Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1903: Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΛΙΝΤΕΝ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2018 17:45

Από την κάθοδο των Ρώσων στα Βαλκάνια το 1829 εκείνοι που ωφελήθηκαν για δεκάδες χρόνια τα μέγιστα ήταν οι Βούλγαροι που έγιναν τα υποχείρια όργανα της Ρωσικής προπαγάνδας.

Με φόβητρο την Ρωσική επάνοδο, άρχισαν έναν εξοντωτικό πόλεμο στους Έλληνες της Μακεδονίας με απώτερο σκοπό τον εκβουλγαρισμό τους. Οι κρεμάλες, οι εκτελέσεις, οι βιασμοί και το κάψιμο τον Ελληνικών χωριών ανάγκασαν τους Έλληνες χριστιανούς να μάθουν να μιλούν και να γράφουν βουλγάρικα στα μέχρι τότε Ελληνικά σχολεία. Έβαλαν δε και τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη Κωνσταντινούπολη να εισηγηθεί στον Πατριάρχη την ανεξαρτητοποίηση της Βουλγάρικης Εκκλησίας και η λειτουργία να γίνεται στα βουλγάρικα.

Έτσι «…στις 28 – 2 - 1868 εξέδωσε φιρμάνι ο Πατριάρχης, με το οποίο αναγνωριζόταν η ίδρυση της Βουλγαρικής Εκκλησίας, με διοικητή Έξαρχο και έδρα την Κωνσταντινούπολη. Η Εξαρχία αυτή περιέλαβε στη δικαιοδοσία της τις βουλγαρικές περιοχές ανάμεσα στον Δούναβη και την οροσειρά του Αίμου…» (βιβλ.1 σελ.30).

Ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος την άνοιξη του 1877 έγινε εξαιτίας της αποτυχημένης επανάστασης των Σέρβων, Μαυροβουνίων και Βουλγάρων εναντίον της Τουρκίας. Ο Τουρκικός στρατός εξουδετέρωσε, σκοτώνοντας 12.000 χριστιανούς. Ο Ρωσικός στρατός των 216.000 ενόπλων αφού πέρασε την Ρουμανία και τον Δούναβη έφτασε και κατέλαβε την Φιλιππούπολη. Από εκεί στην Κωνσταντινούπολη και στο προάστιό της, τον Άγιο Στέφανο μετά από τρίμηνη διαπραγμάτευση έγινε η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, σύμφωνα με την οποία, ανεξαρτητοποιήθηκε οριστικά η Σερβία των Σλάβων και έγινε αυτόνομη η επαρχία της Ανατολικής Ρωμυλίας, Κι ενώ η συνθήκη αυτή οριστικοποιήθηκε με την συνθήκη του Βερολίνου τον Ιούνιο του 1878, οι Βούλγαροι τον Σεπτέμβριο του 1885 κατέλαβαν και προσάρτησαν πραξικοπηματικά την Ανατολική Ρωμυλία στο Βουλγαρικό κράτος, αναγκάζοντας χιλιάδες Έλληνες Φιλιππουπολίτες να έλθουν βίαια στην Ελλάδα.

Το Βουλγαρικό Κομιτάτο που η ίδρυση του οριστικοποιήθηκε το 1872 και που η αποστολή του ήταν η βουλγαροποίηση του Ελληνικού πληθυσμού, το 1893 έγινε επαναστατική οργάνωση και με το σύνθημα «η Μακεδονία στους Μακεδόνες» ίδρυσε την Ε.Μ.Ε.Ο. ( Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση ) με απώτερο σκοπό να προσαρτήσουν την Μακεδονία στη Βουλγαρία. Ο καταστροφικός και εξευτελιστικός για την Ελλάδα πόλεμος του 1897 με την Τουρκία, ήταν ότι το καλύτερο για την Βουλγαρία, διότι όλα τα αιτήματά τους γινόταν δεκτά από τον Σουλτάνο, διότι κοινός εχθρός τους ήταν οι 'Ελληνες. Έτσι χορηγήθηκε γενική αμνηστία στους κομιτατζήδες και ζήτησαν και την αυτονόμηση της Μακεδονίας που τα όριά της θα έφταναν μέχρι την Καστοριά, την Βέροια, την Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική και τα βιλαέτια Μοναστηρίου και Σκοπίων.

Τον Απρίλιο του 1903 οι κομιτατζήδες, με εντολή της Σόφιας, αποφασίζουν να κάνουν μια επανάσταση αρχίζοντας με φωτιές και καταστροφές. Έτσι τα ξημερώματα στις 17 - 4 - 1903 ανατινάζουν το Γαλλικό ατμόπλοιο Γκουανταλκιβίρ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την άλλη μέρα την Γαλλική Οθωμανική Τράπεζα, την Γερμανική Λέσχη, τον ορθόδοξο Μητροπολιτικό ναό και το ταχυδρομείο. Πυρπόλησαν ορισμένα σπίτια και στις 19 Ιουλίου έπεισαν τους αγρότες της πεδιάδας του Μοναστηρίου να βάλουν φωτιά στα αθέριστα σιταροχώραφα και να κάψουν τα σπίτια των τσιφλικάδων.

Το σημαντικότερο όμως γεγονός ήταν όταν μία ομάδα 350 κομιτατζήδων με επικεφαλής τον βούλγαρο Ιβάνωφ κύκλωσαν την τουρκική φρουρά της πόλης του Κρουσόβου, κοντά στο Μοναστήρι, όπου 50 Τούρκοι στρατιώτες έφυγαν χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός. Στην πόλη αυτή του Κρουσόβου, όπου από τους 10.000 κατοίκους οι 8.000 ήταν Έλληνες βλαχόφωνοι και οι 2.000 Σλάβοι, οι κομιτατζήδες σκότωσαν 5 Έλληνες πλούσιους, έβαλαν φωτιά σε ορισμένα μαγαζιά και σπίτια και αφού κατέλαβαν την πόλη δημιούργησαν εκεί και την πρώτη κυβέρνηση του κομιτάτου. Μετά από 10 μέρες κατέφθασε ο τουρκικός στρατός με 3.000 στρατιώτες, που με την συμπλοκή με τους κομιτατζήδες σκοτώθηκε ο Ιβάνωφ. « Η καταστροφή του Κρουσόβου ήταν και το τέλος της ψευδοεπαναστάσεως της 20ης Ιουλίου 1903, η οποία διατυμπανίζεται υπό των Βουλγάρων ως επανάσταση του Ίλί-ντεν (Ηλίου – ημέρα) και εθνική εξέγερσις των Βουλγάρων της Μακεδονίας.» (βιβλ.2 σελ.819).

Το σημερινό κράτος των Σκοπίων συνεπώς είναι δημιούργημα και σχέδιο της Βουλγαρικής προπαγάνδας, που το βεβαιώνει και ο σημερινός πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζάεφ λέγοντας στις 30 - 6 - 2018 σε Βούλγαρο δημοσιογράφο του «BGLES» : « Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους πολίτες της Βουλγαρίας, είμαστε αδελφοί, το ίδιο έθνος». Αυτή η ομολογία του τα λέει όλα. Η γλώσσα και η εθνότητα τους είναι Βουλγαροσλαβική και δεν υπάρχει Μακεδονική γλώσσα και εθνότητα.

Βιβλιογραφία :

1) «Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ 1904 – 1908», ΑΡΧΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, Δ.Ο.Λ., 2014

2) «ΝΕΩΤΕΡΟΝ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ ΗΛΙΟΥ», Τόμος 12, ΑΘΗΝΑ, 1957

Από τον Στέφανο Παπαγεωργίου

Σχετικά Άρθρα