ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 72 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Το τρένο του θανάτου!

* Η ατμομηχανή Λβ964, πριν 72 χρόνια έκανε ταξίδια χωρίς επιστροφή για χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης προς τα στρατόπεδα θανάτου της ναζιστικής Γερμανίας.

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2015 9:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:52

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το ημερολόγιο δείχνει 15 Μαρτίου 1943... Το πρώτο τρένο θανάτου με προορισμό το στρατόπεδο - κολαστήριο του Άουσβιτς αναχωρούσε από τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας σ' ένα ταξίδι -χωρίς επιστροφή για τους περισσότερους- περίπου 2.800 Εβραίους της πόλης.

Η ατμομηχανή με τα χαρακτηριστικά στοιχεία Λβ 964 -σαν τους αριθμούς που θα χαραχθούν λίγες ημέρες αργότερα πάνω στα κορμιά των επιβατών της- 72 χρόνια μετά επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη μαζί με τέσσερα βαγόνια, εκεί όπου ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον αφανισμό της άλλοτε ακμάζουσας εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης (στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό) κι εκεί όπου θα καταλήξει η σιωπηρή πορεία μνήμης του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Ισραηλιτικής Κοινότητας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Η ατμήλατη μηχανή Λβ 964 μεταφέρθηκε από τη Δράμα στο αμαξοστάσιο της Θεσσαλονίκης.

"Η ατμομηχανή και τα βαγόνια χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά χιλιάδων Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο πρόεδρος της ΓΑΙΟΣΕ κ. Σχίζας έδωσε εντολή να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη και στον παλιό σταθμό για την επέτειο των εκδηλώσεων μνήμης" δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.

ΜΝΗΜΕΣ

"Ήμουν 13 χρονών όταν είδα τους Γερμανούς να συγκεντρώνουν τους Εβραίους στη Θεσσαλονίκη, με προορισμό τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο πατέρας μου είχε φίλους Εβραίους από την Καστοριά και πήγαμε μαζί στην οδό Μοναστηρίου για να τους αποχαιρετίσουμε..." εξιστορεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 85χρονος συνταξιούχος σιδηροδρομικός, και πρόεδρος του Συλλόγου "Φίλοι του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης" Ευθύμης Κοντόπουλος.

"Κάποια από αυτά τα βαγόνια, μετά που τελείωσε το πογκρόμ των Εβραίων, έγιναν πρόδρομοι ειρήνης. Έγιναν νοσοκομειακά βαγόνια που κατέβαζαν τους τραυματίες του πολέμου από τη Φλώρινα. Οι πιο σοβαρά τραυματισμένοι από το μέτωπο μεταφέρονταν στην Αθήνα και οι υπόλοιποι στη Θεσσαλονίκη" λέει ο κ. Κοντόπουλος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass