Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι «συμμορίτες»…

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2018 17:30

Η 23η Φλεβάρη 1944 είναι μια ιστορική ημέρα για τον Νομό Λάρισας αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Την ημέρα αυτή έκλεινε ακριβώς ένας χρόνος από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Την ημέρα αυτή έγινε το μεγάλο σαμποτάζ στα Τέμπη με την ανατίναξη της γερμανικής αμαξοστοιχίας “53” – που μετέφερε ένα Τάγμα ΕΣ-ΕΣ στο Ανατολικό μέτωπο- από το αντάρτικο τμήμα του Mηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ με καπετάνιο τον Αντώνη Βρατσάνο. Η ανατίναξη έγινε λίγο πιο μπροστά από τη μεγάλη γαλαρία, δίπλα από τον Πηνειό . Τα βαγόνια αναποδογυρίστηκαν, έπεσαν μέσα στο ποτάμι και «γαζώθηκαν» από τα πολυβόλα των ανταρτών, ενώ οι χειροβομβίδες έπεφταν βροχή. Τα θύματα ήταν πολλά και η συγκοινωνία διακόπηκε για κάμποσες μέρες.

Το 1945, σε ηλικία 13 χρόνων, πέρασα πεζός από τα Τέμπη πηγαίνοντας στη Λάρισα για να γραφώ στο Γυμνάσιο, που τότε μπαίναμε με εξετάσεις. Εκεί είδα τα βαγόνια αναποδογυρισμένα και πεσμένα μέσα στο νερό.

Το 1948 έγινε μια έκθεση φωτογραφιών στην αίθουσα ενός ζαχαροπλαστείου, απέναντι ακριβώς από το σημερινό δημαρχείο, που δίπλα του ήταν ένα παλαιό σπίτι όπου στεγαζόταν το Γραφείο της ΕΒΕΝ. Στελέχη της ήταν οι Βασιλόφρονες της εποχής, που στην κατοχή συνεργάζονταν με το ΕΑΣΑΔ και τους Γκεσταπίτες.

Όταν μπήκαμε μέσα στην αίθουσα όπου γινόταν έκθεση μαζί με άλλους τρεις συμμαθητές -που δυστυχώς δεν ζουν σήμερα- είδαμε κρεμασμένη μια μεγάλη φωτογραφία που έδειχνε μια αμαξοστοιχία πεσμένη μέσα σ' ένα ποτάμι και στη λεζάντα της έγραφε, με μεγάλα γράμματα, "ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΤΩΝ". Με την πρώτη ματιά κατάλαβα ότι επρόκειτο για φωτογραφία της αμαξοστοιχίας «53».

Η Ιστορία όμως κάποιες φορές , φαίνεται πως παίζει άσχημα παιχνίδια.

Τις τελευταίες ημέρες στο δημόσιο λόγο, όπως στη συζήτηση στη Βουλή για τη «Νοβάρτις» και γενικότερα στην πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης –αντιπολίτευσης, ακούστηκε πολλές φορές η λέξη «συμμορία» και άλλα άθλια συνώνυμά της. Κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Αυτού του επιπέδου τον «διάλογο», τον θεωρώ πάρα πολύ κακό για τα ίδια κόμματα και τα στελέχη της, αλλά κυρίως για τον τόπο, που έχει ανάγκη συνεννόησης. Ιδίως μάλιστα τώρα που είναι πολλά τα ανοιχτά εθνικά μέτωπα και η κοινωνία αγωνίζεται, με κάθε τρόπο, να σταθεί όρθια.

* Γράφει ο Σωτ. Κολλάτος