ΛΑΡΙΣΑ. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις…

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ 1939 ΛΕΧΩΙΔΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η περιπετειώδης ζωή της

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2019 16:32
Η εξόριστη βασίλισσα της Αλβανίας Geraldine στην είσοδο του ξενοδοχείου "Ολύμπιον", μεταφερόμενη με φορείο από άνδρες της βασιλικής φρουράς, συνοδεία αστυνομικών και παρουσία πολλών περίεργων κατοίκων της Λάρισας. Απρίλιος του 1939. Αρχείο Αντώνη Γαλερίδη Η εξόριστη βασίλισσα της Αλβανίας Geraldine στην είσοδο του ξενοδοχείου "Ολύμπιον", μεταφερόμενη με φορείο από άνδρες της βασιλικής φρουράς, συνοδεία αστυνομικών και παρουσία πολλών περίεργων κατοίκων της Λάρισας. Απρίλιος του 1939. Αρχείο Αντώνη Γαλερίδη

Σε κείμενο το οποίο είχε δημοσιευθεί το 2015 στην εφημερίδα "Ελευθερία"[1] είχαμε αναφερθεί στο ιστορικό της παρουσίας της εξόριστης βασιλικής οικογένειας της Αλβανίας στη Λάρισα τον Απρίλιο του 1939, καθώς και σε διάφορες άλλες… γαργαλιστικές λεπτομέρειες. Στους κατοίκους της πόλης εντύπωση τότε είχε προκαλέσει, μεταξύ των άλλων, και η παρουσία της λεχωίδας βασίλισσας της Αλβανίας Geraldine με το μόλις ολίγων ημερών βρέφος της, καθώς είχαν διακομισθεί με ασθενοφόρο στο ξενοδοχείο "Ολύμπιον" της Κεντρικής πλατείας, όπου και κατέλυσαν.

Εν τω μεταξύ, στην έκθεση η οποία τρέχει στο αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα με έργα από τη συλλογή φωτογραφιών του Αντώνη Γαλερίδη, είναι αναρτημένη μεταξύ άλλων και η φωτογραφία που συνοδεύει το σημερινό κείμενο και η οποία απεικονίζει το γεγονός που αναφέραμε. Πλήθος ανθρώπων βρίσκεται στην είσοδο του ξενοδοχείου της Λάρισας "Ολύμπιον"[2], τη στιγμή κατά την οποία η λεχώνα βασίλισσα Geraldine οδηγείται στα δωμάτιά της με φορείο, το οποίο μεταφέρουν άνδρες της προσωπικής της φρουράς. Έλληνες αστυνομικοί και δεκάδες περίεργοι παρακολουθούν τη σκηνή. Πρόκειται για μια ιστορική φωτογραφία, η οποία επιβεβαιώνει την παρουσία στη Λάρισα του βασιλιά της Αλβανίας Ζώγου με την οικογένειά του, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας και άλλα 120 περίπου άτομα που τον συνόδευαν. Το γεγονός αυτό, έπειτα από εντολή του Μεταξά, δεν είχε πάρει δημοσιότητα[3]. Λίγες ημέρες μετά την άφιξή τους η βασίλισσα που ήταν όπως αναφέραμε λεχώνα ολίγων ημερών, παρουσίασε πυρετό και κλήθηκε ο γυναικολόγος ιατρός της Λάρισας Αθαν. Ρίζος, ο οποίος πρόσφερε με επιτυχία τις ιατρικές υπηρεσίες του.

Όπως είχε αναφερθεί και παλαιότερα, ο Ζώγου είχε αυτοανακηρυχθεί βασιλιάς της Αλβανίας και αποκαλούσε τον εαυτό του «Ναπολέοντα των Βαλκανίων»! Όμως την ίδια ώρα 17 βασιλικοί οίκοι της Ευρώπης δεν τον αποδέχονταν στους κόλπους τους. Και αυτός για να καθιερωθεί αναζητούσε απεγνωσμένα νύφη βασιλικού οίκου ώστε να ιδρύσει τη δική του βασιλική δυναστεία. Τελικά κατόρθωσε να γνωρισθεί με την κόμισσα Geraldine (Τζεραλντίνα Μαργκίτ Βιρτζίνια Όλγα Μαρία) του ουγγρικού βασιλικού οίκου τα Χριστούγεννα του 1937 και δέκα ημέρες αργότερα, Πρωτοχρονιά του 1938, μνηστεύθηκαν. Ο γάμος έγινε με μεγαλοπρέπεια στα Τίρανα στις 27 Απριλίου του ίδιου έτους. Ενδιαφέρον έχουν ορισμένα δώρα του γάμου του. Ο Ούγγρος μονάρχης δώρισε άμαξα με τέσσερα άλογα, ο Χίτλερ χωρίς να παραστεί, έστειλε ως δώρο μια κατακόκκινη αστραφτερή Mercedes[4], ο δε Μουσολίνι μια σειρά από χάλκινα κατσαρολικά, καθώς δεν ευνοούσε αυτόν τον γάμο.

Η Geraldine γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1915 στη Βουδαπέστη. Ήταν η πρώτη από τις τρεις κόρες μιας γαλαζοαίματης οικογένειας, καθώς η καταγωγή της είχε βαθιές ρίζες στην αυλή των Αψβούργων. Όταν ήταν τριών ετών, η αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας κατέρρευσε και μαζί της και η οικογένεια της Geraldine. Παρ' όλα αυτά η ίδια μορφώθηκε σε ξακουστό ιδιωτικό σχολείο κοντά στη Βιέννη. Μετά τις σπουδές της, για να συντηρηθεί έπιασε δουλειά ως στενογράφος και ως υπάλληλος στο πωλητήριο του Εθνικού Μουσείου της Βουδαπέστης.

Λίγο καιρό μετά τον γάμο της, τον Απρίλιο του 1939, η Geraldine χάρισε στον βασιλιά τον πολυπόθητο διάδοχο του θρόνου, τον Λέκα. Όμως λίγες ημέρες αργότερα στρατιώτες του Μουσολίνι εισέβαλαν στην Αλβανία με αφορμή την κατασπατάληση της ιταλικής χρηματοδότησης που δόθηκε στον Ζώγου. Μάλιστα ο γνωστός μας κόμης Ciano, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών που ήταν κουμπάρος στον γάμο του Αλβανού βασιλιά, έφτανε τώρα στον βασιλιά Βίκτωρα Εμμανουήλ Β’ της Ιταλίας και έτσι η Geraldine έμελλε να παραμείνει μόλις 354 μέρες ως βασίλισσα της Αλβανίας.

Έπειτα από την αναχώρησή τους από τη Λάρισα και για πολλά χρόνια η πρώην βασιλική οικογένεια της Αλβανίας μετακινείτο από χώρα σε χώρα και ζούσε μια άνετη ζωή, χάρη στον σφετερισμό όλου του πλούτου της Αλβανίας κατά την αποχώρησή τους από την χώρα. Ο Αχμέτ Ζώγου πέθανε το 1961 και η Geraldine επέστρεψε τελικά στην Αλβανία τον Ιούνιο του 2002, έπειτα από 63 χρόνια εξορίας. Είχε λάβει επίσημη πρόσκληση της αλβανικής Βουλής για να επιστρέψει, αν και δεν έπαψε ποτέ να διατείνεται ότι ο γιος της Λέκα ήταν ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου. Όσο για την ίδια, ήθελε να τη θυμούνται ως την βασιλομήτορα της Αλβανίας. Τους τελευταίους μήνες της ζωής της τούς πέρασε στη χώρα που αγάπησε, την Αλβανία, παρ' όλο που δεν κατοίκησε στο παλάτι, αλλά σε κάποια ευπρεπή κρατική κατοικία. Η έκπτωτη Geraldine άφησε την τελευταία της πνοή λίγους μήνες μετά, στις 22 Οκτωβρίου 2002 σε στρατιωτικό νοσοκομείο των Τιράνων, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο.

------------------------------------------------

[1]. Βλέπε: Παπαθεοδώρου Νικόλαος, Ένας βασιλιάς διαμένει το 1939 στη Λάρισα, εφ. "Ελευθερία", Λάρισσα, φύλλο της 7ης Οκτωβρίου 2015 και του ιδίου: "Ιχνηλατώντας την παλιά Λάρισα-2015", Λάρισα (2018) σελ. 179-182.

[2]. Το κτίριο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Κεντρικής πλατείας, υπάρχει και σήμερα, αλλά εδώ και μερικά χρόνια σταμάτησε να λειτουργεί ως ξενοδοχείο και στεγάζει ιδιωτική επιχείρηση (φροντιστήριο).

[3]. Η ελληνική κυβέρνηση άνοιξε μεν τα σύνορα και πρόσφερε άσυλο στον βασιλιά Ζώγου και την ακολουθία του, αλλά του διεμήνυσε ότι θα κατευθυνθεί στη Λάρισα. Δεν του επέτρεψε να ταξιδεύσει στην Αθήνα, για να μην υπάρξει παρεξήγηση με την Ιταλία ότι προσφέρει η χώρα μας άσυλο στους εχθρούς της. Μάλιστα συμφωνήθηκε ότι η παραμονή του δεν θα έπρεπε να παραταθεί για πολύ.

[4]. Αυτή η κόκκινη Mercedes κυκλοφορούσε στους δρόμους της Λάρισας με επιβάτες τις ανύπαντρες αδελφές του Ζώγου. Μάλιστα ο Δημητράκης Αλεξάνδρου την θυμάται και την περιγράφει με λεπτομέρειες, καθώς μικρό παιδί τότε, έτρεχε μαζί με άλλους συνομηλίκους του πίσω της σε κάθε εμφάνιση.

 

Από τον Νικ. Αθ. Παπαθεοδώρου

nikapap@hotmail.com

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass