Χάνουμε το τρένο ...

Δημοσίευση: 27 Νοε 2008 2:26 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 15:06
Με έκπληξη και οργή πληροφορηθήκαμε και στη Λάρισα ότι σύμφωνα με το περιεχόμενο επίσημου εγγράφου του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τα δρομολόγια του 2009 προτείνεται η κατάργηση σχεδόν των μισών δρομολογίων ανά την επικράτεια, υπό το πρόσχημα της «ανασυγκρότησης» του ΟΣΕ.
Πρώτα απ’ όλα προτείνεται να καταργηθούν τα υπερπλήρη καθημερινώς «τρένα του λαού», δηλαδή οι αμαξοστοιχίες 500 και 502 με διαδρομή «Αθήνα – Λάρισα - Θεσσαλονίκη», οι αμαξοστοιχίες 501 και 503 με διαδρομή «Θεσσαλονίκη – Λάρισα - Αθήνα» και οι βραδινές αμαξοστοιχίες 604 και 605 με διαδρομή «Αθήνα – Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Δράμα - Αλεξανδρούπολη» και «Αλεξανδρούπολη - Δράμα – Θεσσαλονίκη - Λάρισα – Αθήνα» αντίστοιχα. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο το μόνο φθηνό τρένο που απομένει είναι το ζεύγος αμαξοστοιχιών 602 – 603 με διαδρομή «Αθήνα – Λάρισα – Θεσσαλονίκη - Δράμα – Αλεξανδρούπολη – Δίκαια Έβρου - Αθήνα». Επίσης καταργείται και η πρωινή αμαξοστοιχία InterCity 70 με διαδρομή «Αθήνα – Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Δράμα - Αλεξανδρούπολη».
Οι εξοργιστικές και πέρα κάθε λογικής εισηγήσεις περικοπών όμως δεν σταματούν εδώ. Παρά τις δεσμεύσεις για αναβάθμιση της γραμμής «Λάρισας - Βόλου», ενόψει και των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, προτείνεται η κατάργηση τεσσάρων δρομολογίων μεταξύ «Λάρισας – Βόλου - Λάρισας», ενώ παρελθόν προτείνεται να αποτελέσουν στο τμήμα «Λάρισα - Βόλος» και οι αμαξοστοιχίες InterCity 40 και 41 «Αθήνα - Βόλος» και «Βόλος - Αθήνα», οι οποίες σχεδιάζεται να τερματίζουν στη Λάρισα, οδηγώντας τον Βόλο σε πλήρη σιδηροδρομική απομόνωση.
Και οι προτάσεις περικοπών συνεχίζονται στη γραμμή της Δυτικής Θεσσαλίας «Παλαιοφάρσαλος – Σοφάδες – Καρδίτσα – Τρίκαλα - Καλαμπάκα», για τις αμαξοστοιχίες InterCity 47 και 48, οι οποίες παρέχουν απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση με την Αθήνα.
 Φυσικά ούτε γίνεται λόγος για «αναβίωση» των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων και αξιοποίηση των σιδηροδρομικών υποδομών που ήδη υπάρχουν με τη δημιουργία Προαστιακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλίας, όπου κατάλληλο τροχαίο υλικό (αυτοκινητάμαξες) θα συνδέει τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς με πυκνά δρομολόγια στη διαδρομή «Καλαμπάκα – Τρίκαλα – Καρδίτσα – Σοφάδες – Παλαιοφάρσαλος – Λάρισα – Βελεστίνο - Βόλος». Έτσι αφενός οι πολίτες της Θεσσαλίας και όχι μόνο θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται με ασφάλεια, άνεση και ταχύτητα όπως όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αφετέρου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αποκομίσει κέρδη από τα υπερπλήρη (όπως καθένας μπορεί να καταλάβει) προτεινόμενα δρομολόγια. Ενδεικτικό της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης είναι ότι για να μεταβεί κάποιος με τον σιδηρόδρομο από τη Δυτική Θεσσαλία στον Βόλο πρέπει κατά κανόνα να υποστεί δύο μετεπιβιβάσεις: μία στον σταθμό του Παλαιοφαρσάλου και μία στον σταθμό της Λάρισας και μάλιστα χωρίς να υπάρχει πρόνοια έστω για «βολικές» προς τους επιβάτες ώρες άφιξης και αναχώρησης.
Οι προτάσεις περί καταργήσεων δρομολογίων συνεχίζονται και στην υπόλοιπη επικράτεια και κατά πρώτοις αλώβητα φαίνεται ότι μένουν μόνο τα δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Κατά πρώτοις, διότι με μια προσεκτική ανάγνωση του εν λόγω εγγράφου αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει και περαιτέρω μείωση του πλέγματος δρομολογίων, με ευθεία αναφορά στις αμαξοστοιχίες InterCity 74 και 75 «Αθήνα – Λάρισα – Θεσσαλονίκη - Δράμα – Αλεξανδρούπολη - Αθήνα» καθώς και στα προαστιακά δρομολόγια. Χρήσιμο είναι να σημειωθεί ότι οι προτάσεις αυτές φτάνουν στο σημείο να εισηγούνται ακόμη και τη δρομολόγηση ενός μόνο τρένου κάθε ημέρα! Όσο απίστευτο και τραγελαφικό και αν ακούγεται, αυτή είναι η επίσημη πρόταση της επιτροπής για τη γραμμή «Θεσσαλονίκη - Κοζάνη», όπου προτείνεται μία αυτοκινητάμαξα ημερησίως να πηγαίνει άπαξ από τη Θεσσαλονίκη στην Κοζάνη και να επιστρέφει στη συμπρωτεύουσα, κάτι που δεν θα το βλέπαμε ούτε σε πίνακα σιδηροδρομικών δρομολογίων του 19ου αιώνα.
Ζητείται εδώ και τώρα η μαχητική παρέμβαση όλων των τοπικών Αρχών και Φορέων της Λάρισας, ώστε να μην υλοποιηθούν προτάσεις συρρίκνωσης του επιβατικού και εμπορευματικού έργου του σιδηροδρόμου καθώς και περικοπής των επενδύσεων στις σιδηροδρομικές υποδομές υπό το πρόσχημα της εξυγίανσης των ελληνικών σιδηροδρόμων. Ο σιδηρόδρομος είναι απαραίτητος για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου μεταφορών και η λύση στα προβλήματα που δημιούργησε η κακοδιαχείριση και η κομματικοποίηση του ΟΣΕ είναι η επιθετική έξοδος στην αγορά των μεταφορών με νέα δρομολόγια, νέες γραμμές και σύγχρονα μοντέλα διοίκησης και λειτουργίας και όχι η επιχειρούμενη θνησιγενής συρρίκνωση, που θα οδηγήσει στην πλήρη και μονοπωλιακή κυριαρχία των άναρχων και ρυπογόνων οδικών μεταφορών με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όπως επίσης ζητείται η μαχητική παρέμβαση όλων, ώστε να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις για αναβάθμιση και ηλεκτροκίνηση της γραμμής «Λάρισα - Βόλος», υποσχέσεις οι οποίες μοιάζουν χωρίς αντίκρισμα από τις μέχρι σήμερα ανύπαρκτες επί του θέματος εξελίξεις.
Ήδη η Δυτική Θεσσαλία (Τρίκαλα, Καρδίτσα) κατάφερε μέσα από ομοβροντία αντιδράσεων να αναδιπλωθούν οι αρμόδιοι και να δηλώσει πριν λίγες ημέρες ο Γ.Γ. του Υ.Μ.Ε. ότι τελικά δεν θα υλοποιηθεί η κατάργηση των απευθείας τρένων που συνδέουν τη Δυτική Θεσσαλία με την Αθήνα.
Άλλωστε η γενικόλογη και άνευ ουσιαστικών και συγκεκριμένων δεσμεύσεων ανακοίνωση που εξέδωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ την 21-11-2008, σχετικά με τις «διαρροές» περί των νέων δρομολογίων, δεν μας καθησυχάζει καθόλου. Χαρακτηριστικό είναι ότι το επίμαχο έγγραφο του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τις προτάσεις περικοπών για τα δρομολόγια του 2009 τελείωνε με την πρόταση «Παρακαλώ για τη σύμφωνη γνώμη σας, ώστε να ξεκινήσει η τελική χάραξη των δρομολογίων», στον συνημμένο πίνακα έφερε την ένδειξη «ΤΕΛΙΚΟΤΑΤΟ», και απευθύνονταν προς τρεις αποδέκτες :
* τον Εθνικό Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής (Ε.ΔΙ.Σ.Υ.), ο οποίος έχει αρμοδιότητα μόνο να χαράξει το ακριβές πλέγμα δρομολογίων (λαμβάνοντας υπόψη κυκλοφοριακά θέματα όπως π.χ. την ανάγκη διασταυρώσεων συρμών) και να ορίσει τις συνθέσεις του τροχαίου υλικού, πάντα σύμφωνα με όσα δρομολόγια ζητεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς και να απαντήσει ως διαχειριστής του τροχαίου υλικού εάν είναι σε θέση να διαθέσει το απαιτούμενο τροχαίο υλικό για την εκτέλεση των προτεινόμενων από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ δρομολογίων,
* την Έργα ΟΣΕ (ΕΡΓΟΣΕ), η οποία δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί ζητημάτων σιδηροδρομικής εκμετάλλευσης και εν προκειμένω ο ρόλος της περιορίζεται στην επισήμανση των σιδηροδρομικών έργων που θα εκτελεστούν μέσα στο 2009 και την τυχόν επίπτωσή τους στην εκτέλεση των δρομολογίων που η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προτείνει,
* τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) ο οποίος μετά τον διαχωρισμό υποδομής και εκμετάλλευσης ασκεί επί της ουσίας επιτελικό ρόλο, χωρίς να επεμβαίνει σε ζητήματα που άπτονται της σιδηροδρομικής εκμετάλλευσης.
Ας ορθώσουμε κι εμείς το ανάστημά μας τώρα ... πριν χάσουμε το τρένο οριστικά.
 
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
Μέλος Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Λάρισας
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass