Γοργοποτάμος: μια λαϊκοεπαναστατική πράξη, σύμβολο του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης

Δημοσίευση: 23 Νοε 2019 16:30

Η ανατίναξη της γέφυρας από τις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο του, τον Άρη Βελουχιώτη, αποτέλεσε και αποτελεί μια λαϊκή, επαναστατική πράξη αληθινού ηρωισμού.

Ο Γοργοπόταμος πέρασε στην ιστορία σαν ένα σύμβολο του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, ενάντια σε έναν εχθρό που η δύναμή του φάνταζε ανίκητη. Ήταν μια λαϊκοεπαναστατική πράξη που φούντωσε τ’ αντάρτικο με τη φλόγα της ανατίναξης. Μα πάνω απ’ όλα φούντωσε τον νου και την καρδιά του αδούλωτου λαού πως κανείς εχθρός δεν είναι ανίκητος. Πως η δική του δύναμη είναι ανεξάντλητη και σαν ξεχυθεί μέσα από τη δική του οργάνωση στον αγώνα για το δίκιο του, γίνεται νικηφόρα για το δικό του δίκιο.

Έτσι η φλόγα του Γοργοποτάμου φώτισε τον δρόμο στους σκλαβωμένους ανθρώπους του μόχθου για να πυκνώσουν τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Για να γράψουν μια από τις λαμπρότερες σελίδες της λαϊκής επαναστατικής πάλης στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Να γράψουν τη μεγάλη εποποιία της Αντίστασης και της λαϊκής απελευθέρωσης.

Ο Γοργοπόταμος στην ιστορία που θέλουν να γράψουν οι αστοί και οι οπορτουνιστές, παρουσιάζεται ως μια στιγμή «εθνικής ενότητας», και μάλιστα αξιοποιείται με αυτόν τον συμβολισμό στις σύγχρονες συνθήκες προκειμένου να επιβάλλει στις εργατικές, στις λαϊκές συνειδήσεις την ύπουλη προπαγάνδα περί ταύτισης των συμφερόντων των καπιταλιστών και της εργατικής τάξης και του λαού για να τους τραβά στο άρμα στήριξης του σάπιου καπιταλισμού, της εκμετάλλευσης. Είναι η ίδια σάπια αυτή προπαγάνδα περί «εθνικών συμφερόντων» που πασχίζει να υποτάξει την εργατική τάξη, τον λαό στη βαθιά αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, ώστε να ενισχύεται στην προσπάθεια να βγει από την κρίση.

Ιστορικά επιδιώκουν να ακυρώσουν ή να υποβαθμίσουν τον ρόλο του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και παραπέρα του ΚΚΕ, που ήταν ο «αιμοδότης» και ο «νους» της λαϊκής αντίστασης, προκειμένου να χρησιμοποιείται μια μεγάλη στιγμή της λαϊκοεπαναστατικής πάλης ως δημιούργημα των αστών. Με στόχο το σήμερα, την παραίτηση από τους αγώνες, την ταξική πάλη ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, πάλη που μόνο το ΚΚΕ έχει στις σημαίες του.

Όμως ο Γοργοπόταμος δεν χωρά, δεν μπορεί να χωρέσει στα αστικά «καλούπια» της Ιστορίας. Έδειξε τη δύναμη της λαϊκής πάλης, την ώρα που οι αστοί και οι σύμμαχοί τους καλούσαν τον λαό σε αδράνεια απέναντι στους κατακτητές.

Σηματοδοτεί το ανυπόταχτο πνεύμα της αντίστασης και της αντεπίθεσης του λαού μας κόντρα στους αρνητικούς συσχετισμούς εκείνης της εποχής, κόντρα στον φασισμό, που αποτελεί δημιούργημα, γέννημα των μονοπωλίων και επιλογή της αστικής τάξης.

Από την άλλη τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και η σημερινή, στο όνομα της γεωπολιτικής αναβάθμισης της θέσης της αστικής της τάξης στην περιοχή, ανταγωνιζόμενη με την αστική τάξη της Τουρκίας, συμμετέχει σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις δίνοντας όσες πολεμικές βάσεις ζητούν οι Αμερικάνοι, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, εντείνοντας τους κινδύνους σε βάρος της χώρας και του λαού μας. Και στην περιοχή μας υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός με τα ελικόπτερα του Στεφανοβικείου, την αξιοποίηση του λιμανιού, του στρατοπέδου Γεωργούλα.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω εντείνεται η αντικομμουνιστική εκστρατεία από την ΕΕ με το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που στόχο έχει τη δικαιολόγηση στις λαϊκές συνειδήσεις του εγκληματικού χαρακτήρα του ναζισμού - φασισμού, η απόκρυψη του γεγονότος ότι ο φασισμός αποτελεί το αποτρόπαιο γέννημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Καλούμε τον λαό, κάθε προοδευτικό άνθρωπο να μην λησμονήσει, αλλά να κρατήσει ζωντανά στη μνήμη του τα εγκλήματα του ναζισμού, φασισμού και των δικτατορικών καθεστώτων στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Να διαφυλάξει τη συμβολή του κομμουνιστικού κινήματος στην αντιμετώπιση του φασισμού και στις κατακτήσεις του λαού.

Να καταδικάσει κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας, κάθε προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό και κάθε προσπάθεια παραπλάνησης των λαών. Τα σχέδια αθώωσης και νεκρανάστασης του φασισμού δεν θα περάσουν.

Από τον Μάρκο Κολοβό, μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ παράρτημα Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass