Ο …απαγορευμένος επιστήμονας και η Θεσσαλική καταγωγή του

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2015 12:04

 

 

 

 

Γράφει ο Δημήτρης Βάλλας

«Υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους κυριολεκτικά χρωστάμε το παρόν και το μέλλον μας.

Ονειροπόλοι, που κόντρα στο κατεστημένο της εποχής τους, οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο…

Εξερευνητές, που ανακάλυψαν νέες ηπείρους γνώσεων, κτίζοντας πάνω τους μνημεία του ανθρώπινου πνεύματος…

Οραματιστές που τόλμησαν με τη σκέψη τους ν’ αγγίξουν τα άστρα….

Τέτοιος ήταν και ο Νικολά Τέσλα (Nikola Tesla).

Χωρίς αυτόν το μεγάλο Σερβοαμερικανό επιστήμονα κι εφευρέτη δεν θα υπήρχε εναλλασσόμενο ρεύμα στο σπίτι σας, το φως της λάμπας δεν θα είχε νικήσει το σκοτάδι, δεν θα λειτουργούσαν ο υπολογιστής ή η καφετιέρα σας. Του χρωστάμε 700 εφευρέσεις, ορισμένες εκ των οποίων θεμελίωσαν τον κόσμο μας. «Αν θελήσουμε να εξαφανίσουμε από το δικό μας βιομηχανικό κόσμο τα αποτελέσματα του έργου του κυρίου Τέσλα, τα γρανάζια στις βιομηχανίες θα έπρεπε να σταματήσουν να γυρίζουν, τα ηλεκτρικά τρένα μας θα έπρεπε να ακινητοποιηθούν, οι πόλεις μας να βυθιστούν στο σκοτάδι… Ναι, τόσο μακριά έφτασε με το έργο του, που αποτέλεσε το θεμέλιο του σύγχρονου κόσμου. Το όνομα του σημάδεψε μια εποχή προόδου στην επιστήμη του ηλεκτρισμού. Από αυτό το έργο ξεπήδησε μια επανάσταση…» Έτσι σχολίασε κάποτε ο Αμερικανός φυσικός B. A. Behrend τη συνεισφορά του Τέσλα στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου».

Η περιγραφή, από το βιβλίο του Γιώργου Στάμκου που αναφέρεται στη ζωή του μεγάλου αυτού Σέρβου επιστήμονα αν και λυρική, αποδίδει παράλληλα μια μεγάλη αλήθεια καθώς η ανθρωπότητα χρωστά πολλά στο έργο αυτού του ανθρώπου που το κατεστημένο της εποχής του τον κυνήγησε και τελικά πέθανε το 1943 φτωχός και περιφρονημένος σε ένα δωμάτιο μικρού ξενοδοχείου στην Αμερική.

Όμως, αν και γεννημένος σε ένα χωριό στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στοιχεία που ήρθαν στο φως και αναφέρονται στη βιογραφία του, θεωρούν ότι ο Νίκολα Τέσλα ήταν ελληνικής καταγωγής και μάλιστα από τη Θεσσαλία καθώς το όνομα του μεταφρασμένο από τα σέρβικα είναι Νικόλαος ο Θεσσαλός!

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, τον 17ο αιώνα σε μία εξέγερση στη Θεσσαλία οι τούρκοι άρχισαν τις σφαγές. Ο πατέρας του ήταν έλληνας ορθόδοξος ιερέας στη Θεσσαλία (Θέση Άλς) - έφυγε λοιπόν και για να μην χρησιμοποιήσει το πραγματικό του επίθετο ανέβηκε στην ορθόδοξη τότε Σερβία άλλαξε το επίθετό του και συνέχισε να υπηρετεί τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του και τον Ελληνισμό. Γιός του ήταν ο Νικολά Τέσλα.

Ο Νικολά Τέσλα όταν πήγε στην Αμερική χρηματοδοτήθηκε από τον J.P. Morgan που είχε αναλάβει τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από τους καταρράκτες του Νιαγάρα ως τη Νέα Υόρκη. Δεν είχε άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσει καλώδια. Στα 600-700 χιλιόμετρα η τάση που έφτανε στη Νέα Υόρκη δεν ξεπερνούσε τα 8,5 -9 % από αυτή που ξεκινούσε από τον Νιαγάρα. Έτσι λοιπόν κάλεσε τον Νίκολα Τέσλα να του λύσει το πρόβλημα. Ο Τέσλα λοιπόν με πολύ απλές ενέργειες του έλυσε το πρόβλημα με το εναλλασσόμενο ρεύμα το οποίο είχε μηδενική απώλεια. Ο Νικολά Τέσλα απέδειξε πως δεν χρειάζεται να παράγεις και να μεταφέρεις Ηλεκτρικό ρεύμα από τον Νιαγάρα στη Νέα Υόρκη με καλώδια επειδή ο πλανήτης είναι ένας ζών ενεργειακός οργανισμός ο οποίος έλκει συνεχώς ενέργεια από το σύμπαν και επειδή η ιονόσφαιρα και η Γή είναι φορτισμένες με ηλεκτρικό ρεύμα το ενδιάμεσο δηλαδή η ατμόσφαιρα είναι αγωγός ηλεκτρικού ρεύματος κάτι απλό που ένας φυσικός καταλαβαίνει απόλυτα. Έτσι λοιπόν υπάρχει εντελώς δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια την οποία μπορεί ο καθένας από μας σε οποιοδήποτε σημείο της Γής να την πάρει και να την χρησιμοποιήσει στο σπίτι του. Αυτό ο Ν. Τέσλα το απέδειξε στον J.P. Morgan. Είχε φτιάξει μάλιστα και το πηνίο που είχε βάλει στην κορυφή ενός σπιτιού το οποίο έδινε ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να παρεμβαίνει κανένα άλλο ενεργειακό μέσον. Μόλις ο Μόργκαν κατάλαβε πως δεν υπήρχε χρήμα για αυτόν σταμάτησε να χρηματοδοτεί τον Τέσλα. Πρόβαλε στα Μ.Μ.Ε. ότι έχει ψυχοπάθεια και τελικά ο Τέσλα πέθανε στην ψάθα πολύ φτωχός και χωρίς κανένας να έχει εκμεταλλευτεί την ευρεσιτεχνία του. Σήμερα υπάρχουν 150 εργαστήρια ανά τον κόσμο τα οποία λειτουργούν με βάση τη θεωρία του Νικολά Τέσλα δηλαδή του Νικόλαου Θεσσαλού.

Πατριώτης μας λοιπόν και ο μεγάλος αυτός επιστήμονας; Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι, σίγουρα όμως στη μνήμη όλων θα μείνει σαν η πιο ανατρεπτική μεγαλοφυΐα του 20ου αιώνα, κάτι σαν «ο θρύλος του απαγορευμένου επιστήμονα» που όμως επιστρέφει για να πάρει τη θέση που του αξίζει στην παγκόσμια ιστορία και μάλιστα σαν …Θεσσαλός!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass