Ρετρό ιστορίες από τις σελίδες της "Ε"

1967: Η αλλαγή σε μια νύχτα

Δημοσίευση: 21 Απρ 2018 22:05

Στο πρωτοσέλιδο της «Ε» της 21ης Απριλίου 1967 προβλέπεται ότι οδεύουμε προς ομαλές εκλογές καθώς εγγυητής είναι το κόμμα της Ένωσης Κέντρου και ταυτόχρονα ανατρέπονται τα σχέδια της Δεξιάς. Στον ίδιο τίτλο αναφέρεται πως θα σημάνει πανδημοκρατικός συναγερμός την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Μια ημέρα αργότερα όμως, στο πρωτοσέλιδο της 22ας Απριλίου όλα δείχνουν διαφορετικά. Η εφημερίδα αναφέρει συγκεκριμένα: «Λόγω της δημιουργηθείσης εκρύθμου καταστάσεως από του μεσονυκτίου ο στρατός ανέλαβε τη διακυβέρνησιν της χώρας».

Από κάτω ακολουθεί το διάταγμα…

«Μέχρι νεωτέρας διαταγής απαγορεύεται η κυκλοφορία εις τα οδούς της πόλεως πάσης φύσεως οχημάτων και πεζών.

Επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο εις ιατρούς, φαρμακοποιούς και εις σοβαράς περιπτώσεις ασθενείας κατόπιν αδείας των οικείων αστυνομικών αρχών.

Από σήμερα και μέχρι νεωτέρας διαταγής κλείνει το χρηματιστήριο αξιών και εμπορευμάτων.

Απαγορεύεται η ανάληψις καταθέσεως εκ των τραπεζών και ταμιευτηρίων.

Παρατείνεται η προθεσμία εμφανίσεως συναλλαγματικών και γραμματίων επί δεκαημέρου.

Απαγορεύεται η αγορά χρυσών λιρών και γενικώς ξένου συναλλάγματος.

Οποιαδήποτε απόπειρα αποκρύψεως υπό εμπόρων, τροφίμων, θα θεωρηθή ως δολιοφθορά και οι παραβάται θα παραπέμπονται πάραυτα εις τα έκτακτα στρατοδικεία.

Παρακαλούνται άπαντες οι πολίται όπως καταγγέλλουν αμέσως εις τας αστυνομικάς αρχάς οιαδήποτε απόπειραν αποκρύψεως τροφίμων παρ εμπόρων την οποίαν ήθελον αντιληφθή.

Διακόπτονται τα μαθήματα των σχολείων Στοιχειώδους και Μέσης Εκπαιδεύσεως ως επίσης και απασών Ανωτάτων Σχολών».

 

1980: Ο ήρωας Γιάννης Κέλλας

B 1980 20 4 2018

Ήταν Απρίλης του 1980 όταν στον χώρο του φρουρίου της Λάρισας γίνονταν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Λαρισαίου ήρωα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, σμήναρχου Κέλλα.

Ο Γιάννης Κέλλας και το σμήνος του, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εποχής, υπήρξαν από εκείνους για τους οποίους ο πατέρας της νίκης Ουίνστον Τσώρτσιλ, διακήρυξε στα πέρατα της οικουμένης «… Μέχρι τούδε οι Έλληνες πολεμούσαν σαν ήρωες. Από δω κι εμπρός, οι ήρωες θα πολεμούν σαν Έλληνες.

Πάνω από τους θεσσαλικούς ουρανούς με τους γενναίους Ίκαρους της Αεροβάσεως Λαρίσης, ο τότε σμηναγός Γιάννης Κέλλας, τα έβαλε με τους εχθρούς και τους διέλυσε, τρέποντάς τους σε φυγή, σώζοντας ζωές και περιουσίες των πολυδοκιμασμένων Θεσσαλών και Λαρισαίων από τον μεγάλο και φόβιο πόλεμο.

Μετά την πολεμική θύελλα, επισκέφτηκε τη Θεσσαλία ο τότε διοικητής των Αεροδυνάμεων των Γερμανών που αντιμετωπίσθηκε από το δυναμικό σμάρι των Ελλήνων. Εζήτησε να γνωρίσει τον θρυλικό αρχηγό των Ικάρων, που του ανέκοψαν την επιδρομή, διασκορπίζοντας τις μονάδες του στους πέντε ανέμους, πάνω από τη Λάρισα και τα Τρίκαλα, για να τον συγχαρεί για εκείνον τον απίστευτο άθλο. Όμως ο Λαρισαίος δεν ζούσε. Και μένουν τώρα οι δάφνες που στέφουν την προτομή του, ψηλά στο Φρούριο.

 

1990: Πρώτη φορά κοκαΐνη

G 1970 20 4 2018

Ήταν το φύλλο της 21ης Απριλίου του 1990 όπου για πρώτη φορά δημοσιεύτηκε η είδηση πως πιάστηκαν άτομα με κοκαΐνη. Ο ένας εκ των δραστών μάλιστα καταδικάστηκε από το αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας σε ποινή φυλάκισης 26 μηνών. Κυκλοφορούσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα με ένα αυτοκίνητο κοντά στο γήπεδο του Λαρισαϊκού στη Νέα Σμύρνη. Οι αστυνομικοί ζήτησαν να τους ελέγξουν αλλά προσπάθησαν να διαφύγουν. Τελικά το αυτοκίνητο κόλλησε στην άκρη του χωματόδρομου.

Το δημοσίευμα της εποχής πληροφορούσε τους πολίτες τότε πως «η κοκαΐνη καλλιεργείται κυρίως στη Νότια Αμερική. Θεωρείται από τα πιο ακριβά ναρκωτικά» καθώς σύμφωνα με τα τότε δεδομένα κόστιζε 30.000 δραχμές το γραμμάριο «και γι’ αυτό στους κύκλος των ναρκομανών αποκαλείται το ναρκωτικό των πλουσίων».

Στη Λάρισα άλλη μια φορά πριν από χρόνια, καταλήγει το δημοσίευμα, βρέθηκαν ίχνη κοκαΐνης σε πλαστικό καλαμάκι, που είχε βρεθεί στα χέρια ναρκομανή.

 

Πείτε μας το έτος και εμείς θα ψάξουμε για σας

kg@eleftheria.gr

facebook: Kostas Gkiastas

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass