Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΕΡΛ ΧΑΡΜΠΟΡ, 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1941:

Η ημέρα που θα μείνει στιγματισμένη για πάντα

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2017 15:50

Στις 7 Δεκεμβρίου 1941, η ιαπωνική αεροπορία έπληξε τον αμερικανικό στόλο που ναυλοχούσε στη στρατιωτική βάση του Περλ Χάρμπορ, στο νησί Ουάχου της Χαβάης, δυτικά της Χονολουλού.

Η Ιαπωνία, η οποία στο μεταξύ είχε συνταχθεί στον πόλεμο με τις δυνάμεις του Άξονα, επιχείρησε να καταφέρει ένα καίριο στρατιωτικό πλήγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με απώτερο σκοπό τον εξοστρακισμό τους από την ευρύτερη περιοχή της νοτιο-ανατολικής Ασίας, την οποία σταδιακά ήλεγχε (είχαν προηγηθεί οι σημαντικές νίκες των Ιαπώνων στον κινεζο-ιαπωνικό πόλεμο του 1894-1895 και τον ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο του 1904-1905).

Η τραγωδία στο Περλ Χάρμπορ, όπου οι Αμερικανοί θρήνησαν περίπου δυόμισι χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έχει καταγραφεί στη συλλογική τους μνήμη. Το θλιβερό συμβάν εξώθησε τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν την ουδετερότητα και να συμπλεύσουν στον Πόλεμο με την Αγγλία και τη Ρωσία –η αντίσταση της Γαλλίας στις δυνάμεις του Άξονα ήταν μάλλον υποτονική– για να ζητήσουν από τους Ιάπωνες εκδίκηση για τις δικές τους απώλειες στο Περλ Χάρμπορ.

Η συνέχεια είναι γνωστή και τραγική, καθώς συμπεριλαμβάνει τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου 1945 αντίστοιχα, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινα θύματα, η οποία επισφράγισε την άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ και τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού είχαν τερματιστεί οι εχθροπραξίες και στο μέτωπο του Ειρηνικού. Σημειωτέον, η ηττημένη Ιαπωνία τέθηκε υπό αμερικανική διοίκηση, διάρκειας πέντε ετών (1945-1950).

Η 7η Δεκεμβρίου 1941 αποτελεί ορόσημο στην Παγκόσμια Ιστορία, για να υπενθυμίζει στους λαούς σε ποιο σημείο μπορούν να οδηγήσουν οι ανταγωνισμοί μεταξύ τους και η τάση τους να κυριαρχήσουν έναντι των άλλων. Δυστυχώς, τέτοιου είδους ανταγωνισμοί επικρατούν και σήμερα στην ίδια γωνιά του πλανήτη, πιο συγκεκριμένα στην Κορεατική Χερσόνησο, απειλώντας ξανά την παγκόσμια ειρήνη.

Καθώς τα πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής έχουν αντικαταστήσει πλέον τα συμβατικά σε αρκετές χώρες, ώστε ο όλεθρος μπορεί να προέλθει ακόμη και από το πάτημα ενός κουμπιού, είναι αδήριτη ανάγκη να πρυτανεύσει στις ηγεσίες των λαών λογική και νηφαλιότητα, ώστε να αποτραπούν εξάρσεις βίας με αναπότρεπτα αποτελέσματα.

Ας ελπίσουμε ότι η τραγωδία στο Περλ Χάρμπορ, που αποτέλεσε το πρελούδιο για τις εκατόμβες των θυμάτων στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα, έχει καταγραφεί στο υποσυνείδητο των Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, ώστε να μην προκληθούν ανάλογες καταστροφές, με δικές τους λανθασμένες αποφάσεις.

Η αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε κατά τις τελευταίες ημέρες ως απόρροια της εκτόξευσης του βορειοκορεατικού πυραύλου και των εμπρηστικών δηλώσεων αμερικανών αξιωματούχων που ακολούθησαν, είναι επιβεβλημένη και μόνο από τη ζοφερή πρόβλεψη των επιστημόνων ότι ενδεχόμενη αμερικανο-βορειοκορεατική συμπλοκή, διάρκειας μιας έστω ημέρας, είναι ικανή να επιφέρει το θάνατο σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Του Βασίλη Πλατή, φιλόλογου-δρ. Ιστορίας Α.Π.Θ.