτισμικό. Πενήντα χρόνια από την αποφοίτησή μας, με εύλογη συναισθηματική φόρτιση για παρόντες, και δυστυχώς και για απόντες από αυτό το προσκλητήριο μνήμης, θα αναπολήσουμε τα χρόνια της νιότης, την ανεμελιά τής ηλικίας, τις γνωστές στο σχολικό περιβάλλον αταξίες, σκανταλιές και τιμωρίες - τόσο διαφορετικές από τις αντίστοιχες σημερινές... Θα θυμηθούμε τους αυστηρούς και επιεικείς καθηγητές, τη γενική αυστηρότητα και τα ήθη της εποχής, που παρά ταύτα, από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 άρχιζαν σιγά-σιγά να αλλάζουν προς το κάπως φιλελεύθερο και λιγότερο αυταρχικό. Θα σταθώ ιδίως σ’ ένα γεγονός σημαντικό που σφράγισε την τάξη μας και αναστάτωσε την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία της μικρής και συμμαζεμένης τότε Λάρισας.
Αναφέρομαι στην ίδρυση στο Α’ Γυμνάσιο Αρρένων του πρώτου τμήματος Πρακτικής Κατεύθυνσης κατά το σχολικό έτος 1956-’57. Η απόφαση αυτή ανέτρεψε την αριθμητική ισορροπία στην εβδόμη, σημερινή Β’ Λυκείου, καθώς πολλοί μαθητές τού Β’ Γυμνασίου, αλλά και επτά μαθήτριες του Γυμνασίου Θηλέων βρέθηκαν στο Πρακτικό, που έφτανε ή ξεπερνούσε τους εκατό μαθητές, ενώ το αντίστοιχο Κλασικό περιοριζόταν στους 30-35.
Η εκσυγχρονιστική αυτή εκπαιδευτική κίνηση ευνοεί κατά κάποιο τρόπο και την έννοια της ρήξεως των στεγανών, καθώς σ’ ένα αρρενοκρατούμενο δημόσιο σχολείο με 800-900 μαθητές η παρουσία των επτά μαθητριών στην αίθουσα και στο προαύλιο δημιουργούσε νέα δεδομένα και αποτελούσε αφορμή για ποικίλα και διασκεδαστικά περιστατικά...
Γιώργος Καλογιάννης
Αδαμών 2, Κηφισιά
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass