ΛΑΡΙΣΑ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ, ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ...

Το παλιό Ταχυδρομείο

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2022 17:20
Το κτίριο του Ταχυδρομείου και Τηλεγραφείου στη γωνία των οδών Μουσών (Παπακυριαζή) και Αχιλλέως (Παναγούλη) στην πλατεία Ταχυδρομείου. Λεπτομέρεια επιστολικού δελταρίου του Fr. Caloutas από τη Σύρο. Αρχείο Φωτοθήκης. Το κτίριο του Ταχυδρομείου και Τηλεγραφείου στη γωνία των οδών Μουσών (Παπακυριαζή) και Αχιλλέως (Παναγούλη) στην πλατεία Ταχυδρομείου. Λεπτομέρεια επιστολικού δελταρίου του Fr. Caloutas από τη Σύρο. Αρχείο Φωτοθήκης.

Η φωτογραφία η οποία συνοδεύει το σημερινό κείμενο είναι λεπτομέρεια από επιστολικό δελτάριο με τον τίτλο «Λάρισσα-Πλατεία Ταχυδρομείου», του φωτογράφου Francois E. Caloutas (γαλλική απόδοση του Φραγκούλη Ευαγγέλου Καλουτά [1887 – 1952]) που είχε φωτογραφείο στην Ερμούπολη της Σύρου.

Ο Καλουτάς είχε επισκεφθεί την πόλη μας περί το 1915 και κυκλοφόρησε 12 αριθμημένες κάρτες με απόψεις από τη Λάρισα και τη γύρω περιοχή (Τύρναβος, Τέμπη). Η φωτογραφία αποτυπώνει το κτίριο του Ταχυδρομείου-Τηλεγραφείου που βρισκόταν στη βορειοανατολική γωνία της πλατείας Ταχυδρομείου [1], στη συμβολή των σημερινών οδών Παπακυριαζή (Μουσών παλαιότερα) και Παναγούλη (Αχιλλέως παλαιότερα).
Η πρώτη αναφορά που έχουμε για το Ταχυδρομείο-Τηλεγραφείο της Λάρισας ανάγεται στο 1897, όταν κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου το κτίριο κατακλυζόταν κυριολεκτικά από ξένους και Έλληνες δημοσιογράφους, οι οποίοι ενημέρωναν ταχυδρομικά και τηλεγραφικά τα Μέσα Ενημέρωσης στα οποία ανήκαν, για την πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων. Μάλιστα η αγγλική εφημερίδα «The Illustrated London News» δημοσίευσε στο φύλλο της 1ης Μαΐου 1897 ένα θαυμάσιο χαρακτικό που αποτυπώνει με μεγάλη λεπτομέρεια την ασυνήθιστη κίνηση που επικρατούσε έξω από το ταχυδρομείο την περίοδο εκείνη [2]. Σήμερα πιστεύεται ότι το κτίριο του ταχυδρομείου που απεικονίζεται στο χαρακτικό αυτό βρισκόταν στη βόρεια πλευρά της Κεντρικής πλατείας (γωνία Κύπρου-Φιλελλήνων;).
Το κτίριο του Ταχυδρομείου της δημοσιευόμενης φωτογραφίας κατασκευάσθηκε μετά τον πόλεμο του 1897. Ήταν κατασκευή και ιδιοκτησία των αδελφών Οικονόμου, οι οποίοι είχαν και άλλες σημαντικές ιδιοκτησίες στη Λάρισα [3]. Ήταν διώροφο, με σαφή νεοκλασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία στην πρόσοψη, η οποία έβλεπε στην πλατεία Ταχυδρομείου. Στο ισόγειο στεγαζόταν το Ταχυδρομείο και στον όροφο το Τηλεγραφείο και αργότερα όταν μπήκε στη ζωή μας το τηλέφωνο, το Τηλεφωνείο [4]. Για την άνοδο υπήρχε εσωτερική ξύλινη σκάλα και επάνω δεξιά ήταν το τηλεγραφείο. Αριστερά ήταν οι τηλεφωνικοί θάλαμοι. Την εποχή εκείνη όσοι ήθελαν να κάνουν συνδιάλεξη, έπρεπε να πάνε στο τηλεφωνείο να δώσουν την πρόσκληση και να περιμένουν ώρες ολόκληρες να πάρουν γραμμή. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι οι οποίοι επιζητούσαν την εξυπηρέτηση με το τηλέφωνο, όχι μόνον γιατί βράδυνε η πραγματοποίηση των συνδιαλέξεων, αλλά και γιατί η ακουστικότητα δεν ήταν καλή. Γι’ αυτό σε επείγουσες περιπτώσεις κατέφευγαν στον τηλέγραφο, ενώ για τις συνήθεις επικοινωνίες προτιμούσαν την αλληλογραφία.
Μετά το 1930 το κτίριο αυτό των Τ.Τ.Τ. επειδή είχε υποστεί φθορές, κρίθηκε ακατάλληλο και το ταχυδρομικό γραφείο μετακόμισε στο αρχοντικό του ιατρού και παλιού δημάρχου της Λάρισας Αχιλλέα Αστεριάδη. Από τον σεισμό του 1941, ο όροφος από το κτίριο της πλατείας Ταχυδρομείου καταστράφηκε και γκρεμίσθηκε, ενώ παρέμεινε εν λειτουργία το ισόγειο στο οποίο στεγάσθηκαν διάφορα καταστήματα και δίπλα του λειτούργησε η ταβέρνα «Τα Πασαδάκια». Μεταπολεμικά ολόκληρος αυτός ο χώρος πωλήθηκε από τους κληρονόμους των αδελφών Οικονόμου στους αδελφούς Μάρκα, οι οποίοι κατασκεύασαν στη θέση αυτή το ξενοδοχείο Grand Hotel.
Το αρχοντικό του Αστεριάδη όπου μεταστεγάσθηκαν οι υπηρεσίες των Τ.Τ.Τ. βρισκόταν στη γωνία των οδών Κούμα και Ασκληπιού, εκεί που σήμερα βρίσκεται το φαρμακείο του Βάη και στη σειρά μερικά άλλα καταστήματα. Ήταν μία μεγαλοπρεπής κατοικία σε νεοκλασικό ρυθμό, με μεγάλη αυλή, η οποία φιλοξένησε κατά καιρούς διάφορες προσωπικότητες της πολιτικής, της επιστήμης και των γραμμάτων, ακόμη και τον βασιλιά Κωνσταντίνο. Όταν οι απόγονοι του Αχιλλέα Αστεριάδη εγκατέλειψαν τη Λάρισα, νοίκιασαν το ωραίο σπίτι τους στο δημόσιο για να στεγασθούν οι υπηρεσίες των τηλεπικοινωνιών, οι οποίες λειτούργησαν εδώ περίπου δέκα χρόνια και αναγκάσθηκαν να το εγκαταλείψουν όταν έπληξε τη Λάρισα τον Μάρτιο του 1941 ο μεγάλος σεισμός.
Μεταπολεμικά οι υπηρεσίες των Τ.Τ.Τ. στεγάσθηκαν σε διώροφο κτίριο επί της οδού βασιλίσσης Σοφίας (σήμερα Παπαναστασίου), ακριβώς απέναντι από το σημερινό μέγαρο του Ταχυδρομείου, μέχρις ότου έγινε ο διαχωρισμός των υπηρεσιών (ΕΛΤΑ και ΟΤΕ).


[1]. Αυτή η πλατεία, όπως και η Κεντρική, έχει αλλάξει κατά καιρούς διάφορες ονομασίες. Ξεκίνησε αρχικά ως Ταγματάρχου Λώρη. Αργότερα έγινε γνωστή ως πλατεία Ταχυδρομείου λόγω της παρουσίας του Ταχυδρομείου και Τηλεγραφείου, χωρίς να είναι η επίσημη ονομασία της, η οποία ήταν Ρήγα Φεραίου, Herford, δημάρχου Δημητρίου Χατζηγιάννη και άλλες. Σήμερα η επίσημη ονομασία της είναι πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου. Στο χρονικό διάσημα 130 χρόνων ύπαρξής της, από τους κατοίκους της Λάρισας ήταν και είναι πάντα γνωστή ως πλατεία Ταχυδρομείου, αν και το Ταχυδρομείο από το 1930 ακόμη είχε μετακομίσει από την πλατεία.
[2]. Το χαρακτικό αυτό δημοσιεύθηκε στο βιβλίο: Παπαθεοδώρου Νικόλαος, Η Λάρισα στα χαρακτικά των Ευρωπαίων περιηγητών (16ος – 19ος αιώνας), Λάρισα (2006), σελ. 144.
[3]. Η οικογένεια Αθανασίου Οικονόμου είχε καταγωγή από τα Ιωάννινα και διέμενε αρχικά στον Αμπελώνα (Καζακλάρ τότε). Τα παιδιά του, Αναστάσιος, Κωνσταντίνος και Νικόλαος Οικονόμου, ήταν εμπειρικοί εργολάβοι οικοδομών και η δραστηριότητά τους επεκτείνονταν και στη Λάρισα, στην οποία αργότερα μετακόμισαν οικογενειακά. Γνωστά κτίσματά τους ήταν το διπλό οίκημα του Αρσακείου και το αρχοντικό Οικονόμου-Φαληρέα, το οποίο διασώθηκε, βρίσκεται στην οδό Μανωλάκη αρ. 9-11 και σήμερα στεγάζει τα υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ.
[4]. Μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια οι υπηρεσίες αυτές είχαν τον γενικό τίτλο «Τρία Ταυ» (Τ.Τ.Τ.), δηλαδή Ταχυδρομείο-Τηλεγραφείο-Τηλεφωνείο.

 

Από τον Νίκο Παπαθεοδώρου
nikapap@hotmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass