Ο φίλος μου ο Κώστας Βίρβος

Δημοσίευση: 15 Αυγ 2015 8:22

 

Εφυγε ο καλύτερος λαϊκός ποιητής, ο καλύτερος στιχουργός της Ελλάδας.

Εγραψε 2.500 λαϊκά τραγούδια, τα 1.500 έγιναν όπως μου είπε, μεγάλες επιτυχίες. Τα καλύτερα τραγούδια τα είπε ο Καζαντζίδης.

Ο Κώστας Βίρβος γεννήθηκε στην Κρανιά Τρικάλων, βλάχος στην καταγωγή. Μεγάλωσε στα Τρίκαλα, σπούδασε στην Πάντειο Νομική Σχολή στην Αθήνα. Δούλευε στο υπουργείο Οικονομικών και από εκεί πήρε σύνταξη. Τον γνώρισα από το γιο του μεγάλου στιχουργού και συνθέτη Απόστολου Καλδάρα πριν από είκοσι χρόνια. Εκτοτε αναπτύχθηκε ανάμεσά μας μια σχέση αλληλοεκτίμησης και φιλίας. Μου ανέφερε λεπτομέρειες από τη νεότερη ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Πολλές φορές που μιλούσαμε τον ρώτησα ποιος είναι ο καλύτερος τραγουδιστής και μου απάντησε ο Καζαντζίδης. Ποιο τραγούδι σου άρεσε πολύ που έγραψες; Μου αρέσουν όλα τα τραγούδια διότι στέλνουν μηνύματα και συγκινήσεις. Το καλύτερο τραγούδι που μου αρέσει είναι της «Γερακίνας γιος» μου είπε. Σε τριάντα δύο τραγουδιστές έδωσα τραγούδια και έγιναν επιτυχίες. Μου έλεγε το λαϊκό τραγούδι θα επανέλθει γιατί στέλνει μηνύματα. Ο Βίρβος είχε μεγάλη έμπνευση. Εγραψε όλα τα θέματα για τη μάνα, για τον πατέρα, για τον μετανάστη, για τους καημούς της ξενιτιάς, για τα προβλήματα τοΥ κόσμου, του μόχθου, του εργάτη, την εγκατάλειψη. Μου έλεγε το τραγούδι με τη Γιώτα Λύδια: «Γιατί θες να φύγεις πού θα πας, αφού σ’ αγαπώ και μ’ αγαπάς» έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία. Πουλήθηκαν ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες δίσκοι. Ρεκόρ πωλήσεων για την εποχή εκείνη.

Ο Βίρβος αγαπούσε τον Μπιθικώτση. Του έδωσε 160 τραγούδια όπως «Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα», «Θα πουλήσω το ρολόγι», «Ρίξε μια ζαριά καλή», «Εγνατίας 406».

Εμένα φίλε Κώστα του έλεγα μου αρέσει το τραγούδι «Μια παλιά ιστορία». «Μην σκαλίζεις τις στάχτες να ξανάβρεις φωτιά» μου λέει. Είναι το καλύτερο ερωτικό τραγούδι που έγραψα. Μου το τραγούδησε όλο. Εμένα, μου έλεγε, μ’ αρέσει της «Γερακίνας γιος». Ο φίλος ο Βίρβος έγραψε τα πιο ωραία τραγούδια που δεν πρόκειται να σβήσουν ποτέ.

«Πάρε τα χνάρια να με βρεις», «Στο σκαλί το τελευταίο», «Ζαΐρα», «Μες τα έρημα τα ξένα», «Τα φώτα λάμπουν στην πολιτεία», «Πέρασε ένας χρόνος μες στην ξενιτιά», μια παλιά ιστορία.

Ο Βίρβος αγάπησε τη Λάρισα, διότι υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός. Μου έλεγε πήγαινε στο Σταθμό στο καφενείο. Στο κέντρο «Αλκαζάρ» και στους Εξι Δρόμους στο καφενείο του Διούδη, εκεί ήταν το στέκι του. Τελευταία φορά που τον είδα στο σπίτι του, οδός Γεωργίου Σταύρου 5 στον Αλιμο στην Αθήνα στις 12.10.2013.

Εφυγε πλήρης ημερών.

Η Θεσσαλία έβγαλε τους καλύτερους στιχουργούς, συνθέτες και τραγουδιστές. Ο Κώστας Βίρβος γεννήθηκε στην Κρανιά Τρικάλων και μεγάλωσε στα Τρίκαλα. Ο Β. Τσιτσάνης γεννήθηκε στο Μέτσοβο και μεγάλωσε στα Τρίκαλα, ο Α. Καλδάρας (Τρίκαλα), ο Χ. Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στη Γλυκομηλιά Τρικάλων, ο Γ. Σαμολαδάς (Τρίκαλα), ο Μ. Μπακάλης γεννήθηκε στα Κανάλια Καρδίτσας, ο Θ. Δερβενιώτης (Ζαγορά Πηλίου), ο Δ. Μητροπάνος (Τρίκαλα), ο Γ. Μαργαρίτης (Τρίκαλα), ο Φώτης Ζισούλης (Λάρισα), ο Αλέκος Γκούβερης (Λάρισα), ο Γιάννης Παπαϊωάννου (Λάρισα).

Γεώργιος Δ. Βαλαβάνης

Λάρισα

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass