Το «άγιο» σκάνδαλο...

Δημοσίευση: 22 Νοε 2008 21:46 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:59
Εν μέσω εντάσεων, ύβρεων, διαξιφισμών, μεθοδεύσεων και επικοινωνιακών αντιπερισπασμών, συνεχίζεται στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η έρευνα για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου, μια έρευνα για την οποία οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν πως δεν πρόκειται να οδηγήσει σε καταλογισμό συγκεκριμένων (αν υπάρχουν) ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα, μια έρευνα η οποία, με βάση τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται, θεωρείται βέβαιο πως απαξιώνει ακόμη περισσότερο στα μάτια της κοινωνίας, την πολιτική και τους πολιτικούς, μια έρευνα από την οποία προκύπτει η ύπαρξη ενός οχετού, στον οποίο είναι βουτηγμένα πρόσωπα και μηχανισμοί, που συνδέονται με τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Κοινή είναι η εκτίμηση πως ακριβώς λόγω αυτής της τελευταίας διαπιστώσεως, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση «κάνουν ό,τι μπορούν», ρίχνοντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλον, προκειμένου να αποδομήσουν την Εξεταστική Επιτροπή.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η φιλοκυβερνητική «Καθημερινή» τόνιζε σε κύριο άρθρο της πως η Επιτροπή οδηγείται σε ευτελισμό και πρόσθετε πως οι αποκαλύψεις «δείχνουν ότι η υπόθεση δεν έχει μόνο βάθος, άλλα έχει και πλάτος», καθώς «μια σειρά μικρών και μεγάλων συμφερόντων διαπλέκονται, εκβιάζουν, χρησιμοποιούν κάθε αθέμιτο μέσο με λάφυρο την ακίνητη περιουσία του ελληνικού κράτους».
Από τη μέχρι σήμερα πορεία των ερευνών, έχει καταστεί πρόδηλο ότι οι μεν κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται ως a priori υπερασπιστές των χειρισμών της υποθέσεως από τους παράγοντες της ΝΔ, οι δε αντιπολιτευόμενοι εμφανίζονται να έχουν εδραιωμένη την πεποίθηση πως υπάρχει ενοχή των «γαλάζιων».
Η «γαλάζια» γραμμή ότι «όλα έγιναν επί ΠΑΣΟΚ», με την οποία προσήλθαν οι βουλευτές της ΝΔ στις εργασίες της Επιτροπής, κατέρρευσε σχεδόν εξαρχής, καθώς προσέκρουσε σε μάρτυρες, που οι ίδιοι πρότειναν και από τους οποίους ανέμεναν τουλάχιστον να στηρίξουν τη θεωρία για τους «παραπλανηθέντες υπουργούς».
Οι κληθέντες, που στην πλειονότητά τους είχαν ανάμειξη στην υπόθεση, έχοντας βάλει υπογραφές κάτω από γνωμοδοτήσεις ή συμβόλαια, δεν μπορούσαν παρά, υπερασπιζόμενοι τους εαυτούς τους, να μεταβληθούν οι ίδιοι σε «παραπλανημένους», οι οποίοι κατέφυγαν στην εύκολη απάντηση ότι απλώς εκτελούσαν άνωθεν εντολές και πως «κινούνταν στο πλαίσιο υπουργικών αποφάσεων».
Μέχρι στιγμής έχει επίσης καταστεί σαφές πως στην υπόθεση εμπλέκονται με υπόγειες διαδρομές, δικηγόροι, που έχουν μετατραπεί σε εκβιαστές, επιχειρηματίες, άνθρωποι της νύχτας, χορεύτριες και μοναχοί (τουλάχιστον κατ’ όνομα) που συνεργάζονται ή συναγελάζονται με πολιτικά πρόσωπα για να ληστέψουν το ελληνικό δημόσιο.
Όλα δε αυτά συμβαίνουν, ενώ η έρευνα δεν έχει μπει «στα βαθιά», με τις καταθέσεις τις προσεχείς εβδομάδες του ηγουμένου Εφραίμ και των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων.
Η «ΒΟΜΒΑ» ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Αποκορύφωμα των μέχρι στιγμής εξελίξεων είναι η καταγγελία στην οποία προέβη η δικηγόρος Τάνια Σωτηροπούλου από τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την οποία ο Νομάρχης Π. Ψωμιάδης φέρεται να της είπε (παρουσία τρίτου προσώπου, της πρώην χορεύτριας Κ. Κάννου- Αζέλ) ότι η εντολή για ικανοποίηση των απαιτήσεων της Μονής Βατοπεδίου ήρθε «από τόσο ψηλά που ψηλότερα δεν γίνεται», καταγγελία την οποία ο Νομάρχης διέψευσε, καταγγελία η οποία, εξάλλου, αποδυναμώνεται, καθώς ο σύντροφος της δικηγόρου Μιχάλης Κουκουβίνος εμφανίζεται σε DVD να εκβιάζει πρόσωπα εμπλεκόμενα στην υπόθεση.
Όπως είναι αναμενόμενο η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί με τη μεν κυβέρνηση να εγκαταλείπει την αρχικώς αμυντική της στάση και να μιλά για «στημένους μάρτυρες» και για ψευδομάρτυρες και να αποδέχεται (παραβιάζοντας το νόμο που θεωρεί ότι προϊόν υποκλοπής δεν αποτελεί αποδεικτικό υλικό) να προβληθεί στη Βουλή το περιβόητο DVD, προκειμένου να στηρίξει τον ισχυρισμό της περί «στημένων» μαρτύρων.
Το δε ΠΑΣΟΚ επέλεξε να αξιοποιήσει την κομματική ταυτότητα των εμπλεκομένων (μέχρι στιγμής) προσώπων και να κάνει λόγο για «γαλάζιο παρακράτος» της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, όπως λέει το ΠΑΣΟΚ, η κ. Σωτηροπούλου και ο σύντροφός της ήταν αμφότεροι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο που πρόσκειται στη ΝΔ στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, όλα δε τα εμπλεκόμενα πρόσωπα (εκβιαστές, εκβιαζόμενοι και όλοι γύρω από αυτούς) κινούνται στο χώρο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.
Όλοι αυτοί δεν θα μπορούσαν να κάνουν όλα όσα φέρονται να έκαναν, αν η ΝΔ δεν τους είχε ανοίξει την πόρτα, με τη μεταβολή της κυριότητας των εκτάσεων και τις ανταλλαγές που έγιναν ανάμεσα στο Δημόσιο και στη Μονή Βατοπαιδίου και τίποτε δεν θα είχε συμβεί, αν δεν υπήρχαν κεντρικός σχεδιασμός από έναν ιθύνοντα νου, άνωθεν εντολές και υψηλή προστασία, υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ
Εξάλλου, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης μπορεί να διέψευσε τα όσα του απέδωσε η κ. Σωτηροπούλου, αλλά δεν μπόρεσε να διαψεύσει επιστολή που είχε αποστείλει στον πρωθυπουργό, το 2005, με την οποία κατήγγειλε «μεθοδεύσεις» στην υπόθεση της Μονής.
«Τυχόν εμμονή σας στην υλοποίηση της μυστικά μεθοδευμένης χαριστικής ανταλλαγής, πέρα από την αλγεινή εικόνα που θα προκαλέσει στην κοινή γνώμη για την Κυβέρνηση, θα ξεσηκώσει και θύελλα αντιδράσεων», έγραφε.
Επίσης από τις αρχές Ιουλίου του 2007, ενώπιον των μελών του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Ψωμιάδης, όπως γράφτηκε στον Τύπο, είχε «δείξει ψηλά».
«Εμείς υπογράψαμε το αίτημα της πολιτείας», είχε δικαιολογηθεί ο Νομάρχης, όταν η επικεφαλής της μείζονος νομαρχιακής αντιπολιτεύσεως Βούλα Πατουλίδου τον κατηγόρησε για ανακολουθία λόγων και έργων στην υπόθεση των «φιλέτων» γης που απέκτησε, σε προνομιούχες περιοχές της συμπρωτεύουσας, η Μονή Βατοπαιδίου.
Η «ΕΜΠΛΟΚΗ» ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Ωστόσο, μετά τις καταγγελίες Σωτηροπούλου αποκαλύφθηκε μυστική συνάντηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον επιχειρηματία Α. Πάπιστα, στα χέρια του οποίου έχουν περιέλθει τα οικόπεδα της Μονής.
Ο Α. Πάπιστας ενημέρωσε, προ διμήνου, τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για τον εκβιασμό τον οποίον υφίστατο από το Μιχάλη Κουκοβίνο, καθώς και για την ύπαρξη του περιβόητου DVD, αλλά περιορίσθηκε να πει στον επιχειρηματία να πάει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Όμως, ούτε ο επιχειρηματίας, αλλά ούτε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσαν τη δικαιοσύνη.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσπάθησε να δικαιολογήσει τη σιωπή του, λέγοντας πως δεν είχε αξιολογήσει τη σοβαρότητα της καταγγελίας του συντοπίτη του (εκ Κοζάνης) επιχειρηματία Α. Πάπιστα.
Ωστόσο, η συνάντηση Παπακωνσταντίνου – Πάπιστα και η προφανής «πολιτική ανοησία» του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ να μην ενημερώσει κανέναν (τουλάχιστον έτσι υποστήριξε) ήταν η εξέλιξη εκείνη την οποία προσπάθησε να αξιοποιήσει, για προφανείς λόγους αντιπερισπασμού, η ΝΔ, η οποία ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαραθέσεως.
Και προς τούτο έκανε λόγο για τεράστιο πολιτικό και ηθικό θέμα και τούτο διότι, όπως είπε ο εκπρόσωπός της, «κορυφαίο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης - ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του Γ. Α. Παπανδρέου - ήταν ενήμερο για την ύπαρξη ενός dvd εκβιασμού» και «αντί να πάει να πει όσα στοιχεία έχει στον εισαγγελέα, αποκρύπτει όσα ξέρει για πολύ καιρό, για δύο μήνες».
Ο Ευ. Αντώναρος πρόσθεσε υπαινικτικά:
«Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Παπανδρέου; Ούτε αφού έκανε την κατάθεσή της η, αποδεδειγμένα αναξιόπιστη, μάρτυρας κ. Σωτηροπούλου και αφού έσπευσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ να επιχαίρουν; Ούτε τότε δεν ήξερε για το dvd του εκβιασμού που έχει ομολογήσει ότι γνώριζε ο εκπρόσωπός του;».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΗΣΙΑ
Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση κυβέρνηση και αντιπολίτευση:
Τη μεν πρώτη ως διαχειρισθείσα το θέμα, άρα και ως έχουσα την απόλυτη πολιτική ευθύνη, τη δε δεύτερη γιατί, για εμφανείς λόγους σκοπιμότητας και πολιτικής ανοησίας, απέκρυψε στοιχεία.
Επί της ουσίας, όμως, και παρά τις κόντρες, τις μεθοδεύσεις και τους διαξιφισμούς, όλα αυτά επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή πολλών κρατικών, κυβερνητικών και άλλων παραγόντων στην προετοιμασία του σκανδάλου, ενώ αναδεικνύουν και πιο σκοτεινές πλευρές της δημόσιας ζωής.
Με το σκάνδαλο δημιουργήθηκαν εμπορικές υπεραξίες της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ και συνεπώς βρώμικο πολιτικό χρήμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κι αυτό εξηγεί την εμπλοκή τόσων σημαντικών παραγόντων και την ευκολία με την οποία ξεπεράστηκαν - σε πολλές περιπτώσεις - οι γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δημοσίου.
«Υπάρχει μόνο κομματισμός», δήλωσε προ ημερών ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και πρόσθεσε πως «τα κόμματα επιλέγουν ένα κομματικό στέλεχος, του δίνουν μια ιδιότητα, χωρίς καμία αξιοκρατική αξιολόγηση και αυτός καταλήγει να γίνεται πρωταγωνιστής ενός σκανδάλου».
«Σήμερα κανείς δεν ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει στον τόπο μας. Και πρώτος εγώ, μετά το πέρας των δημοσίων μου υπηρεσιών. Αλλά εγώ έχω γεράσει», πρόσθεσε.-
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass