Το έργο της Μεσοχώρας και η εκτροπή του Αχελώου

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2015 8:25

 

* Του Γιώργου Λαδόπουλου περιφερειακού συμβούλου

Φτου κι απ’ την αρχή. Είναι το έργο της Μεσοχώρας Τρικάλων έργο εκτροπής Αχελώου ή χωριστό υδροηλεκτρικό έργο; Τούτη τη φορά κάποια Ανταρσία στη Θεσσαλία ξανάφερε το ίδιο θέμα στην επιφάνεια για να δικαιολογήσει την άρνησή της σε ένα υδροηλεκτρικό έργο τελειωμένο και σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει και για το οποίο ξοδεύτηκαν πάνω από 500 εκ. ευρώ!

Τα χρόνια περνάνε, αυτοί οι λίγοι όμως ακόμα εκεί κολλημένοι δεν θέλουν τα έργα. Μα από το 1994 το έργο δόθηκε στη ΔΕΗ και ξεχωρίστηκε από τα άλλα έργα εκτροπής (φράγμα Συκιάς κλπ), η ΔΕΗ έβαλε τα λεφτά της, δηλαδή εμείς οι ίδιοι και όχι το μεγάλο κεφάλαιο, η ΔΕΗ ζητάει τώρα να τα λειτουργήσει και να μας δίνει δημόσιο πιο φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα. Το Συμβούλιο Επικρατείας και αυτό λέει ότι μπορεί τώρα να προχωρήσουν, αφού ξεκαθαρίστηκε ότι είναι χωριστό έργο με δική του περιβαλλοντική μελέτη, αυτή που συζητήσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Και οι επιστήμονες και οι ειδικοί όλοι λένε ότι το έργο είναι ανεξάρτητο και προορίζεται για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Τέλος πάντων τι δεν καταλαβαίνουν;

Νομίζω πως όλα τα καταλαβαίνουν, ψάχνουν όμως από κάπου να πιαστούν για να εξηγήσουν το όχι που ψηφίζουν. Ψάχνουν για άλλοθι. Μέσα στ’ άλλα πιάστηκαν από μία φράση μου ότι το έργο μπήκε στην αρχή σαν έργο κεφαλής της εκτροπής. Και λοιπόν; Αφού ξέρουν ότι τώρα η εκτροπή έγινε μόνο 250 εκ. κυβικά νερού και η Μεσοχώρα εδώ και είκοσι χρόνια ξεκόπηκε οριστικά από τα υπόλοιπα. Τι να κάνουμε λοιπόν, να το αφήσουμε εκεί πάνω στα βουνά και να το καμαρώνουμε; Μας πέφτουν λίγα τα 30 εκ. ευρώ τον χρόνο από το ρεύμα που θα μας δίνει; Η ουσία είναι ότι και αυτοί και κάποιοι άλλοι δεν μας απαντούνε στο απλό ερώτημα που τους έβαλε ο Κώστας Αγοραστός. Πέστε βρε παιδιά τι ζητάτε; Να μείνει το έργο όπως έχει και να μην λειτουργήσει; Να το γκρεμίσουμε; Τι θέλετε τέλος πάντων; Και με την ευκαιρία ρώτησαν καθόλου τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, που υποτίθεται ότι νοιάζονται για τα συμφέροντά τους, τι λένε για το έργο, αν το θέλουν ή όχι; Τόλμησαν να πάνε απέναντί τους και να τους πούνε αυτές τις ανοησίες που χωρίς κόστος μας αραδιάζουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο; Τελειώνοντας, μιας και λένε ότι δεν θέλουν την εκτροπή Αχελώου, ούτε με αυτά τα λίγα νερά που πρόκειται να έλθουν, ας μας φέρουν τις δικές τους προτάσεις τι θα γίνει με τον κάμπο, τη γεωργία; Σε πόσο βάθος θα πρέπει να φτάσουμε να τραβάνε νερό για να θυμηθούν να κάνουν και κάποια πρόταση γι’ αυτό; Ή μήπως περιμένουν να εγκαταλείψουν πρώτα τα χωράφια τους οι απελπισμένοι αγρότες και μετά να τους κατέβει καμιά ιδέα; Τελικά για την ουσία δεν κάνουν καμία συζήτηση. Φωνάζουν δυνατά για να μας πούνε ότι είναι πιο αριστεροί από άλλους μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτό το καταλάβαμε, για το αν είναι όμως πιο υπεύθυνοι έχω μεγάλες αμφιβολίες !

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass