ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ 1963

Θεοφάνια στον Πυργετό

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2017 18:30

Εκτός από τις θρησκευτικές εκδηλώσεις τις οποίες κάθε χρόνο ο πατέρας Αλέξανδρος Ρούσσας ασκεί με μεγαλοπρέπεια από τότε, τα τελευταία χρόνια ρίχνει το Σταυρό στην παλιά πηγή της θέσης Πλαΐνής, ενώ την εποχή εκείνη, του 1963, το Σταυρό τον έριχνε στο σιντριβάνι της πλατείας του χωριού.

Το έθιμο, η συνήθεια της εποχής εκείνης ήταν πως όποιος έπιανε το Σταυρό τον γύριζε σ’ όλο το χωριό και όλοι οι κάτοικοι ρίχνανε σε κάποιο κουτί ή σ’ ένα «μπακρατσούλι» (χάλκινο σκεύος) κάποιο χρηματικό ποσό.

Τη χρονιά εκείνη οργανώθηκαν δυο ομάδες για να πιάσουν το Σταυρό, η μια για λογαριασμό της τότε ποδοσφαιρικής ομάδας και η άλλη για λογαριασμό του τότε 6/τάξιου Ιδιωτικού Γυμνασίου. (Αναφέρω απλώς ότι το εν λόγω σχολείο δε λειτουργούσε ως επιχείρηση, αλλά οι μαθητές του πλήρωναν ένα ποσό ίσα-ίσα για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του).

Οι δύο ομάδες πήραν θέση από νωρίς και το Σταυρό τον έπιασε ο Γεώργιος Γκρίγκας, της ομάδας του Γυμνασίου, αφού βούτηξε σχεδόν ο μισός μέσα στο σιντριβάνι .

Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται η προσπάθεια των δύο ομάδων να πιάσουν το Σταυρό (αριστερά του Ιερέα είναι η ομάδα του Γυμνασίου, δεξιά η ομάδα του ποδοσφαίρου) και στη δεύτερη φωτογραφία φαίνονται οι μαθητές της ομάδας του Γυμνασίου , οι οποίοι είναι εκπρόσωποι όλων των τάξεων και περιφέρουν το Σταυρό στο χωριό για συγκέντρωση κάποιου χρηματικού ποσού. Με το σεβαστό ποσό που συγκέντρωσαν κάλυψαν ανάγκες του σχολείου.

Οι μαθητές της δεύτερης φωτογραφίας είναι από αριστερά προς τα δεξιά : Ντάβας Δημοσθένης, Ζησάκης Κωνσταντίνος, Σακελλαρίου Βούλα, Κολλάτος Αντώνιος, Μανωλά Βούλα, Καλλιατζής Ιωάννης, Γκρίγκας Γεώργιος και Βλάχου Αικατερίνη.

Στέλιος Λουλούδης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass