ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Και κρίση κοινωνική...

Δημοσίευση: 24 Νοε 2008 2:02 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:59
Αναταραχή επικρατεί εκ νέου στην εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες της, με απεργίες καθηγητών, φοιτητών, ενίοτε δε και με καταλήψεις σχολείων, αναταραχή, η οποία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που, αναπόφευκτα φέρνει κοινωνική κρίση, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα για την ελλαδική κοινωνία.
O ασκός του Αιόλου άνοιξε στο χώρο των ΑΕΙ, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων κολεγίων, δηλαδή ομιλούμε πια για νομιμοποίηση των ιδιωτικών κολεγίων...
Έχει δε καταστεί εμφανές πως οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού της Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, ότι «δεν θα παρέχονται πτυχία ξένων πανεπιστημίων στους σπουδαστές των κολεγίων, εκτός εάν πραγματοποιήσουν μέρος των σπουδών τους στη μητρική χώρα του συνεργαζόμενου ιδρύματος» άντεξαν μόνο μερικούς μήνες.
Δηλαδή, όσο χρειάστηκε για να εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), που καταδικάζει την Ελλάδα και αποκλείει αυτήν την υπουργική εκδοχή.
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είχε δώσει την προαναφερθείσα διαβεβαίωση προκειμένου να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις στα πανεπιστήμια, αν και γνώριζε καλώς ότι τα όσα υποσχόταν δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα απλό ευχολόγιο.
Παρά ταύτα ο Υπουργός της Παιδείας επιμένει ότι «ισχύουν οι δεσμεύσεις που έχω πάρει στο παρελθόν», αν και προσθέτει πως η απόφαση του ΔΕΚ «θα μελετηθεί, θα γίνει η σχετική διαβούλευση και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην έκδοση προεδρικού διατάγματος, που θα εναρμονίζει το ελληνικό σύστημα με το ευρωπαϊκό, διασφαλίζοντας, όμως, πάντα την ποιότητα στην εκπαίδευση».
Η σχετική διαδικασία εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα του 2009 και έτσι το ελληνικό δίκαιο θα συγκλίνει με την ευρωπαϊκή οδηγία.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα αναγνωρίζονται τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των ελληνικών πανεπιστημίων σε όσους έχουν παρακολουθήσει διετείς ή τριετείς κύκλους μαθημάτων στα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ), ανεξαρτήτως αν αυτές οι «σπουδές» έγιναν εξ ολοκλήρου ή όχι στην Ελλάδα.
Επίσης αυτό σημαίνει ότι μόνο το κράτος του μητρικού πανεπιστημίου δικαιούται να ελέγξει τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων χορηγήθηκε το πτυχίο, αλλά και το περιεχόμενο των σπουδών, η δε ευρωπαϊκή οδηγία θα εφαρμοστεί όχι μόνο στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα, οπότε θα υπάρξει de facto αναγνώριση και του ακαδημαϊκού τίτλου.
«Υπάρχει μεγάλη οργή στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Δεν δεχόμαστε τον εμπαιγμό του υπουργείου και της κυβέρνησης που στέλνουν πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια με την καθιέρωση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και που μειώνουν τη χρηματοδότηση για την παιδεία στο 2,74% του ΑΕΠ. Η όποια νομιμοποίηση των κολεγίων είναι αντισυνταγματική, όπως και ο νόμος που καθιερώνει δίδακτρα στις μεταπτυχιακές σπουδές», τόνισε προ ημερών ο αντιπρόεδρος των πανεπιστημιακών καθηγητών Γιάννης Μαΐστρος.
Πρόσθεσε δε ότι στα πανεπιστήμια «μυρίζει θειάφι», δηλαδή η κατάσταση είναι εκρηκτική.
Η απόφαση του ΔΕΚ θεωρείται από τους πανεπιστημιακούς ως «αιτία πολέμου» και δεν είναι τυχαίο πως η Διοικούσα Επιτροπή της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) αποφάσισε νέα 48ωρη στις 25 και 26 Νοεμβρίου, οι δε φοιτητικές παρατάξεις σχεδιάζουν την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων με βασικό ζήτημα την έναρξη καταλήψεων στις σχολές.
Πρυτάνεις, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και φοιτητές εκτιμούν ότι η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας έχει ως άμεσο αντίκτυπο την υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των ελληνικών ΑΕΙ.
Επίσης οι πρόεδροι των τοπικών συλλόγων των καθηγητών (ΕΛΜΕ) συζήτησαν την πρόταση της ομοσπονδίας τους (ΟΛΜΕ) για απεργία διαρκείας από τον Δεκέμβριο, με τη μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων απεργιών, με οικονομικά κυρίως αιτήματα.
Επειδή, όμως, η οικονομική στενότητα των νοικοκυριών, την παρούσα χρονική στιγμή, καθιστά αβέβαιη την επιτυχία μιας απεργίας διαρκείας με αίτημα την αύξηση μισθών, οι καθηγητές επέλεξαν να απορρίψουν την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ για επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες από την 1η Δεκεμβρίου.
Πέρυσι τέτοια εποχή στο χώρο της Παιδείας επικρατούσε αναταραχή, με αφορμή την εμμονή της κυβερνήσεως να περάσει το περιβόητο άρθρο 16 στην αναθεώρηση του Συντάγματα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά η σθεναρή αντίδραση των πανεπιστημιακών, των φοιτητών και της αριστερής αντιπολιτεύσεως απέτρεψε αυτήν την εξέλιξη. Το ΠΑΣΟΚ υποχρεώθηκε να ανακρούσει πρυμνών και να συνταχθεί με το μπλοκ εκείνων που είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ίδρυση μη ιδιωτικών ΑΕΙ.
Φέτος επιχειρείται ουσιαστικά εκ μέρους της κυβερνήσεως, ελέω της κοινοτικής ντιρεκτίβας, να περάσει, επί της ουσίας, η ισοτιμία των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των δημοσίων ΑΕΙ.
Το ζήτημα, όμως, που παραμένει είναι πως τα Πανεπιστήμια δεν λειτουργούν και η δημόσια παιδεία συνεχώς υποβαθμίζεται. Η πανεπιστημιακή και η φοιτητική κοινότητα ζητούν ενίσχυση της δωρεάν δημόσιας παιδείας και αναβάθμιση των σπουδών.
Η δε κυβέρνηση φαίνεται αντί γι΄ αυτό να ασχολείται μόνο με το πώς θα αναβαθμίσει την ιδιωτική παιδεία και «παίζει» ουσιαστικά το παιχνίδι της άκρατης εμπορευματοποιήσεως της Παιδείας, εντάσσοντας και τον κρίσιμο αυτό τομέα, για το μέλλον και την επιβίωση κάθε τόπου και κάθε κοινωνίας στο περιβόητο πακέτο των λεγομένων μεταρρυθμίσεων.
Και αυτό σαν να είναι και η Παιδεία κάποια εταιρία ή κάποιο λιμάνι το οποίο πρέπει, σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη οικονομική αντίληψη, να περάσει σε χέρια ιδιωτών και να εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στα δημόσια ταμεία.
Τα πράγματα δεν είναι διόλου απλά, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας πως σε περιόδους κρίσεως οι όποιες κινητοποιήσεις, πανεπιστημιακών, φοιτητών και μαθητών, έστω για εκπαιδευτικά αρχικώς αιτήματα, μπορεί να συνδυαστούν με τις κοινωνικές κινητοποιήσεις και τότε το μίγμα, όπως αρχικώς αναφέρθηκε, να καταστεί εκρηκτικό και, σε τελική ανάλυση, ανεξέλεγκτο.
Παρά ταύτα, ο Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι ο χώρος της Παιδείας δεν κινδυνεύει από νέα ανάφλεξη, δήλωσε δε ότι δεν ανησυχεί για την πραγματοποίηση των κινητοποιήσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η πολιτική σύγκρουση για μεταρρυθμίσεις θρέφει την κυβέρνηση»!
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass