ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ

Η συμβολή του Ε.Ε.Σ. Λάρισας στο Έπος του '40 και στην Κατοχή

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2016 12:38

Στις 3 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 η αιωρούμενη φασιστική απειλή γίνεται άμεση, συγκεκριμένη και βίαιη με την μορφή ενός ιταμού τελεσιγράφου που επιδίδεται από την Ιταλό πρέσβη στον Έλληνα πρωθυπουργό για να αντιμετωπίσει την ανένδοτη πρωθυπουργική άρνηση.

Το ένοπλο τμήμα του μαχόμενου Έθνους με τη θυελλώδη και ασυγκράτητη ορμή και ανδρεία του γίνεται η άτρωτη ασπίδα της ελευθερίας του, πραγματώνοντας στις χιονισμένες βουνοκορφές και χαράδρες τη θρυλική εποποιία του ΟΧΙ που καταπλήσσει την Οικουμένη και διεγείρει τον Παγκόσμιο θαυμασμό.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, συνεπής στην πολυσήμαντη ανθρωπιστική αποστολή του σπεύδει να παράσχει στο αγωνιζόμενο έθνος την αναγκαία και πολύτιμη συνδρομή του.

Τεράστια υπήρξε και η συμβολή του παραρτήματος Λάρισας, όπως προκύπτει από το πλούσιο αρχείο, μέρος του οποίου φέρνει σήμερα στο φως η «Ε».

Αμέσως μετά την έκρηξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου ο Ερυθρός Σταυρός σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγειονομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Στρατιωτικών, προχωράει στη συγκρότηση δύο πλήρως εξοπλισμένων και επαρκώς πλαισιωμένων από ικανότατο νοσηλευτικό προσωπικό Κινητών Χειρουργείων Μετώπου, στην κατάρτιση μόνιμου νοσοκομείου διακομιδής στην Άρτα, στην εγκατάσταση νοσοκομείου εκστρατείας στο Αγρίνιο.

Παράλληλα, ενισχύει δυναμικά τους υγειονομικούς σχηματισμούς του στρατεύματος και συμπληρώνει αποφασιστικά τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού των Στρατιωτικών Νοσοκομείων με χιλιάδες Διπλωματούχες και Εθελόντριες Αδελφές Νοσοκόμες και οικονόμους για να εξασφαλίσουν την πολύτιμη και ανεκτίμητη νοσηλευτική περίθαλψη στους μαχητές του πολέμου.

Την ίδια περίοδο, ιδρύει ειδική Μονάδα διατηρημένου αίματος για τις ανάγκες του μαχόμενου στρατού που συντελεί στη διάσωση σοβαρού αριθμού τραυματιών από βέβαιο θάνατο, αναλαμβάνει σε συνεργασία με την Υγειονομική Υπηρεσία του Στρατού την κατάλληλη διαρρύθμιση σιδηροδρομικών συρμών σε υγειονομικούς και παρέχει συνδρομή στη μετατροπή πλοίων σε πλωτά νοσοκομεία τα οποία ενισχύει με πολυάριθμο νοσηλευτικό προσωπικό και άφθονα υγειονομικά εφόδια, ενώ εντατικοποιεί στο έπακρο τη λειτουργία και δραστηριότητα του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών και κινητοποιεί το Σώμα Εθελοντών Τραυματιοφορέων για την ταχύτερη και ασφαλέστερη διακομιδή σε όλους τους υγειονομικούς σχηματισμούς του μετώπου και των μετόπισθεν.

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το τμήμα ΕΕΣ Λάρισας με την έκρηξη το πολέμου επιστράτευσε αμέσως με επείγουσα πρόσκληση του προέδρου του απόστρατου στρατηγού Ι. ΄Αρτη, 43 Εθελόντριες Αδελφές για την ενίσχυση των Στρατιωτικών Υγειονομικών σχηματισμών στου μετώπου και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων της πόλης.

Οι Λαρισαίες Ερυθροσταυρίτισσες συναγωνιζόμενες τις υπόλοιπες Αδελφές του ΕΕΣ σε πατριωτισμό, εθελοθυσία και αυταπάρνηση προσέφεραν σημαντικότατη νοσηλευτική υποστήριξη σε πολυάριθμους τραυματίες ασθενείς παγόπληκτους του πολέμου και συνόδευσαν μετά την κατάρρευση του μετώπου και την διάλυση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων τους βαρύτερα πάσχοντες κατά τη διακομιδή τους σε Νοσοκομεία των Αθηνών Λαμίας Λουτρακίου συνεχίζοντας το πολύτιμο νοσηλευτικό τους έργο ως την πλήρη αποθεραπεία τους.

Το Τμήμα του ΕΕΣ της Λάρισας και μπροστά στο φάσμα του εφιαλτικού λιμού τον χειμώνα του 1941-42 που απειλούσε με αποδεκατισμό τον αστικό κυρίως πληθυσμό της πόλης ανέπτυξε δράση στο μέτρο του δυνατού με τέσσερις κυρίως στόχους:

- Την επισιτιστική αρωγή του πληθυσμού τόσο με την σύμπραξη και με άλλους κοινωνικούς φορείς της πόλης για την συγκέντρωση και διάθεση κυρίως τροφίμων όσο και με την διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό που έφτασε και διανεμήθηκε στη Λάρισα, την Ελασσόνα, την Δεσκάτη, τα Τρίκαλα, την Αγιά, την Αιγάνη, την Κρανιά, την Καλλιπεύκη, το Συκούριο, τα Φάρσαλα, την Καρδίτσα και την Κοζάνη.

- Την προστασία της παιδικής και βρεφικής ηλικίας με τη διανομή γάλακτος και παιδικών τροφών προερχόμενων από δωρεές των Ερυθρών Σταυρών Ελβετίας και Σουηδίας.

- Την εξυπηρέτηση των επισιτιστικών και υγειονομικών αναγκών του Ιταλικού Στρατοπέδου αιχμαλώτων και ομήρων και την προστασία των οικογενειών τους. Το στρατόπεδο αυτό είχε εγκατασταθεί στους στρατώνες του αντιαεροπορικού πυροβολικού κοντά στο αεροδρόμιο της Λάρισας, θεωρήθηκε ένα από τα σημαντικότερα της Αξονικής κατοχής στην Ελλάδα και σε αυτό είχαν εγκλεισθεί περισσότεροι από 30.000 συνολικά κρατούμενοι, Έλληνες και Σύμμαχοι, πολλοί από τους οποίους οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Το τμήμα ΕΕΣ Λάρισας απασχόλησε ζωηρά η βελτίωση των άθλιων συνθηκών κράτησης και πέτυχε την άδεια των Ιταλικών Αρχών για την είσοδο των εθελοντριών για την περίθαλψη των κρατουμένων και μελλοθανάτων. Επίσης βοήθησε στη συγκρότηση, την επάνδρωση και παρείχε υγειονομικό υλικό στο πρόχειρο νοσοκομείο 50 κλινών για ασθενείς κρατουμένους που λειτούργησε στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.

- Την εξοικονόμηση της ιατροφαρμακευτικής βοήθειας απόρων ασθενών της Λάρισας.

ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΕΣ ΤΟΥ ΕΕΣ

Το διοικητικό συμβούλιο του παραρτήματος Λάρισας του ΕΕΣ, απάρτιζαν εκείνη την περίοδο οι Μιχάλης Σάπκας, γιατρός (πρόεδρος), Βασίλης Αρσενίδης, κτηματίας (αντιπρόεδρος), Τηλέμαχος Σηλιβρύδης, δικηγόρος (γενικός γραμματέας), Αριστ. Χαριτόπουλος, διευθυντής του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας (ταμίας) και τα μέλη, Χαράλαμπος Ιατρίδης (κτηματίας), Φώτιος Παππάς (αλευροβιομήχανος) και Βασίλειος Παπαδημητρίου (ιατρός). Επίτιμος πρόεδρος έχει αναλάβει ο στρατηγός ε. α. Ιωάννης Αρτης.

Το πολύμορφο πατριωτικό και φιλανθρωπικό έργο του τμήματος Λάρισας κατά το διάστημα της Κατοχής και κυρίως το σχετικό με την περίθαλψη των κρατουμένων του ιταλικού στρατοπέδου, εξυπηρέτησαν οι εθελόντριες Αδελφές του ΕΕΣ Λάρισας: Διαλεκτή Αγραφιώτου, Ελένη Αλέκου, Ευμορφία Αξενίδου, Αλίκη Βαΐτση, Αγαθή Γιαννάκου, Κωνσταντίνα Γιαννώτα, Καλλιόπη Γιουρμετάκη, Αντιγόνη Γριμπογιάννη, Μαρία Δεμερτζή, Πιπίτσα Χάτσιου, Βιργινία Καραθάνου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Λία Κολοκοτρώνη, Καλλιόπη Κουκουλέτσιου, Αντωνία Κυλικά, Άρτεμις Κυλώνη, Ελένη Ξεφτέρη, Ειρήνη Ξυραδάκη, Ευγενία Παπαδημητρίου, Ζωγραφία Πασιά, Πολυξένη Πασιά, Σταματία Πατέρα, Ιωάννα Ριζοπούλου, Πόπη Ριζοπούλου, Κατίνα Τιμοθεοπούλου, Ελένη Τσιοβαρίδου και Ελένη Χριστοδούλου.

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΕΣ

Το Τμήμα ΕΕΣ Αγιάς Λάρισας, που ιδρύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1944 με επικεφαλής τον έγκριτο γιατρό Λ. Καλλέργη, μερίμνησε δραστήρια για την ολοκλήρωση και λειτουργία του πρόχειρου τοπικού νοσοκομείου, 20 κλινών, που συγκρότησε εκεί η διοίκηση του ΕΕΣ για την εξασφάλιση νοσοκομειακής περίθαλψης στους κατοίκους της περιοχής και συνέδραμε εντατικά το γενικότερο ερυθροσταυρίτικο έργο της επισιτιστικής βοήθειάς τους.

ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στο πλούσιο αρχειακό υλικό της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Ερυθρού Σταυρού Λάρισας είναι αποτυπωμένη με λεπτομέρειες η επώνυμη εθελοντική δράση των Εθελοντριών της εκείνης της εποχής.

Ο ΕΕΣ Λάρισας θέλοντας να τιμήσει αυτούς τους ανθρώπους, που στάθηκαν έμπρακτοι ανθρωπιστές σε δύσκολές στιγμές της εθνικής και τοπικής ιστορίας, οργανώνει εκδηλώσεις και προσκαλεί κάθε πολίτη στο παρακάτω:

- Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στον Άγιο Αχίλλιο επιμνημόσυνη δέηση μετά τη Θεία Λειτουργία στο μνημείο της Εθελόντριας Αδελφής

- Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στις 6:30 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο επίκαιρη εκδήλωση για την προσφορά του ΕΕΣ στο Έπος του ’40 με πλαισίωση σχήματος του Μουσικού Γυμνασίου Λάρισας

- Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου μονοήμερη εκδρομή στα οχυρά του Ρούπελ.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass