ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΠΛΩΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Ο ΧΡ. ΚΟΥΚΟΥΤΑΡΑΣ

Ο Λαρισαίος θερμαστής του Θωρηκτού «Αβέρωφ»

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2017 22:38
Ο Θεοδ. Κουκουτάρας παραδίδοντας στον καπετάνιο του θωρηκτού «Αβέρωφ» το δίπλωμα του θερμαστή πατέρα του, που πριν έναν αιώνα υπηρέτησε στο θρυλικό πολεμικό πλοίο Ο Θεοδ. Κουκουτάρας παραδίδοντας στον καπετάνιο του θωρηκτού «Αβέρωφ» το δίπλωμα του θερμαστή πατέρα του, που πριν έναν αιώνα υπηρέτησε στο θρυλικό πολεμικό πλοίο

«Φέρτε και άλλο κάρβουνο παιδιά» στα καζάνια του Θωρηκτού – Καταδρομικού «Γεώργιος Αβέρωφ» ήταν σαν να άκουγε τη φωνή του θερμαστή πατέρα του, προς τους άνδρες του πλοίου να γεμίσουν με κάρβουνο. Ο λόγος για τον Λαρισαίο κ. Θεόδωρο Κουκουτάρα, γιο του Χρήστου Κ. Κουκουτάρα που υπήρξε θερμαστής στο Θ.Κ. «Γεώργιος Αβέρωφ».

Ο γιος, λοιπόν του θερμαστή κατά την επίσκεψή του στο Θ.Κ. «Γεώργιος Αβέρωφ» που είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης παρέδωσε στον καπετάνιο του πλοίου το δίπλωμα του θερμαστή πατέρα του από το 1914, όπως τη φωτογραφία που ήταν ναύτης, το απολυτήριο και το πτυχίο της κινητής άμυνας που κατείχε.

Ο Λαρισαίος Χρήστος κ. Κουκουτάρας βρέθηκε στα 16 του χρόνια στις ανθρακαποθήκες του Θ.Κ. «Γεώργιος Αβέρωφ» ως θερμαστής. Οι ανθρακαποθήκες του «Αβέρωφ» χωρούσαν 1.500 τόνους κάρβουνο και η μεταφορά σε αυτές γίνονταν με τα χέρια. Πολλά χέρια για να βαστάνε φτυάρια ήθελε η ανθράκευση. Γιατί το θωρηκτό ήταν «αχόρταγο» και έκαιγε περισσότερα από 500 κιλά κάρβουνο για κάθε μίλι.

Έμεινε στο ναυτικό περίπου οκτώ χρόνια και όταν ο πόλεμος τελείωσε επέστρεψε στη Λάρισα. Δεν άφησε όμως το κάρβουνο, όταν ήρθε στην πόλη άνοιξε σιδηρουργείο στην οδό Ηφαίστου. Τα χρόνια πέρασαν, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών λόγω άσθματος.

Τώρα η φωτογραφία του ως ναύτης αλλά και το δίπλωμά του ως θερμαστής κοσμεί τις προθήκες του πλωτού ναυτικού μουσείου.

Ζ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass