Παρενθέσεις

Ομίλησε ο... Κάλχας!

Δημοσίευση: 21 Νοε 2008 3:10 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:58
Όπα! Νάτες - νάτες και οι εκλογές, έρχονται φορτσάτες! Όχι που δεν το ξέραμε, αλλά μέχρι τώρα η κυβέρνηση και βεβαίως ο πρωθυπουργός το διέψευδαν και ήταν κάθετοι στην προοπτική πιθανής πρόωρης προκήρυξής τους. Τώρα φαίνεται ότι τα πράγματα έφτασαν στα μη περαιτέρω και αποφάσισε ο πρωθυπουργός να πετάξει στο τραπέζι και το χαρτί των εκλογών. Παρά το γεγονός ότι υπό την παρούσα συγκυρία, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται από τις ίδιες τις εξελίξεις, αλλά και από τις δημοσκοπήσεις, το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να επιθυμεί η κυβέρνηση είναι εκλογές.
Αλλά, σε κάθε περίπτωση, όταν ο Καραμανλής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δεν εννοεί ότι θα τις κάνει και αύριο το πρωί. Εννοεί ότι θα τις κάνει εκεί που όλοι εννοούμε εδώ και πολύ καιρό. Δηλαδή εκεί κατά τον Ιούνιο, ίσως και λίγο πριν μαζί με τις ευρωεκλογές. Άλλωστε, εδώ και καιρό, αυτή η περίοδος θεωρείται ως η πιο πιθανή για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς εδώ και καιρό είναι κατανοητό ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να εξαντλήσει τη θητεία της. Οι πιο... αισιόδοξοι, όπως ας πούμε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλάνε για εκλογές το 2010 μαζί με τις προεδρικές, αλλά... Αλλά μάλλον δεν θα πάει τόσο μακριά η βαλίτσα, γιατί το... ταξίδι προς τις πρόωρες θα είναι πολύ μικρότερο. Και, στο πλαίσιο της σεναριολογίας που αναπτύσσεται γύρω από το θέμα των πρόωρων, είναι ότι επιδίωξη της κυβέρνησης θα είναι, αν έχει μεν την πλειοψηφία - που στον παρόντα δημοσκοπικό χρόνο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται - αλλά όχι την απόλυτη, να περάσει σε επαναληπτικές, με το νέο εκλογικό νόμο που δίνει περισσότερες πιθανότητες για την... εγκατάσταση κυβέρνησης ισχυρής πλειοψηφίας. Όλα αυτά, βεβαίως, υπό την ελπίδα και την αίρεση ότι η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές.
Όπως και να ’χει, ο Καραμανλής προχθές στην ομιλία του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα έριξε στο τραπέζι και το χαρτί των πρόωρων εκλογών, όχι τόσο για να... ακούσουν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όσο κυρίως για να στείλει ένα ευρύτερο μήνυμα προς πάντα ενδιαφερόμενο εντός και εκτός κόμματος. Και, ελπίζοντας στο μεταξύ, ότι εφόσον αναγκαστεί να επιλέξει την κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών, θα έχει καταφέρει με διάφορους χειρισμούς, ανασχηματισμό και κυρίως παροχές, να αναστρέψει το κλίμα και στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και στην κοινωνία, κυρίως.
Στο πλαίσιο αυτό, η ομιλία του είχε για πρώτη φορά καθαρό προεκλογικό άρωμα, και, αν και υπήρξε... ασαφής, ωστόσο προχώρησε σε... περιγραφή του κλίματος των συνθηκών και των προϋποθέσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, για να θυμούνται οι μεγάλοι και να μαθαίνουν οι μικρότεροι, που λέει ο λόγος! Είναι αυτό το «εμμέσως πλην σαφώς», που λένε. Είπε λοιπόν ο... Κάλχας: «αυτό που θα ορίσει τελικά τις επιλογές της κοινωνίας είναι η σύγκρουση ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την ανευθυνότητα. Αυτός που θα κερδίσει τελικά την εμπιστοσύνη τού κόσμου δεν είναι εκείνος που θα τάξει περισσότερα! Είναι εκείνος που μπορεί να βγάλει τη χώρα με ασφάλεια από το εκρηκτικό τοπίο της διεθνούς κρίσης». Όπως σχολιάστηκε, χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής τράβηξε μια σαφή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην υπευθυνότητα και το λαϊκισμό και μετέτρεψε τη διάκριση αυτή στο διακύβευμα των επόμενων εκλογών: «Μπορεί σε κάποιες εποχές ο λαϊκισμός και η ανευθυνότητα να ήταν σοβαρές αδυναμίες στη δημόσια ζωή. Στη σκιά όμως της παγκόσμιας κρίσης ο λαϊκισμός και η ανευθυνότητα προσλαμβάνουν διαστάσεις σοβαρού κινδύνου για τη χώρα. Το διακύβευμα σήμερα είναι η υπευθυνότητα».
Αυτά τους είπε ο Καραμανλής και για να τους... συμμαζέψει, και για να τους... φοβίσει με τις πρόωρες και για ν’ αφήσει μια «πόρτα ανοιχτή» για παν ενδεχόμενο και προς πάσα κατεύθυνση.
Θα δούμε τι θα γίνει τελικά... Σάμπως τι; Μακριά είναι η Άνοιξη;
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass