Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρετρό ιστορίες

Δημοσίευση: 28 Απρ 2018 22:30

1927: Μια έκπληξη από αναγνώστη της στήλης

1927 2

1927 3

Ο κ. Δήμος Βλαΐδης είναι ο πρόεδρος του χωριού Μεγάλο Μοναστήρι. Στα «σύνορα» του νομού Λάρισας με αυτόν της Μαγνησίας. Κρατάει «Θερμοπύλες» για τη Λάρισα και φυσικά για την εφημερίδα της. Η στήλη «Ρετρό Ιστορίες» τον επισκέφτηκε στο καφενείο που διατηρεί στο χωριό γιατί είχε μια σπάνια εφημερίδα. «Ελευθερία» από το 1927.

Την διατηρεί με ιδιαίτερη αγάπη γιατί όπως ανέφερε είναι οικογενειακό κειμήλιο. Εμείς ωστόσο την ξεφυλλίσαμε για να ρίξουμε μια ματιά στις ειδήσεις της εποχής.

Διαβάσαμε τις ανακοινώσεις της Χωροφυλακής, αποφάσεις του Κακουργιοδικείου και για μια πτώχευση ενός τραπεζιτικού γραφείου στο οποίο αναφέρεται πως δραπέτευσε ο διευθυντής.

Υπάρχουν ειδήσεις που σχετίζονται με τις δημοπρασίες στον Δήμο Λαρίσης και αναφορές στις προαγωγές των αξιωματικών της Χωροφυλακής. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι «νυχτεριναί ειδήσεις και τηλεγραφήματα». Μεταξύ άλλων αναφέρουν πως ο κ. Καφαντάρης (πρώην πρωθυπουργός) ασχολήθηκε με «την διατύπωσιν των οδηγιών αίτινες θα σταλούν εις τους κυρίους Μαντζαβίνο και Τσουδερόν προς συνέχισιν των διαπραγματεύσεων δια το ζήτημα των χρεών».

Πιο κάτω διαβάζουμε νέα για τον ηλεκτροφωτισμό του Τυρνάβου αλλά και για κάποιους φοιτητές «διαδίδουντες τον κομμουνισμόν» που απολογήθηκαν ενώπιον του κ. Πρυτάνεως στην Αθήνα.

Έχει όμως και διαφημίσεις με σκίτσα. Μια είναι η Fordson, οχήματα των αδερφών Ζουζούκη αλλά και Χημικά Λιπάσματα Βασιλόπουλου και Μητσιού. Έχει και Λαχείο η εφημερίδα. Έδινε 5.5 εκατομμύρια δραχμές συνολικά με τον πρώτο νικητή να παίρνει τα 2 εκατομμύρια. Να και ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Έπαιζαν ο Όμιλος Εκδρομέων Λάρισας με τον Όμιλο Εκδρομέων Βόλου. Ντέρμπι από τότε…

Έχει και διηγήματα για μια απατημένη. Τρία άτομα και δύο έρωτες.

Να και οι διεθνείς ειδήσεις. Ένας πατέρας σκότωσε τη γυναίκα του και μητέρα των 12 παιδιών του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

 

1954: Ο μεγάλος σεισμός

SEISMOS1

Στις 30 Απριλίου 1954 σεισμική δόνηση 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Μαγνησίας και Ευρυτανίας.

Ο σεισμός που έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα προκλήθηκε από το ρήγμα των Σοφάδων το οποίο έχει μήκος 52 χιλ. και είχε επίκεντρο τη θέση Κομμένο Τζαμί 3 χλμ. κοντά στο σημερινό Νέο Μοναστήρι.

25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 28.673 κτίρια υπέστησαν βλάβες (6.599 καταστράφηκαν). Παρατηρήθηκαν φαινόμενα ρευστοποίησης, υδρογεωλογικές μεταβολές και διαρρήξεις εδάφους (η μεγαλύτερη από τις οποίες είχε μήκος 5χλμ και διέκοψε τη γραμμή του τρένου).

Η «Ελευθερία» της εποχής για πολλές ημέρες είχε σχετικά ρεπορτάζ.

Σχετικά Άρθρα