Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2020 15:05

Βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Αθανασίου. Ξεκινά από την οδό Καλλιθέας, κοντά στην κοίτη του Πηνειού, είναι κάθετη στις οδούς Ανθίμου Γαζή και Μαδηλαρά και καταλήγει στη συμβολή της με την οδό Ηπείρου.


Ο Ιωάννης Βελησσάριος είναι μια εξαιρετική μορφή των Βαλκανικών πολέμων. Γεννήθηκε στο Πλοέστι της Ρουμανίας το 1861, όπου είχε πάει ο έμπορος πατέρας του και είχε καταγωγή από την Κύμη Ευβοίας. Κατά τον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 έδειξε δείγματα του θάρρους του, όταν υπερασπίστηκε τη θέση του στη διάβαση της Μελούνας, την οποία εγκατέλειψε μόνο αφού του δόθηκε διαταγή.
Διακρίθηκε στη μάχη του Σαρανταπόρου, αλλά κυρίως στη μάχη του Μπιζανίου, όπου χάρη στο θάρρος του ανάγκασε τους Τούρκους να παραδοθούν και να απελευθερωθούν έτσι τα Ιωάννινα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, ως διοικητής του 9ου τάγματος Ευζώνων, πήρε μέρος στη μάχη του Κιλκίς – Λαχανά.
Στις 12 Ιουλίου 1913 το τάγμα του έλαβε μέρος στη μάχη της Κρέσνας, όπου πληγώθηκε θανάσιμα. Είναι μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της σύγχρονης στρατιωτικής ιστορίας της Ελλάδας. Όταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος πληροφορήθηκε τον θάνατό του είπε: «Ηταν επόμενο. Τέτοιοι ήρωες δε ζουν πολύ».
Επιμέλεια: Νίκος Τάχατος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass