Η αρχαία πόλη Αρμένιο Λαρίσης

Δημοσίευση: 25 Απρ 2018 15:50

Η Αρμενία είναι μια χώρα ανάμεσα στη Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα) και την Κασπία Θάλασσα, στο νότιο τμήμα του βουνού Καύκασος . Ο μεγάλος Έλληνας γεωγράφος Στράβων που γεννήθηκε το 63 π.Χ. στην Αμάσεια του Πόντου, αναφέρει σημαντικά στοιχεία, στο μεγάλο του έργο τα «Γεωγραφικά», που θεωρείται για την εποχή του «Ο Παγκόσμιος Γεωγραφικός Άτλαντας» και αποτελείται από 17 βιβλία και σώθηκαν ευτυχώς όλα.

Τα στοιχεία αυτά έχουν σχέση με την προέλευση του ονόματος της Αρμενίας, το ντύσιμό τους, τις συνήθειες και την σχέση τους με τη Θεσσαλία.

Αναφέρει λοιπόν ο Στράβων (πηγή: Γεωγραφικά ΙΑ, Εκδόσεις Κάκτος «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ): «Ιδού η αρχαία ιστορία αυτού του λαού(εννοεί τους Αρμένιους). Ο Ιάσων κατά τη Αργοναυτική εκστρατεία ξεκινώντας από τις Παγασές (σημερινός Βόλος), διέσχισε το Αιγαίο Πέλαγος, πέρασε τον Ελλήσποντο, διέσχισε τον Εύξεινο Πόντο και έφτασε στην Κολχίδα (Κριμαία).

Από εκεί έχοντας μαζί του τον Θεσσαλό ήρωα Άρμενο, προχώρησε για την Κασπία θάλασσα. Γύρισε όλη την Ιβηρία, καθώς και μεγάλο μέρος της Αρμενίας και της Μηδίας. Ο Άρμενος καταγόταν από την πόλη Αρμένιο, στη λίμνη Βοιβηίδα (Κάρλα), ανάμεσα στις Φερές (Βελεστίνο) και τη Λάρισα. Αυτός άφησε το όνομα στην Αρμενία. Ακόμη και το Αρμένικο ρούχο το θεωρούν Θεσσαλικό.

Πρόκειται για ποδήρεις χιτώνες (μακριούς χιτώνες που έφταναν ως τα πόδια), που τους λένε Θεσσαλικούς και έχουν ζώνη ψηλά στο στήθος. ‘Έπρεπε να είχαν ένα παράξενο στόλισμα επάνω τους. Οι Θεσσαλοί φορούσαν μακριά ρούχα, ευλόγως, επειδή κατοικούν, αυτοί τους πλέον βόρειους και ψυχρούς τόπους.

Θεωρούν επίσης ότι ονόμασαν έτσι τον Αράξη (ποταμός που διασχίζει την Αρμενία), οι σύντροφοι του Αρμένου από την ομοιότητα που παρουσιάζει με τον Πηνειό, και του έδωσαν, μάλιστα, το ίδιο όνομα, αφού κι ο Πηνειός λεγόταν Αράξης «σχίστης» δηλαδή, επειδή διαχώρισε την Όσσα (Κίσσαβο) από τον Όλυμπο, και το ρήγμα το είπαν Τέμπη.

Το ίδιο και ο αρμένικος Αράξης κατεβαίνει από τα βουνά, και παλιά γινόταν πολύ φαρδύς και γέμιζε τις πεδιάδες παρακάτω, χωρίς να έχει πουθενά διέξοδο. Ο Ιάσων τότε μιμήθηκε εκείνο που έγινε στα Τέμπη και δημιούργησε το άνοιγμα από όπου πέφτει σήμερα το νερό στην Κασπία θάλασσα. Έτσι φανερώθηκε η Αραξηνή πεδιάδα, από όπου περνάει το ποτάμι, όπως και η Θεσσαλική πεδιάδα».

Πώς να μην συμπαθούμε τους Αρμένιους, αφού είμαστε λαοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι στο θρήσκευμα και δεχθήκαμε ανελέητους διωγμούς και γενοκτονία από τους Νεότουρκους στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ημέρα γενοκτονίας των Αρμενίων έχει ανακηρυχτεί η 24η Απριλίου. Η ημέρα γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου έχει ανακηρυχτεί η 19η Μαΐου. Η Ελλάδα λειτούργησε κατά καιρούς σαν κοιτίδα φιλοξενίας για καταδιωγμένους Αρμένιους. Οι πληροφορίες του Στράβωνα, εμάς τους Λαρισαίους ενώνουν ακόμη περισσότερο!

Του Νικόλαου Δ. Κολοβού (*)

(*) Ο κ. Νικόλαος Δ. Κολοβός είναι δάσκαλος, Κρυόβρυση (Πουλιάνα) Ελασσόνας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass