Για το Δήμο Κάτω Ολύμπου

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2008 1:30 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 15:06
Κ. διευθυντή,
Εκπνέει σε λίγες ημέρες το τρέχον έτος και όλοι προετοιμάζονται, με αγωνία είναι αλήθεια, για το δύσκολο όπως προδιαγράφεται από οικονομικής πλευράς 2009.
Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θεωρούν πως τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα τη νέα χρονιά και γι΄ αυτό λαμβάνουν από τώρα μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφαινόμενης κρίσης.
 Ανεξάρτητα πάντως με το αν γίνουν περισσότερες ή λιγότερες κινήσεις αντιμετώπισης της επερχόμενης κρίσης, το χειρότερο που έχει κάποιος να κάνει αυτή την εποχή, είναι να κλείσει τα μάτια του μπροστά στη δυσμενή πραγματικότητα και να αδιαφορήσει. Όποιος πράξει κατά αυτό τον τρόπο θα βρεθεί σύντομα σε πολύ δυσχερή θέση.
Στο Δήμο Κάτω Ολύμπου κατατέθηκε πριν λίγες μέρες ο προϋπολογισμός του 2009 προς ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού μας απογοήτευσε. Σε μια περίοδο δύσκολη που ακόμη και από σκληρούς νεοφιλελεύθερους παράγοντες φτάνουν εισηγήσεις για μείωση φόρων και πάγωμα τιμών και τιμολογίων, ο Δήμος μας προβλέπει για τη νέα χρονιά αύξηση εσόδων από δημοτικά τέλη και φόρους. Την ίδια ώρα μάλιστα που προβλέπει επίσης την αύξηση των διαχειριστικών δαπανών και σχεδόν καμία αξιόλογη επενδυτική δαπάνη.
Ως η μοναδική παράταξη της αντιπολίτευσης του Δήμου μας, καταψηφίσαμε για πρώτη φορά στο σύνολό του τον προϋπολογισμό του Δήμου Κάτω Ολύμπου, όχι βεβαίως για λόγους τακτικής, αλλά για να τονίσουμε την αντίθεσή μας στο τρόπο θεώρησης της οικονομικής πραγματικότητας στην περιοχή μας από τη δημοτική αρχή, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.
Συγκεκριμένα το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού του 2009 στηρίζεται :
Α) Στην αύξηση των εσόδων από δημοτικά τέλη, φόρους και δικαιώματα που επιβαρύνουν τα δύσκολα οικονομικά της πλειοψηφίας των συνδημοτών μας άλλα και μικρές πιθανότητες έχουν να εισπραχθούν έγκαιρα και στο ακέραιο λόγο οικονομικής στενότητας. Γεγονός που καθιστά επίσης ιδιαίτερα αμφίβολη την εκτέλεση των προβλέψεων του προϋπολογισμού.
Β) Στην υποτιθέμενη και πιθανολογούμενη κατά κύριο λόγο, είσπραξη από το Δήμο μας κρατικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων που όμως συνήθως διαψεύδονται και που τελικά πολλές φορές κατευθύνονται σε παρεμβάσεις που δεν είναι πρώτης ανάγκης για τους δημότες μας.
Γ) Στον δανεισμό του Δήμου και τη χρέωσή του για μια ακόμη περίοδο και μάλιστα για διαχειριστικούς λόγους και όχι για επενδυτικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς. Εδώ θα θέλαμε να τονίσουμε τον κίνδυνο που ενέχει ο υψηλός δανεισμός ενός μικρού Δήμου όπως δικός μας, του οποίου ο πληθυσμός σημειώνει συνεχή μείωση τα τελευταία χρόνια.
Όσον αφορά το σκέλος των εξόδων κυριαρχούν τα έξοδα διοίκησης (μισθοί, αμοιβές, αναλώσιμα) και μάλιστα προβλέπονται αρκετά αυξημένα σε σχέση με τις προβλέψεις του 2008, χωρίς βεβαίως να υπάρχει καμία σαφής στήριξη των προβλέψεων αυτών, πέραν των αυξημένων δημοτικών τελών, όπως προαναφέραμε.
Υπάρχουν ακόμη σημαντικές αποπληρωμές τόκων από δάνεια που στο παρελθόν καταψηφίσαμε.
Οι προβλέψεις του 2008 για επενδύσεις μέσα στο Δήμο έφτασαν σε απόδοση δηλαδή υλοποιήθηκαν δυστυχώς σε ποσοστό μόλις 10 % και άρα οι επίσης υπεραισιόδοξες αντίστοιχες προβλέψεις για το 2009 δεν έχουν κανένα νόημα.
Ανάλογα δυστυχώς απεικονίζονται και στο τμήμα του προϋπολογισμού που αφορά στις προβλέψεις για τα τεχνικά έργα.
Γενικά δεν εμφανίζεται μέσα από τον προϋπολογισμό 2009 καμία μεγάλη παρέμβαση για το Δήμο μας, πέραν των πολλών καθημερινών υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, πιθανότατα με μεγαλύτερο κόστος εκτέλεσης και αυτές λόγο της οικονομικής συγκυρίας.
Στο περιθώριο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό ζητήσαμε από τον κ. Δήμαρχο και τη δημοτική πλειοψηφία να διαχειριστεί με προσοχή το σεβαστό ποσό της αποζημίωσης που έλαβε ο Δήμος μας από την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου. Συγκεκριμένα να κατευθύνει ένα σημαντικό ποσοστό των χρημάτων αυτών σε πάγιες επενδύσεις και να μη παρασυρθεί από τις οικονομικές πιέσεις που δημιουργούν τα ανοίγματα από τις καθημερινές οικονομικές υποχρεώσεις.
Άλλωστε για τα χρήματα που δόθηκαν, ο Δήμος μας έχασε ένα μέρος από την ακίνητη περιουσία του και ένα αξιόλογο άλσος με εκατοντάδες θεόρατα πλατάνια στο κέντρο της γεωγραφικής περιοχής του Δήμου μας εξαφανίστηκε για πάντα.
Ας μείνει τουλάχιστον κάτι που θα θυμίζει στο μέλλον το τίμημα αυτής της ιδιαίτερης και αναγκαστικής μεταβολής.
Γιάννης Μαλαθούνας
Δημοτικός Σύμβουλος Πυργετός
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass