Τα παιδιά μας οι πολύτιμοι θησαυροί

Δημοσίευση: 21 Νοε 2008 3:11 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:59
Της κ. Γεωργίας Τρακάλα, υπεύθυνης Γυναικών ΝΟΔΕ Λάρισας
Η «Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού», που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989, έχει επυκυρωθεί και από τη χώρα μας με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 2 Δεκεμβρίου 1992 (Φ.Ε.Κ. 192/2.12.92). Η Σύμβαση αυτή αποτελεί έκφραση της αναγκαιότητας για μια ουσιαστική περιφρούρηση και προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών κάθε ηλικίας, φύλου, φυλετικής ή κοινωνικής καταγωγής. Αποτελεί επίσης, ένα δεσμευτικό Νομικό πλαίσιο, που ενεργοποιεί τους κατάλληλους μηχανισμούς, που θα αποτρέπουν τη βάναυση παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών, και θα οικοδομούν σε σταθερές αξίες την προετοιμασία των πολιτών του 21ου αιώνα, ανθρώπων ικανών να αγωνιστούν για την εξάλειψη των φαινομένων παραβατικότητας, εκμετάλλευσης και κακοποίησης των παιδιών.
Θεωρείται αναμφίβολο και δεν έχει ανάγκη αποδείξεων, ότι τα παιδιά αποτελούν τους πολυτιμότερους θησαυρούς της οικογένειας, της κοινωνίας και του έθνους, που μπροστά τους όλοι οι άλλοι θησαυροί, όπως χρήματα, ακίνητα, τιμαλφή έχουν μικρή μόνον αξία. Τα παιδιά αποτελούν τον σημαντικότερο πυλώνα, πάνω στον οποίο θα δομηθεί η ευημερία, η πρόοδος και η ασφάλεια μιας χώρας. Η παραπάνω παραδοχή όμως, επωμίζει σε όλους μας υποχρεώσεις και ευθύνες απέναντι στα βλαστάρια της αυριανής κοινωνίας. Εκτός των βασικών βιοτικών αναγκών που ούτως ή άλλως οφείλουμε να τους παράσχουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε και τα δικαιώματά τους όπως αυτά ρητά αναφέρονται στα 54 άρθρα της Σύμβασης.
Όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά του κόσμου θα πρέπει να απολαμβάνουν τα δικαιώματα εκείνα που απορρέουν και αναφέρονται με σαφήνεια στη Σύμβαση, χωρίς διακρίσεις φυλής, φύλου, χρώματος, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, οικονομικής, οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης.
 Η Οικογένεια, η Κοινωνία και το Κράτος θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη ευαισθησία και φροντίδα σε κάθε παιδί, για εξασφάλιση ικανοποιητικής διατροφής, στέγασης, ψυχαγωγίας και ιατρικής περίθαλψης. Οφείλουμε να παράσχουμε με κάθε τρόπο και μέσο όλες εκείνες τις δυνατότητες και ευκαιρίες, ώστε να μπορέσει το παιδί να αναπτυχθεί ψυχοσωματικά, ηθικά, πνευματικά και κοινωνικά, με τρόπο φυσιολογικό, υγιεινό και ασφαλή, σε συνθήκες οικογενειακής θαλπωρής, ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Τα παιδιά με «ειδικές ικανότητες», θα πρέπει να μην αντιμετωπίζονται πλημμελώς και με περιφρόνηση, αλλά με ιδιαίτερη φροντίδα, εκπαίδευση και μεταχείριση, για την απρόσκοπτη ένταξή τους στην κοινωνία. Στο παιδί αναγνωρίζεται το δικαίωμα της εκπαίδευσης, η οποία θα παρέχεται δωρεάν και θα του δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξει τις ψυχοσωματικές του ικανότητες και δεξιότητες, την ατομική του κρίση και το αίσθημα της ηθικής και κοινωνικής ευθύνης, προκειμένου να γίνει ένα χρήσιμο μέλος της κοινωνίας μας.
Το παιδί έχει ανάγκη για την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, από αγάπη και κατανόηση, και εδώ η παρουσία των γονέων αλλά ιδιαίτερα της μητέρας είναι παραπάνω από αναγκαία για προστασία και περίθαλψη, από κάθε μορφή βίας, σκληρότητας και εκμετάλλευσης και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί ένα παιδί να αποτελεί αντικείμενο κανενός είδους συναλλαγής.
Η ανατροφή των παιδιών με πνεύμα αγάπης, κατανόησης, ανοχής, φιλίας μεταξύ των λαών, ειρήνης για μια παγκόσμια συνύπαρξη στην απεραντοσύνη αυτού του κόσμου, χαρακτηριστικά κυρίαρχα άλλωστε για την Ελληνική οικογένεια, αποτελούν σοβαρά εχέγγυα για μια καλύτερη κοινωνία του αύριο, κυματοθραύστη στις δυνάμεις εκείνες που προσπαθούν να αλλοιώσουν και να διαβρώσουν τα θεμέλια της οικογένειας και της κοινωνίας μας.
Η παγκόσμια κοινωνική και οικονομική κρίση, μπορεί να αντιμετωπισθεί θετικά, μόνο από τις Κυβερνήσεις των κρατών εκείνων που έχουν επενδύσει σοβαρά στον πολύτιμο εκείνο «μαργαρίτη» που ακούει στη λέξη «παιδί». Η Ελλάδα μας με την κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή, είναι προς την κατεύθυνση αυτή, καθότι οι δομές, οι δράσεις και η πολιτική που αναλαμβάνει, στοχεύουν και βασίζονται στο σεβασμό και την αξιοπρέπεια του Έλληνα πολίτη. Η Κυβέρνηση, όπως τονίζει και ο πρωθυπουργός μας, είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων τη σταθερότητα και τη σιγουριά, που χρειάζεται ο τόπος. Είναι αποφασισμένη, να στηρίξει με κάθε μέσο και τρόπο τους οικονομικά ασθενέστερους, τις μαχόμενες παραγωγικές τάξεις και να προάγει το συλλογικό καλό. Είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει το έργο της, να αποφύγει το λαϊκισμό και τη στείρα αντιπαράθεση, σεβόμενη πλήρως τα δικαιώματα του λαού που της έδωσε την εντολή να κυβερνήσει αυτή τη χώρα, να τηρήσει τη συμφωνία της με τους πολίτες. Ας κάνουμε όλοι λίγο υπομονή.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass