ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 2020

Μαύρη χρονιά για την εκπαίδευση το 2020

ΜΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΓΟΚΛΕΙΝΟΥΝ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2021 21:41

Μαύρη ήταν η χρονιά που φεύγει για την εκπαίδευση. Η πανδημία του κορονοϊού έφερε τα πάνω κάτω στην εκπαιδευτική διαδικασία αφήνοντας χιλιάδες μαθητές εκτός σχολείων. Το lockdown στα σχολεία τόσο στην πρώτη καραντίνα του Μαρτίου, όσο και στη δεύτερη τον Νοέμβριο ανάγκασε μαθητές και εκπαιδευτικούς να λειτουργήσουν κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες με εξ αποστάσεως εκπαίδευση με τεράστια προβλήματα.

Η αδυναμία προσβασιμότητας, η κατάρρευση της πλατφόρμας μέσω της οποίας γίνονται τα μαθήματα αρκετές φορές και η κακή σύνδεση έχουν δημιουργήσει μεγάλα κενά στη διαδικασίας της μάθησης. Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου οδηγήθηκαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με μειωμένη κατά 50% ύλη, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και το 2021 αφού η ύλη είναι αδύνατο να καλυφθεί κάτω από αυτές τις συνθήκες. Μέσα σε όλα αυτά το 2020 ήρθαν να προστεθούν διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών για τη διαδικασία τηλεκπαίδευσης και τις κάμερες για μαγνητοσκόπηση των μαθημάτων αλλά και καταλήψεις χιλιάδων μαθητών σε όλη τη χώρα, με το που άνοιξαν τα σχολεία. Στην πρώτη καραντίνα οι μαθητές πήγαν σπίτι τους στις 11 Μαρτίου και η επιστροφή τους έγινε σταδιακά, πρώτα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ τον Ιούνιο επέστρεψαν και Δημοτικά και Νηπιαγωγεία με μια μικρή παράταση του σχολικού έτους. Τα σχολεία αν και αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν νωρίτερα, τελικά άνοιξαν αργότερα στις 14 Σεπτεμβρίου και οι καταλήψεις κράτησαν μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου.
Τα προβλήματα της νέας σχολικής χρονιάς φάνηκαν αμέσως, αφού οι μαθητές επέστρεψαν υποχρεωτικά με μάσκα στις τάξεις, γεγονός που δημιούργησε αντιδράσεις από μερίδα γονέων. Τα πνεύματα ηρέμησαν σχετικά γρήγορα και παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία έδειξαν ότι η διασπορά του ιού μέσα στις σχολικές μονάδες ήταν σε χαμηλά επίπεδα λόγω της αυστηρής τήρησης των μέτρων, παρόλα αυτά το Υπουργείο Παιδείας έκλεισε πρώτα Γυμνάσια και Λύκεια και στις 11 Νοεμβρίου έκλεισε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.
Οι διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών για τα υπερπληθή τμήματα ήταν καθημερινό φαινόμενο στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ενώ πολύς λόγος έγινε και για την προσφορά μασκών και παγουρίνο από το Υπουργείο Παιδείας. Οι μάσκες δε έγιναν θέμα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, αφού όταν έφθασαν στα σχολεία το τεράστιο μέγεθός τους δεν έμεινε ασχολίαστο. Παρότι η συγκεκριμένη παρτίδα αποσύρθηκε, οι νέες μάσκες με τις διορθωμένες διαστάσεις δεν έφθασαν ποτέ στα σχολεία.
Κλείνοντας η χρονιά, το νέο νομοσχέδιο Κεραμέως για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, αλλά και οι αλλαγές στα ΑΕΙ με ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, και εισαγωγή στα ΑΕΙ με τις βάσεις να καθορίζονται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια σήκωσαν και πάλι θύελλα αντιδράσεων από εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Στην υπόλοιπη εκπαιδευτική επικαιρότητα, το ενδιαφέρον μονoπώλησαν οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με την κόντρα Υπουργείου και Εκπαιδευτικών για την ηλεκτρονική διεξαγωγή των εκλογών να φτάνει στα άκρα. Οι υποψήφιοι όλων σχεδόν των παρατάξεων απέσυραν τις υποψηφιότητές τους, όμως δεν έγιναν δεκτές και έτσι οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν ακόμη και με το ζόρι, με την αποχή στον νομό Λάρισας να ξεπερνάει ακόμη και το 90%.
Η τοποθέτηση νέων προσωρινών διευθυντών εκπαίδευσης ήταν επίσης ένα σημαντικό γεγονός της χρονιάς, αφού ήταν μια διαδικασία που εκκρεμούσε από 2 χρόνια, παρατείνοντας τη θητεία των προηγούμενων. Στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας τη θέση του απερχόμενου Ι. Καψάλη, πήρε η Β. Ζιάκα, ενώ τη Σοφία Παπαδοπούλου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση διαδέχτηκε η Αικατερίνη Καραγιώργου.
Στα θετικά της χρονιάς, τα εγκαίνια του υπερσύχρονου Ειδικού Σχολείου στη Νεάπολη, το ΕΕΕΕΚ Λάρισας ήταν το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς, αφού είναι η μοναδική στη χώρα ανάλογη εκπαιδευτική υποδομή, με πλήρως λειτουργικούς και εξοπλισμένους χώρους που δίνει τη δυνατότητα στους 44 πρώτους μαθητές, και στους εκατοντάδες που θα ακολουθήσουν, να αποκτήσουν εφόδια για την αυτόνομη διαβίωση και να αναπτύξουν κοινωνικές και επαγγελματικές δεξιότητες.
Αναλυτικότερα αποσπάσματα της «Ε» για τα προαναφερθέντα γεγονότα:

11 ΜΑΡΤΙΟΥ
Ο κορονοϊός κατέβασε ρολά στην εκπαίδευση!
Κλειστά θα είναι από σήμερα και για 14 ημέρες, όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όλων των βαθμίδων όλης της χώρας για την πρόληψη εξάπλωσης του κορονοϊού όπως προβλέπει Κοινή Απόφαση των υπουργών Παιδείας Ν. Κεραμέως και Υγείας Β. Κικίλια, κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων.
Έτσι λοιπόν από σήμερα Τετάρτη 11 Μαρτίου, κλειστά θα είναι τα ιδιωτικά και δημόσια σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα ΙΕΚ, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών. Στη Λάρισα μετά το κλείσιμο των ΚΑΠΗ, από σήμερα αναστέλλεται και η λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, του Κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και του Δημοτικού Κολυμβητηρίου της Νέας Πολιτείας, του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης, των Λεσχών Πολιτισμού και όλες οι δραστηριότητες στα γυμναστήρια των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη.

17 ΜΑΪΟΥ
Κουδούνι για μαθητές Γυμνασίου και Α’ και Β’ Λυκείου
Μετά τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που ξεκίνησαν τα μαθήματα, το κουδούνι θα χτυπήσει αύριο Δευτέρα 18 Μαΐου για τους μαθητές Γυμνασίου και των τάξεων της Α’ και Β’ Λυκείου, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη αν θα ανοίξουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία την 1η Ιουνίου, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών.
Η πρώτη εβδομάδα με ανοικτά τα σχολεία κύλησε ομαλά, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Δρ. Γεώργιο Δοδοντσάκη από πλευράς τήρησης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας από μαθητές και προσωπικό, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό όμως τη μεγάλη αποχή των μαθητών, αφού κατά την τελευταία μέρα μαθήματος της εβδομάδας η προσέλευση των μαθητών δεν ξεπέρασε το 20%.

13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Νέοι διευθυντές Εκπαίδευσης
Αναμενόμενες και χωρίς εκπλήξεις - με εξαίρεση ορισμένες καραμπόλες που επίσης δεν ξεφεύγουν των κομματικών ορίων - θεωρούνται από τον εκπαιδευτικό κόσμο και δη τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ (ΝΔ) στον χώρο της παιδείας οι τοποθετήσεις των προσωρινών διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας που ανακοινώθηκαν χθες από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Οι νέοι, προσωρινοί διευθυντές οι οποίοι θα έχουν προσωρινή θητεία (σ.σ. μέχρι τον Αύγουστο του 2021) επιλέχθηκαν από Συμβούλιο Επιλογής και πρόκειται να διαδεχθούν τους σημερινούς προϊσταμένους, η θητεία των οποίων παρατάθηκε πριν δύο χρόνια, καθώς έληξε το 2018.
Αναλυτικότερα στη Λάρισα, η συντονίστρια Εκπαίδευσης και πρώην διευθύντρια του 42ου Δημοτικού Σχολείου (δασκάλα ΠΕ70) Αικατερίνη Καραγιώργου τοποθετείται προϊσταμένη στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας στη θέση της αναπληρώτριας διευθύντριας, Σοφίας Παπαδοπούλου, ενώ προϊσταμένη στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας τοποθετείται η πρώην περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης, καθηγήτρια ΠΕ11, Βασιλική Ζιάκα στη θέση του απερχόμενου διευθυντή, Ιωάν. Καψάλη.

15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Εγκαινιάστηκε το κτίριο ΕΕΕΕΚ
Όλοι έχουμε δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες στη ζωή και στη γνώση» είναι το μήνυμα που έστειλε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, εγκαινιάζοντας το κτίριο Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) για άτομα με αναπηρίες, στη Νεάπολη της Λάρισας. Πρόκειται για τη μοναδική στη χώρα ανάλογη εκπαιδευτική υποδομή, ένα ειδικό σχολείο με πλήρως λειτουργικούς και εξοπλισμένους χώρους που δίνει τη δυνατότητα στους 44 πρώτους μαθητές, και στους εκατοντάδες που θα ακολουθήσουν, να αποκτήσουν εφόδια για την αυτόνομη διαβίωση και να αναπτύξουν κοινωνικές και επαγγελματικές δεξιότητες.

12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Ήρθαν τα παγουρίνο, φτάνουν και οι μάσκες
* Η Λάρισα κέντρο διανομής μασκών για όλους τους Δήμους * Σε αγώνα ταχύτητας η Αντιδημαρχία Παιδείας -* Θ. Δαούλας «Η παράδοση των υλικών την τελευταία στιγμή, δυσχεραίνει το έργο που ανατέθηκε από την ΚΕΔΕ στον Δήμο...»
13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Μάσκες μιας χρήσεως στα σχολεία της Λάρισας!
Ανατροπές της τελευταίας στιγμής είχαμε στο θέμα των μασκών που προορίζονται για τα σχολεία της Λάρισας. Μετά το αγωνιώδες «θρίλερ» για το αν θα έρθουν τελικά μέσα στο Σαββατοκύριακο για να διανεμηθούν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, μάσκες ήρθαν χθες το μεσημέρι, όχι όμως υφασμάτινες αλλά μιας χρήσεως. Οι οδηγίες για τη Λάρισα άλλαξαν σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Θωμά Δαούλα, και τη Δευτέρα θα διανεμηθούν από 5 μάσκες στους μαθητές και εκπαιδευτικούς χειρουργικές μιας χρήσεως, εν αναμονή των υφασμάτινων. Η απόφαση ελήφθη από την ΚΕΔ καθώς δεν ήταν βέβαιο ότι οι υφασμάτινες θα ήταν εγκαίρως στα σχολεία και ο δήμαρχος Κιλελέρ και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Θανάσης Νασιακόπουλος, ανέλαβε να κινήσει, να επιβλέψει τις διαδικασίες και να ενημερώσει τους Δήμους προκειμένου κανένα σχολείο να μην μείνει χωρίς μάσκες. Προκειμένου λοιπόν να μην μείνουν ακάλυπτα τα σχολεία, παραγγέλθηκαν για όλη την περιφερειακή ενότητα μάσκες μιας χρήσεως για τις πρώτες 2 με 3 ημέρες, ενώ εκτιμάται ότι οι υφασμάτινες θα διανεμηθούν στα σχολεία στα μέσα της εβδομάδας.

25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
«Επιδημία» καταλήψεων στα σχολεία
Ανησυχητικά εξαπλώνεται η «επιδημία» των καταλήψεων στα σχολεία του νομού Λάρισας. Η σχολική χρονιά ξεκίνησε μετ’ εμποδίων φέτος και έτσι συνεχίζεται, αφού μόλις λίγες ημέρες μετά το άνοιγμά τους σε πολλά σχολεία μπήκε λουκέτο, εξαιτίας καταλήψεων των μαθητών. Στον νομό Λάρισας, στις 31 ανήλθαν χθες οι σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που οι μαθητές έβαλαν λουκέτο με κυρίαρχα αιτήματα το σπάσιμο των υπερπληθών τμημάτων και τη χρήση μάσκας. Το φαινόμενο των καταλήψεων δεν είναι καινούριο, ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Μέχρι και πέρυσι υπήρχαν σχολεία που προχωρούσαν σε κατάληψη τις ημέρες λειτουργίας του παζαριού, ένα «έθιμο» που φαίνεται να τηρούν και φέτος αν και παζάρι δεν γίνεται.

6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Κουδούνι ...με αδύναμο ίντερνετ
Από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου το κουδούνι θα χτυπήσει μόνο για τους μαθητές των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων, καθώς οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων θα μπουν υποχρεωτικά σε τηλεκπαίδευση, αφού η χώρα από αύριο μπαίνει σε καραντίνα. Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός όμως εξήγγειλε την τηλεκπαίδευση για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) με μήνυμά του στα σχολεία ενημερώνει για τις περιορισμένες δυνατότητες λειτουργίας της πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης σε σχέση με τις ταχύτητες του ίντερνετ.
Το μήνυμα αυτό αφορά τις σχολικές μονάδες, εύκολα αντιλαμβάνεται όμως κανείς ότι το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και τα σπίτια που έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά μαθητές που θα πρέπει να παρακολουθήσουν σύγχρονη τηλεκπαίδευση και έχουν ταχύτητα ADSL 24 Mbps, κάτι που ισχύει για πάρα πολλά νοικοκυριά. Πρόβλημα θα υπάρξει επίσης με τους μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ ή και τον τεχνολογικό εξοπλισμό για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Γύρισαν την πλάτη στις e-εκλογές
Νικητής των χθεσινών εκλογών για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ήταν η αποχή! Οι εκπαιδευτικοί όπως φάνηκε από το ποσοστό συμμετοχής, γύρισαν την πλάτη στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που επέβαλε το Υπουργείο Παιδείας και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο σύνολο των εκπαιδευτικών παρατάξεων και ομοσπονδιών.
Στον νομό Λάρισας ο αριθμός των εκπαιδευτικών που ψήφισε ήταν εξαιρετικά χαμηλός. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για το ΠΥΣΠΕ Λάρισας, σε σύνολο 2.267 εγγεγραμμένων ψήφισαν μόλις 147 εκπαιδευτικοί! Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στις εκλογές του 2018 για το ΠΥΣΠΕ Λάρισας είχαν προσέλθει στις κάλπες 1.960 εκπαιδευτικοί σε σύνολο 2.133 εγγεγραμμένων και η αποχή τότε ήταν στο 8%, δηλαδή περίπου όση ήταν η συμμετοχή στη χθεσινή ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Τα πράγματα δεν πήγαν καλύτερα ούτε για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αφού σε σύνολο 1.900 εγγεγραμμένων στους καταλόγους, ψήφισαν μόλις 180 καθηγητές, ποσοστό συμμετοχής κάτω από 10%. Στις προηγούμενες εκλογές είχαν προσέλθει στις κάλπες 1.687 καθηγητές και η αποχή ήταν στο 17,83%.

20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Στρ. Στρατηγάκης: Απάνθρωπο  το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ
Με την πανδημία να μαίνεται, την τηλεκπαίδευση να συνεχίζεται πότε καλύτερα, πότε χειρότερα, οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια της χώρας έπεσαν σαν «κεραμίδα» στα κεφάλια των μαθητών της Γ’ Λυκείου και των οικογενειών τους.
Οι αλλαγές που έρχονται είναι μεγάλες και θα «εγκαινιαστούν» από τους σημερινούς μαθητές της Γ’ Λυκείου. Το Υπουργείο Παιδείας απέφυγε την εφαρμογή «οριζόντιας» βάσης εισαγωγής σε όλα τα ΑΕΙ (όπως ήταν παλιά η βάση του δέκα), αλλά θα εφαρμοστεί διαφορετική βάση εισαγωγής ανά ίδρυμα, σχολή και τμήμα την οποία θα προσδιορίζουν τα ίδια τα πανεπιστήμια.
Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών επίσης θα κληθούν να συμπληρώσουν δύο μηχανογραφικά. Τις αλλαγές αυτές σχολιάζει στην «Ε» ο μαθηματικός Α.Π.Θ.-σύμβουλος σταδιοδρομίας, Στράτος Στρατηγάκης, που κάνει λόγο για ένα απάνθρωπο σύστημα που έρχεται να εφαρμοστεί σε λάθος χρονική συγκυρία. Όπως χαρακτηριστικά λέει:
«Έχουμε μαθητές πολύ ταλαιπωρημένους που κάνουν τηλεκπαίδευση για δεύτερη χρονιά, έγκλειστους στο σπίτι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία τους και ένα σύστημα που είναι σχεδόν βέβαια, ότι θα αφήσει πολλές κενές θέσεις στα Πανεπιστήμια και γεγονός που σημαίνει μείωση του αριθμού των εισακτέων. Αυτό είναι και σκληρό και απάνθρωπο.
Δεν είμαστε αντίθετοι στη μείωση του αριθμού των εισακτέων και στο όριο εισαγωγής, καθώς τα τελευταία χρόνια το κακό είχε παραγίνει και περνούσαν όλοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Θα μπορούσε απλά να ανακοινώσει μείωση του αριθμού εισακτέων».

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass