Πρωτοχρονιά στη Λάρισα του 1934

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2018 17:30
Η πλατεία Θέμιδος. Επιστολικό δελτάριο του Ιωάννη Κουμουνδούρου. Ταχυδρομημένη το 1934. Η πλατεία Θέμιδος. Επιστολικό δελτάριο του Ιωάννη Κουμουνδούρου. Ταχυδρομημένη το 1934.

Ένας ακόμα χρόνος έφυγε. Όπως κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, έτσι και φέτος µια ξεχωριστή ατµόσφαιρα χαράς και προσµονής είναι ήδη αισθητή.

Την Κυριακή, της 31ης Δεκεμβρίου , από τις 11 το βράδυ με ζεστό κρασί κι αναμμένα φαναράκια, για να φωτιστεί ο ουρανός, ο Δήμος, οι κάτοικοι της Λάρισας με πυροτεχνήματα, έκαναν τη νύχτα μέρα, με μουσική, χορό κι ευχές άφησαν πίσω τους ό,τι τους στενοχώρησε υποδέχτηκαν με ελπίδα στην πλατεία Λαμπρούλη, στο Φρούριο, ό,τι καλό φέρνει ο καινούργιος χρόνος.

Κι αν αυτά συνέβησαν στην πρωτεύουσα του θεσσαλικού κάμπου, σύμφωνα με το πνεύμα αναδρομής των τελευταίων ημερών του χρόνου, το άρθρο που ακολουθεί δημοσιευμένο στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΘΡΙΑ» στις 3 Ιανουαρίου 1934, θα μας μεταφέρει στο πνεύμα εκείνων των ημερών, που κρύβουν κι εκείνες την ίδια με σήμερα ελπίδα και την ίδια ευχή: ο καινούργιος χρόνος να χαρίσει σε όλους τους ανθρώπους Υγεία κι Ευτυχία .

Η πρώτη ημέρα του έτους 1934, αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, γιορτάστηκε στη Λάρισα μεγαλοπρεπέστατα, με όλον τον επιβαλλόμενο σεβασμό προς την έννοια της γιορτής και της ημέρας αυτής, η οποία κατά την χριστιανική παράδοση και ανάλογα με τις περιστάσεις τις οποίες βιώνει ο καθένας από εμάς, προοιωνίζει την αίσια έκβαση ολόκληρου του νέου έτους.

Την αναγγελία του νέου έτους 1934 έκαναν 21 κανονιοβολισμοί, οι οποίοι ρίχτηκαν με την ανατολή του ηλίου, ενώ οι άνδρες της μουσικής μπάντας του Σώματος Στρατού, που έδρευε στην πόλη των Λαρισαίων, μαζί με τους σαλπιγκτές περιήλθαν τις κεντρικότερες οδούς της παιανίζοντας και ανακρούοντας τον εωθινό.

Μετά από λίγο η πόλη παρουσίαζε όψη πανηγυρική κι έπλεε μέσα σε πολύχρωμους ωκεανούς. Είχαν σημαιοστολιστεί όλα τα τραπεζικά ιδρύματα και πολλά άλλα οικήματα και καταστήματα. Εν τω μεταξύ, όσο περνούσε η ώρα, οι πολίτες της Λάρισας, όλων των κοινωνικών τάξεων και ηλικιών, ντυμένοι με τα γιορτινά τους έβγαιναν από τα σπίτια τους συμμετέχοντας έτσι στον εορτασμό για την έναρξη του νέου έτους.

Όμως, περισσότερη και ζωηρότερη κίνηση σημειώθηκε στην οδό Ακροπόλεως, η οποία παρουσίαζε όψη φαντασμαγορική. Γιατί, εκτός από τις σημαίες και τα πάσης φύσεως λάβαρα, που είχαν αναρτηθεί στους εξώστες και τα παράθυρα των ιδρυμάτων και των οικιών, είχαν παραταχθεί και στρατιώτες των διαφόρων όπλων της Φρουράς Λαρίσης από τις 9:30 περίπου το πρωί. Η παράταξη αυτή των στρατιωτών, με αφετηρία το φαρμακείο «Σαντράλ», εκτεινόταν μέχρι τον Μητροπολιτικό Ναό. Είχαν λάβει μέρος οι στρατιώτες ενός τάγματος του 4ου Συντάγματος Πεζικού, ενός Λόχου του Τάγματος Γεφυροποιών, του Ιππικού και του Πυροβολικού. Όλοι έφεραν εξάρτηση εκστρατείας. Το γενικό πρόσταγμα είχε ο αντισυνταγματάρχης κ. Καράμπελας, Διοικητής του 3ου Συντάγματος Ιππικού.

Και η αστυνομία, όμως, δεν υστέρησε. Έτσι, όλοι οι υπαξιωματικοί και οι χωροφύλακες φορώντας την επίσημη στολή είχαν παραταχθεί σε όλα τα καίρια σημεία της πόλης και με περισσή ευγένεια καθοδηγούσαν τους πολίτες και τακτοποιούσαν τα πάντα. Μέσα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου βρισκόταν ο υπασπιστής κ. Σακελλαρίου με ανάλογη δύναμη χωροφυλάκων, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής όλων των αξιωματικών και υπαξιωματικών και χωροφυλάκων και φρόντιζε να τακτοποιηθούν στις θέσεις τους οι προσερχόμενοι στον ναό σύμφωνα με το αξίωμα τους και την κοινωνική τους θέση. Την εποπτεία για την τήρηση της τάξης είχε αναλάβει αυτοπροσώπως ο Διοικητής κ. Ρουμελιώτης.

Στις 10:20 π.μ. ακριβώς, κάτω από τους παιάνες της μουσικής μπάντας του Στρατού έφτασε η Σημαία, την οποία κρατούσε ο ανθυπολοχαγός κ. Ψύλλας περιστοιχιζόμενος από τους άνδρες της τιμητικής φρουράς. Οι παραταγμένοι στρατιώτες και αξιωματικοί απέδωσαν χαιρετώντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη Σημαία και ακολουθούσαν τα λάβαρα των διαφόρων Οργανώσεων, τα οποία συνοδεύονταν από τα Προεδρεία τους με επικεφαλής τον Γενικό Πρόεδρο κ. Οικονομίδη.

Ο δήμαρχος, κ. Μ. Σάπκας, προσήλθε πρώτος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, κ. Μανωλάκη, κι ακολούθησαν οικ.κ Νικολαΐδης και Δ. Χατζηγιάνης (βουλευτές), οι γερουσιαστές Μπούρας και Καζάκης, o Κοντογιάννης (διευθυντής της Νομαρχίας), o Αβραάμ Σαλβατώρ (πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινοτικής Συνελεύσεως), o Αλχανάτ (Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας), o κ. Μπλιάτσος (πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Υ.Η.Λ), o κ. Παπαοικονόμου (Γυμνασιάρχης), o κ. Καλλιγάς (Επιθεωρητής των δημοτικών σχολείων της Περιφέρειας ), η κ. Αργυρώ Στάμου (Διευθύντρια του Εθνικού Ορφανοτροφείου) κ.α.

Από τους αξιωματικούς παρευρέθηκαν οι κ.κ. Απ. Συρμακέζης (Μέραρχος), Μπάκος (Επιτελάρχης του Σώματος),Λεμπέσης (Διοικητής του 4ου Συντάγματος Πεζικού), Παπαθανασίου (Φρούραρχος), Σταθόπουλος (Διοικητής κέντρου επιστρατεύσεως), Σερμπέτης (Διευθυντής νοσοκομείου) κ.α.

Μετά τη θεία λειτουργία και την ανάγνωση των ευχών της ημέρας από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρσένιο άρχισε να ψάλλεται η δοξολογία, η οποία αναγγέλθηκε με τους κανονιοβολισμούς.Kαι, πριν ακόμη ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης, που περιστοιχιζόταν από ολόκληρο το πλήθος των κληρικών, ζητωκραυγάσει υπέρ του ελληνικού έθνους, της δημοκρατίας και του στρατού και απευθύνει προς το εκκλησίασμα τις θερμές του ευχές για το νέο έτος, δημιουργήθηκε σε πολλούς από τους παρισταμένους ότι στην ωραία αυτή γιορτή συμμετείχε από το πρωί και ο επουράνιος Βασιλεύς, ο Θεός. Η εντύπωση αυτή-σύμφωνα με τον αρθρογράφο-στηρίχτηκε σε μια εκθαμβωτική αστραπή και μια εκκωφαντική βροντή, που συνοδεύτηκαν από ολιγόλεπτη και δυνατή βροχή. Αυτό το γεγονός, επειδή συνέβη στο τέλος της δοξολογίας, ερμηνεύτηκε από αρκετούς από το εκκλησίασμα ως οιωνός μεγάλης και πλούσιας σοδειάς, αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που από το 1932 είχε ενσκήψει στην χώρα μας και γενικά ως σημάδι καλοτυχίας κι ευτυχίας.

Μετά το πέρας της δοξολογίας ακολούθησε η παρέλαση των ανδρών ενώπιον του Μεράρχου κ. Συρμακέζη, ο οποίος είχε σταθεί στην γωνία που βρίσκεται το περίπτερο ( στη βόρεια πλευρά της πλατείας Θέμιδος) ενώ η μουσική μπάντα παιάνιζε διάφορα εμβατήρια μπροστά στο καφενείο «Αλάμπρα». Παρά τον βροχερό καιρό το πλήθος των Λαρισαίων παρακολούθησε μέχρι τέλους την παρέλαση έχοντας καταλάβει τις πιο καίριες θέσεις.

Πρώτοι παρήλασαν και χαιρέτισαν τον Μέραρχο με στροφή της κεφαλής οι στρατιώτες του 4ου Συντάγματος Πεζικού, ακολούθησαν οι άνδρες του Τάγματος Γεφυροποιών, της Πεζοπόρου Πυροβολαρχίας του Ορειβατικού με επικεφαλής τον λοχαγό κ. Παπακυριαζή, του Συντάγματος Πεζικού, της Έφιππης Πυροβολαρχίας και του Βαρέως Πυροβολικού. Όταν τελείωσε η παρέλαση, οι αξιωματικοί και διάφοροι άλλοι πολίτες προσήλθαν στο Νομαρχιακό κατάστημα και συμμετείχαν στην δεξίωση, που είχε ετοιμαστεί για εκείνους.

Ο πανηγυρισμός για το νέο έτος έκλεισε με τη μουσική μπάντα, η οποία περιήλθε τους κεντρικότερους δρόμους της Λάρισας, ανακρούοντας το ανακλητικό-σημείο λήξης της εορτής. Έτσι, τελείωσε η ωραία αυτή γιορτή της Πρωτοχρονιάς με τις ευχές όλων των συμμετεχόντων να είναι το 1934 έτος υγείας κι ευτυχίας.

ΠΗΓΈΣ

-Εφημερίδα, «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 1934.

Νικ. Παπαθεοδώρου,

Γράφει η Κωνσταντινιά Πατσή

*Η Κωνσταντινιά Πατσή είναι διευθύντρια του ΓΕΛ Τυρνάβου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος Master of Business Administration (MBA) του Staffordshire University

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass