Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΩΣ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ – ΤΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ

Σήμερα η Ημέρα Σκέψης Προσκοπισμού

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2018 15:35

Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου, οι πρόσκοποι όλου του κόσμου έρχονται πιο κοντά, με την Ημέρα Σκέψης.

Μια γιορτή αφιερωμένη στο όραμα ενός καλύτερου κόσμου, στην ειρήνη, τη φιλία, στην κοινή προσπάθεια όλων των μικρών και μεγάλων της γης να χτίσουν έναν κόσμο αδελφωμένο. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως γιορτή με αφορμή την κοινή ημερομηνία γέννησης του αρχιπροσκόπου Robert Baden Powell (BP) και της αρχιοδηγού Olave Baden Powell.

Ο Λόρδος Robert Stephenson Smyth Baden Powell υπήρξε ο ιδρυτής του προσκοπισμού. Ήταν γενναίος στρατιώτης, μέγας παιδαγωγός, γνώστης της θαυμαστής του Αρχαιοελληνικού πνεύματος, άριστος συγγραφέας, επιτυχημένος ζωγράφος, αριστοτέχνης σκιτσογράφος, γλαφυρός χρονογράφος και διαπρεπής ρήτορας. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες μορφές παγκοσμίως που προώθησαν τη βοήθεια προς τον πλησίον και τη συνειδητή ενεργή δράση στην ανθρωπότητα.

Η κατασκήνωση του Brownsea

Πολύτιμες ήταν οι εμπειρίες που αποκόμισε ο BP από την πρώτη πειραματική κατασκήνωση στο νησί Brownsea. Με 22 νεαρούς απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις της Αγγλίας, στις 29 Ιουλίου του 1907, φτάνει με μια βάρκα στο νησί. Τα παιδιά χωρίζονται σε μικρές ομάδες, τις ενωμοτίες, με επικεφαλής της καθεμιάς το μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί. Οι ενωμοτάρχες είναι πλήρως υπεύθυνοι για τις μικρές τους ομάδες. Η εκπαίδευση των παιδιών περιέχει διάφορες δραστηριότητες, όπως ιχνηλασία, παρατηρητικότητα, χαρτογράφηση, σηματοδοσία, κατασκευές, πρώτες βοήθειες και γενικά οτιδήποτε έχει σχέση με την κατασκηνωτική ζωή και τη δράση στην ύπαιθρο, αλλά και κανόνες ιπποτισμού, ψυχαγωγία κ.α.

Το σύστημα γίνεται δεκτό με ενθουσιασμό από την αγγλική κοινή γνώμη, η οποία βλέπει σε αυτό δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: Πρώτον, πειθάρχηση της νεολαίας χωρίς εξαναγκασμούς και ποινές, και δεύτερον, εκκόλαψη μιας καθαρά αταξικής νεανικής κοινωνίας.

Τον επόμενο χρόνο, το 1908, ο BP επανεκδίδει το βιβλίο του, με τον εκδοτικό οίκο Pearson, με την ονομασία «Προσκοπισμός για παιδιά» και το βιβλίο γίνεται ανάρπαστο.

Η εξάπλωση

Το 1910 η ομάδα αυτή των νέων είχε μεγαλώσει τόσο, που ο BP αναγκάζεται να αποσυρθεί από τον στρατό και να αφιερωθεί πλήρως σε αυτό που έμελλε να γίνει ο Διεθνής Προσκοπισμός. Την ίδια εποχή ξεκινούν και οι Οδηγοί, όταν κορίτσια εμφανίζονται από μόνα τους μαζί με τα αγόρια κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης, αναγκάζοντας τον ΒΡ να τους δώσει όνομα και να τις διακρίνει από τα αγόρια. Το 1912, ο BP παντρεύεται την κατά πολύ νεότερή του Olave Soames με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά. Ήταν για αυτόν μια συνεχής βοήθεια και συντροφιά, ηγήθηκε από το 1912 και για πολλά χρόνια της κίνησης των Οδηγών και έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο σαν η Παγκόσμια Αρχηγός των Οδηγών.

Παράλληλα, η Κίνηση εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες και από το 1920 κάθε χρόνο γίνεται στο Λονδίνο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο. Ο ΒΡ έβαλε όλο τον ενθουσιασμό και την ενέργειά του στη γέννηση και την ανάπτυξη του Προσκοπισμού. Ταξίδεψε σε όλα τα μέρη του κόσμου, για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη του Προσκοπισμού. Ήταν μια συνεχής πηγή έμπνευσης.

Μέσα σε όλη την πορεία του στους κόλπους του Προσκοπισμού, ο BP έγραψε πάνω από τρία βιβλία, περισσότερα από δεκαπέντε βιβλιαράκια, έδωσε πολλές συνεντεύξεις κι έγραψε εκατοντάδες άρθρα για να ωθήσει τον προσκοπισμό. Όπως αναφέρει η Eileen Wade, εμπιστευτική γραμματέας και σύμβουλός του, ο BP, σαν αδιάκοπος εργάτης του προσκοπισμού, εμπνεύστηκε πολλές από τις καλύτερες ιδέες του, όταν ψάρευε, όταν έκανε μπάνιο ή ξυριζόταν. Ο ίδιος ο ΒΡ έλεγε ότι το μυστικό για την ανάπτυξη του προσκοπισμού ήταν η συνειδητή δύναμη που ονομάζουμε «το Πνεύμα των Προσκόπων».

Όσο αφορά στην εκπαίδευση των προσκόπων του, ο BP είχε υιοθετήσει διάφορα μικρά τυπικά για να τους ενοποιεί και να τους ενθαρρύνει. Έτσι π.χ. τον Σεπτέμβριο του 1919, για πρώτη φορά, στο τέλος της πρώτης εκπαιδευτικής κατασκήνωσης, έδωσε σε κάθε βαθμοφόρο που συμμετείχε σε αυτήν, μια μικρή ξύλινη χάντρα από ένα περιδέραιο που είχε βρει σε μια καλύβα των Ζουλού, όταν ήταν στην Αφρική το 1888. Ήταν μια μικρή πράξη, η οποία καθιέρωσε σαν σύμβολο της ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης τα γνωστά σε όλους «ξυλάκια» του Διακριτικού Δάσους.

Η Ημέρα Σκέψης

Όταν, προπολεμικά ήδη, τα 20 παιδιά του Brownsea είχαν γίνει κάποια εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια, αναζητήθηκε μία ημερομηνία, για να γιορτάζει η πιο μεγάλη παρέα του κόσμου. Από τα πρώτα χρόνια, που χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια ξεκίνησε και δημιουργήθηκε ο «ωραίος κόσμος του προσκοπισμού», πολλοί πρόσκοποι από όλα τα μέρη της γης, ένιωθαν την ανάγκη να στέλνουν τις ευχές τους στον Ιδρυτή, με την ευκαιρία των γενεθλίων του, στις 22 Φεβρουαρίου. Ήταν μοναδική σύμπτωση ότι και η γυναίκα του και στενή συνεργάτιδά του, λαίδη Olave Baden Powell, είχε και εκείνη τα γενέθλιά της την ίδια ακριβώς ημέρα. Οι σκέψεις και οι ευχαριστίες όλων αποτέλεσαν καθώς περνούσαν τα χρόνια τη βάση μιας αόρατης επικοινωνίας προσκόπων και οδηγών με τον BP και τη σύζυγό του και μέσω αυτών με τους προσκόπους και τις οδηγούς των άλλων χωρών. Ποια καλύτερη ημερομηνία θα μπορούσε λοιπόν να βρεθεί από την κοινή ημερομηνία γέννησης, τόσο του BP όσο και της συζύγου του; Έτσι καθιερώθηκε στην αρχή από την Οδηγική κίνηση και από το 1929 και από την Προσκοπική Κίνηση, η 22 Φεβρουαρίου σαν Ημέρα Σκέψης.

Ο BP ενσάρκωσε στη ζωή του και στο έργο του το αληθινό πνεύμα της αδελφοσύνης και το ενέπνευσε σε εκατομμύρια νέους σε όλο τον κόσμο. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν το 1937 στο 5ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη της Ολλανδίας. Κατόπιν αποσύρθηκε στην Κένυα, στην αγαπημένη του Αφρική όπου στις 8 Ιανουαρίου του 1941 επέστρεψε στον Δημιουργό.

Σχετικά Άρθρα