Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μήπως είναι και κρυπτοχριστιανός ο κ. Τσίπρας;

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2015 0:50

Του Κώστα Γιαννούλα

 
Είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας είναι άθεος και οπαδός της ανεξιθρησκείας, και καλά κάνει, αφού είναι δικαίωμα του καθένα μας να λατρεύουμε το θεό της αρεσκείας μας ή και να μη πιστεύουμε σε κανέναν θεό. Είναι, μάλιστα, προς τιμήν του το γεγονός ότι δεν απέκρυψε από τον ελληνικό λαό τις θρησκευτικές του προτιμήσεις, τις οποίες εκδηλώνει δημοσίως και με λόγια και με πράξεις. Τώρα, αν τις έλαβε και πόσο υπόψη της η πλειοψηφία του ορθόδοξου κατά τα άλλα εκλογικού σώματος, αυτό είναι δικό της πρόβλημα και όχι του πρωθυπουργού.
Οι προτιμήσεις του αυτές, βέβαια, έχουν σημαντικές συνέπειες στην παραγωγή κυβερνητικού έργου, μια που, όπως και να το κάνουμε, η βιοθεωρία ενός πρωθυπουργού διαπνέει και σίγουρα επηρεάζει το κυβερνητικό πρόγραμμα και τη στάση όχι μόνο υπουργών και βουλευτών του κόμματός του αλλά και ψηφοφόρων του σε αρκετά θέματα, όπως πχ. στο αν πρέπει και πώς να διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία ή στο σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων. Και επειδή ο ελληνικός λαός, μάλλον από συνήθεια, στη μεγάλη πλειοψηφία του αρέσκεται, ακόμη, να δηλώνει ορθόδοξος, το δε Σύνταγμα θέλει την παιδεία να είναι εθνική και θρησκευτική, ορθώς ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κρούει, συχνά – πυκνά, των κώδωνα του κινδύνου μη μπορώντας να κατανοήσει όσους θερμαίνονται τόσο πολύ και βιάζονται να καταργηθούν τα θρησκευτικά λησμονώντας, θα πρόσθετα εγώ, ότι προπάντων στη γλώσσα και στην ορθοδοξία χρωστά το γένος μας την ύπαρξή του.
Σ’ όλα αυτά έχω να κάνω, όμως, κι ορισμένες άλλες επισημάνσεις και διαπιστώσεις, ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Ο κ. Τσίπρας, παρότι, άθεος, αντιλαμβανόμενος, ενδεχομένως, τη δύναμη και την προσφορά της ορθοδοξίας, άλλοτε επισκέπτεται το Άγιον Όρος και αρκετές φορές τον προκαθήμενο την Ελλαδικής Εκκλησίας, με τον οποίο συζητά επί ώρες. Στο Άγιον Όρος, μάλιστα, του επετράπη να μπει, επί δεκάλεπτο, μόνος του στο ιερό του ναού, Κύριος οίδε γιατί, ο δε αρχιεπίσκοπος, ενώ τα βάζει με υπουργούς και υφυπουργούς, κρατά διαφορετική στάση, όταν μιλά με τον πρωθυπουργό, που, αν θέλετε, έχει τη συνολική ευθύνη στην παραγωγή του κυβερνητικού έργου. Η ανοχή του, μάλιστα, απέναντί του είναι ιδιαίτερα εμφανής και καταντά δυσερμήνευτη.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με τους κανόνες του Ευαγγελίου πρέπει, μεν, οι ορθόδοξοι να πλησιάζουμε και να αγαπάμε ακόμα και τους εχθρούς μας και να τους δίνουμε, έτσι, την ευκαιρία να μετανοήσουν, και γιατί όχι, εφόσον το επιθυμούν να ασπασθούν το δόγμα μας, πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας. Υπάρχει, όμως, και εδάφιο, που λέει «αιρετικόν άνθρωπον μετά πρώτην και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού, ειδώς ότι εξέστραπται ο τοιούτος και αμαρτάνει ων αυτοκατάκριτος ».
Τίθενται, γι’ αυτό τα εξής ερωτήματα τί συμβαίνει στην περίπτωση του άθεου κ. Τσίπρα; Ξέρει κάτι παραπάνω το Άγιον Όρος και του επιτρέπει να μπει μόνος του στο Ιερό, για να κάνει τί; Να προσευχηθεί και συνομιλήσει με την Παναγία; Ξέρει κάτι παραπάνω ο αρχιεπίσκοπος και τον αντιμετωπίζει με κατανόηση συναγελαζόμενος μαζί του και συνιστώντας στον λαό να κάνει υπομονή και θα ‘ρθουν καλύτερες μέρες ή μήπως τον καλοπιάνει για να περισώσει ότι μπορεί, και να αποφύγει η Εκκλησία τα χειρότερα, καίτοι γνωρίζει τη μεγάλη αξία, που έχει για το λαό το πρότυπο και το παράδειγμα; Όλα αυτά είναι ερωτήματα, που θέτουν, πλεόν, αρκετοί χριστιανοί.
Και επειδή πριν λίγο καιρό επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο ο κ. Μανώλης Γλέζος, ο οποίος, εκτός των άλλων, του ζήτησε, όταν πεθάνει να φροντίσει να τον θάψει ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος με θρησκευτική κηδεία και να μην αφήσει ν’ αναλάβουν την ταφή του οι δικοί του, τίθεται ένα άλλο ερώτημα μήπως και ο κ. Τσίπρας ανήκει, τελικά, στην κατηγορία των κρυπτοχριστιανών και γι’ αυτό Άγιον Όρος και Αρχιεπίσκοπος τον εμπιστεύονται και του φέρονται με αυτόν τον τρόπο;
Συνηθίσαμε, βέβαια, τις κωλοτούμπες και τη μετάλλαξη του Πρωθυπουργού σε πολλά θέματα. Να υποκρίνεται, τάχα, και σ’ αυτό του θρησκεύματος; Δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Ωστόσο, που ξέρεις; Αυτός χάριν της εξουσίας είναι ικανός για όλα.
Πάντως, καλού κακού, δε θα ήταν άσχημο να διευκρινισθεί κάτι τέτοιο. Θα είχε, ομολογουμένως, μεγάλο ενδιαφέρον και για πολλούς σαν κι εμένα θα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Αλλιώς πως, Άγιον Όρος και Αρχιεπίσκοπος καλό είναι να εξηγήσουν στους πιστούς, γιατί συμπεριφέρονται έτσι σ’ έναν δεδηλωμένο άθεο και αντίθετο σ’ όσα, η ορθοδοξία πρεσβεύει. Διαφορετικά, πρέπει να γνωρίζουν ότι η συμπεριφορά τους είναι, τουλάχιστον, δυσερμήνευτη και σκανδαλίζει ένα μεγάλο τμήμα των πιστών.