Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 2020

Αναβαθμισμένος ο ρόλος της 110 ΠΜ

ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΤΗΣ 337 Μ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ -ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Η ΕΔΡΑ ΤΩΝ «HERON» *ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΤΑΝΚΕΡ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2021 21:31
Μαχητικά F-16 της 337 Μ από τη Λάρισα συνοδεύουν αμερικανικά βομβαρδιστικά πάνω από τα Σκόπια Μαχητικά F-16 της 337 Μ από τη Λάρισα συνοδεύουν αμερικανικά βομβαρδιστικά πάνω από τα Σκόπια

Η επιθετική και προκλητική συμπεριφορά των γειτόνων, τόσο στο Αιγαίο (Oruc Reis, παραβιάσεις κ.λπ.) όσο και στον Έβρο (εργαλειοποίηση προσφυγικού, υπερπτήσεις για πρώτη φορά κ.λπ.) χαρακτήρισαν το 2020 στον τομέα της Εθνικής Άμυνας αναδεικνύοντας ως πολύτιμο τον ρόλο του ΑΤΑ και την ασπίδα της Πολεμικής Αεροπορίας, με την 1η Στρατιά και το Δ’ ΣΣ να έχουν θέσει σε διαρκή επιφυλακή το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.


Στο ίδιο πλαίσιο ήταν ενταγμένη η πρόσφατη επίσκεψη στη Λάρισα και στις έδρες των μειζόνων Διοικήσεων, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού, Κων. Φλώρου ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων πως «υπάρχει αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και διπλωματία», «οφείλουν όλοι οι Έλληνες να είναι ήσυχοι. Όλα θα πάνε καλά».
Σε τοπικό επίπεδο ξεχωριστής σημασίας παραμένουν οι πρόσθετες -στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών και διαλειτουργικότητας συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ- αποστολές της 110 Πτέρυγας Μάχης. Μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει την ευθύνη της «εναέριας αστυνόμευσης» («air policing») στο FIR Σκοπίων ενώ μαχητικά αεροσκάφη F-16/Block 52+ της 337 Μοίρας συνόδευσαν αμερικανικά βομβαρδιστικά (τύπου Β-1Β Lancer) εντός του FIR Σκοπίων, πραγματοποιώντας πτήση άνωθεν της πρωτεύουσας της Βόρειας Μακεδονίας.
Σημειώνεται πως ο αρχικός σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ θέλει επίσης τα μισθωμένα από την Ελλάδα, ισραηλινά μη επανδρωμένα «Heron» να έχουν ως έδρα το αεροδρόμιο της Λάρισας.
Η 110 Πτέρυγα Μάχης βρίσκεται ωστόσο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των ΗΠΑ αφού θα αξιοποιηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που συνυπέγραψαν πρόσφατα, Ελλάδα και ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό οι Αμερικανοί αναμένεται να προχωρήσουν σε επενδύσεις στο αεροδρόμιο της Λάρισας προκειμένου να φιλοξενηθούν, όπως εκτιμάται, ιπτάμενα τάνκερ. Η βάση της Λάρισας χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ τα δύο προηγούμενα χρόνια καθώς από τη Λάρισα επιχειρούσαν σύγχρονα κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα MQ-9 Reaper που αποτελούν την αιχμή του δόρατος επιχειρήσεις επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών. Οι Αμερικανοί μετέφεραν τον περασμένο Απρίλιο τα MQ-9 Reaper σε άλλη βάση ενώ «παραμένουν» στη Λάρισα για τη μελλοντική αξιοποίηση της 110 ΠΜ.
Βέβαια στο ίδιο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ είναι ενταγμένη και η αξιοποίηση της βάσης της Αεροπορίας Στρατού (1ης ΤΑΞΑΣ) στο Στεφανοβίκειο όπου κάθε χειμώνα φιλοξενούνται Αμερικανοί πεζοναύτες (3rd Combat Aviation Brigade) πραγματοποιώντας κοινές ασκήσεις, μεταξύ άλλων στο Λιτόχωρο.
Τέλος, από τα γεγονότα του 2020 να αναφερθεί η απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να χρηματοδοτήσει από το ΕΣΠΑ, την ενεργειακή αναβάθμιση της 1ης Στρατιάς και του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Gallery άρθρου