ΔΥΟ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΑΝΑΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ- ΙΣΤΟΡΙΟΔΙΦΗ ΓΙΑΤΡΟ κ. ΝΙΚ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Ο ναός του Αγίου Αχιλλίου και τα νοσοκομεία της Λάρισας

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2015 8:41

 

Τα 50 χρόνια από τα εγκαίνια του μητροπολιτικού ναού Αγίου Αχιλλίου Λάρισας, συμπληρώθηκαν τον Ιούνιο και οι εκδηλώσεις επεκτείνονται μέχρι το φθινόπωρο. Σε αυτές, θα μπορούσε να εντάξει κανείς και την κυκλοφορία, σε λίγα αντίτυπα, ανάτυπου για την ιστορία του μητροπολίτου ναού, από τον κ. Νικόλαο Αθ. Παπαθεοδώρου. Το ανάτυπο προέρχεται από τα πρακτικά της 1ης και 2ης ημερίδας Λαρισαϊκών Αγιολογικών Σπουδών. Με τίτλο «Ιερός ναός Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης- ιστορική διαδρομή 15 αιώνων, είναι αφιερωμένο στον παπα- Θανάση, ο οποίος είχε συλλειτουργήσει στα θυρανοίξια του σημερινού ναού. Στην εισαγωγή του ο συγγραφέας, αναφέρει και τα εξής:

«Ο Άγιος Αχίλλιος ο πρώτος γνωστός επίσκοπος Λαρίσης, είναι από αιώνες, ο προστάτης άγιός της. Όπως ήταν φυσικό, μετά την αγιοποίησή του, τιμήθηκε από τους κατοίκους με την παρουσία του ναού του στο κεντρικότερο σημείο της πόλεως, στην ακρόπολη, την περιοχή που σήμερα ονομάζουμε λόφο του Φρουρίου. Μέσα στο ναό αυτό, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του, λατρευόταν με ευλάβεια το άγιο όνομά του και οι πιστοί προσκυνούσαν το μυρόβλητο σκήνωμά του. Σε όλη αυτή τη μακραίωνη πορεία, ο ναός του Αγίου Αχιλλίου δεν είχε ούτε μόνιμη θέση στην ακρόπολη, ούτε φυσικά και την ίδια αρχιτεκτονική μορφή. Δυστυχώς όμως, δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη μακροχρόνια ιστορική διαδρομή του ναού αυτού με ακρίβεια. Οι μαρτυρίες οι οποίες διασώθηκαν και έχουν εντοπισθεί μέχρι σήμερα είναι ελάχιστες, διφορούμενες και αποσπασματικές, ιδιαίτερα όσες αφορούν την περίοδο των βυζαντινών χρόνων και τους αιώνες της οθωμανικής κυριαρχίας στην περιοχή μας. Ωστόσο, οι ανασκαφικές έρευνες, η αναδίφηση ιστορικών πηγών απρόσιτων μέχρι πρόσφατα και οι πολλαπλές μαρτυρίες περιηγητών, καταγραμμένες στα οδοιπορικά τους, μας επιτρέπουν να παρακολουθήσουμε με κάποια ελλειμματική πληρότητα βέβαια, την ιστορική διαδρομή του ναού του Αγίου Αχιλλίου στη Λάρισα, η οποία, όπως θα δούμε στη συνέχεια, συμβαδίζει και με τις τύχες αυτής της πόλεως…».

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο ίδιος συγγραφέας, ο ιστοριοδίφης γιατρός, πρόσφερε στη Λάρισα, σπάνια και άγνωστα γεγονότα, που αφορούν τις «Απαρχές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Λάρισας- Από τις «Αναμνήσεις» του Μιχαήλ Σάπκα». Πρόκειται για ανάτυπο του 2014, από το «Εύκρατον»- «Πρακτικά της επιστημονικής συνάντησης προς τιμήν του κ. Γεωργίου Αντωνακόπουλου, ομότιμου καθηγητού της ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας». Η συνάντηση έγινε στις 10 Μαΐου 2014 στη Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη Λάρισας. Στην πρόλογό του, ο συγγραφέας, σημειώνει:

«Πρόσφατα εντοπίσθηκαν ξεχασμένες από καιρό οι «Αναμνήσεις» του παλιού δημάρχου της Λάρισας Μιχαήλ Σάπκα, ένα πολυσέλιδο χειρόγραφο, μέσα στο οποίο περιγράφονται διάφορα ιστορικά γεγονότα της Λάρισας, από την προσάρτησή της στο Ελληνικό Βασίλειο το 1881, στα οποία είτε είχε ο ίδιος ενεργό συμμετοχή είτε τα έζησε από κοντά. Το χειρόγραφο αυτό έχει γραφεί το 1948 και είναι μέχρι σήμερα ανέκδοτο. Στην εισήγησή μας, θα περιοριστούμε σε ένα τμήμα τους, που ο συγγραφέας έδωσε τον τίτλο «Αναμνήσεις από την ανέγερσιν του Δημοτικού Νοσοκομείου και των παραρτημάτων αυτού». Ακόμα, πρέπει να θυμηθούμε ότι πριν δύο περίπου μήνες, τον Φεβρουάριο του 2014, συμπληρώθηκαν 125 χρόνια από τη θεμελίωση του Πολιτικού, σήμερα Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας. Με αφορμή τα δύο αυτά γεγονότα, στη σημερινή εισήγησή μας η οποία γίνεται προς τιμήν του ομότιμου καθηγητή κ. Αντωνακόπουλου, θα αναφέρουμε νέα στοιχεία που αφορούν το ιστορικό της ανέγερσης του πρώτου Νοσοκομείου στη Λάρισα, καθώς και του Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων, του Φθισιατρείου όπως το γνώριζε ο κόσμος, και το οποίο αποτελούσε παράρτημά του..» .

Ε. Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass