Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανασκόπηση γεγονότων 2022

Στη δίνη της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας

ΛΙΓΟΣΤΑ ΣΕ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ «ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ» ΗΤΑΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2023 11:30

Λιγοστά σε σπουδαιότητα και «ειδικό βάρος» ήταν τα γεγονότα που σημάδεψαν την τοπική οικονομία τη χρονιά που πέρασε. Με την αποστασιοποίηση που εξασφαλίζει ο χρόνος θα έλεγε κανείς ότι τόσο η τοπική όσο και η εγχώρια οικονομία κινήθηκε γύρω από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις. Επάλληλες και πρωτοφανείς κρίσεις που δημιούργησαν ένα δυσμενές κλίμα, μια πρωτόγνωρη παρατεταμένη αβεβαιότητα, που επηρέασε την οικονομική δραστηριότητα και τις επιχειρηματικές προοπτικές και προσδοκίες. Δυστυχώς από τους έντονους κλυδωνισμούς της βαθιάς και παρατεταμένη κρίσης χρέους, περάσαμε στον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού. Και πριν ξεφύγουμε από την υγειονομική κρίση, η πραγματική οικονομία βρέθηκε να δοκιμάζεται από τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και το αυξημένο ενεργειακό κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αν έπρεπε να σταθούμε σε κάποια επιμέρους οικονομικά γεγονότα, που σημάδεψαν τη χρονιά στον νομό Λάρισας θα αναφέραμε τα παρακάτω...

Τραπεζικές ανακατατάξεις:
Ο κύκλος της συρρίκνωσης του τραπεζικού δικτύου στον ν. Λάρισας που άνοιξε τα τελευταία χρόνια συνεχίστηκε και το 2022 αν και ο ρυθμός του επιβραδύνθηκε. Τον τελευταίο μήνα του έτους προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους και της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών της, η Πειραιώς ανέστειλε τη λειτουργία του κεντρικού υποκαταστήματός της επί της Μ. Αλεξάνδρου. Το συγκεκριμένο κατάστημα ήταν το παλιό της Μακεδονίας - Θράκης και θεωρείτο ιστορικό για την Πειραιώς, καθώς ήταν το πρώτο κατάστημά της που άνοιξε στη Λάρισα το 1974. Όλα αυτά τα χρόνια μετά την εξαγορά της «ΜΑ-ΘΡΑ» εξυπηρετούσε «μεγάλους» πελάτες της Λάρισας και των κοινοτήτων του νομού. Το «μαχαίρι» από τη συγκεκριμένη τράπεζα, που έμεινε πλέον με 10 καταστήματα στον νομό, θα μπει βαθύτερα εντός του 2023 καθώς θα ανασταλεί η λειτουργία τουλάχιστον 50 καταστημάτων της ανά την Ελλάδα, μειώνοντας κατά 200 άτομα το προσωπικό του ομίλου της που αριθμεί σήμερα 8.900 υπαλλήλους. Στο «στόχαστρο» βρίσκεται πλέον το υποκατάστημα στη Φιλιππούπολη. Να σημειωθεί πως και η Εθνική τράπεζα επρόκειτο το περασμένο καλοκαίρι να αναστείλει το κατάστημά της στον Τύρναβο, αλλά μετά από πιέσεις της τοπικής κοινωνίας, ο σχεδιασμός… προς το παρόν πήρε αναβολή.
Στα αξιοσημείωτα η άφιξη στη Λάρισα τον περασμένο Νοέμβριο της Optima bank. Το πρώτο κατάστημα της τράπεζας και της Θεσσαλίας γενικότερα στεγάζεται επί της Κύπρου με τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημ. Κυπαρίσση και τον διευθυντή του καταστήματος Γιάννη Τσιανογιάννη να έχουν την ευθύνη της λειτουργίας του, προωθώντας μια διαφορετική φιλοσοφία στην τραπεζική και επενδυτική δραστηριότητα.

Το νέο deal της Cosmos Aluminium:
Από τα σημαντικά επενδυτικά stories της χρονιάς στον νομό, ήταν η στρατηγική συμφωνία της τοπικής Cosmos Aluminium και της Εταιρεία Ελαφρών Μετάλλων ΑΕ (ETEM). Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε στις αρχές Μαΐου προέβλεπε τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΕΤΕΜ από την Cosmos και τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ να αποκτά μειοψηφικό ποσοστό (15%) στην τοπική εταιρεία. Συνέπεια της συγχώνευσης είναι η δημιουργία μιας ισχυρότατης εταιρείας στον χώρο της διέλασης αλουμινίου με βασικό στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για τους μετόχους, το προσωπικό και τους συνεργάτες των εταιρειών, καθώς αναμένεται να υπάρξει πλήθος συνεργειών και οικονομιών κλίμακας μεταξύ τους, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της COSMOS. Ουσιαστικά με την απορρόφηση της ΕΤΕΜ, η COSMOS εκπληρώνει τον στόχο που είχε θέσει να εισέλθει στον χώρο του αρχιτεκτονικού προφίλ και του κλάδου των κατασκευών καθώς η ΕΤΕΜ συγκαταλέγεται μεταξύ των 3 μεγαλύτερων παικτών της ελληνικής αγοράς με σημαντική παρουσία και στο εξωτερικό. Με την εκπνοή του χρόνου στις 27/12 υπογράφηκαν τα τελικά έγγραφα και η συμφωνία οριστικοποιήθηκε.

Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα:

Στα αξιοσημείωτα οικονομικά events της περασμένης χρονιάς να αναφέρουμε και τη διοργάνωση από τη ΔΥΠΑ της «Ημέρας Καριέρας». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαΐου στο Imperial όπου άνεργοι της περιοχής είχαν τη δυνατότητα χωρίς προκαθορισμένο ραντεβού να συνομιλήσουν απευθείας με εκπροσώπους εταιρειών που αναζητούσαν προσωπικό, Στην εκδήλωση είχαν δηλώσει συμμετοχή περισσότερες από 45 επιχειρήσεις με πάνω από 1.500 θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων και επιπέδων εξειδίκευσης. Την ίδια στιγμή στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας παρείχαν στους ανέργους και τους αναζητούντες εργασία πληροφορίες για τις δράσεις και τα προγράμματα του Οργανισμού. Οι Ημέρες Καριέρας αποτελούν μέρος των δράσεων και εκδηλώσεων της ΔΥΠΑ, με στόχο την άμεση και αποτελεσματική σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας. Να σημειωθεί πως για να διευκολυνθεί η μετακίνηση των ανέργων στην εκδήλωση, η ΔΥΠΑ παρείχε δωρεάν μεταφορά με το Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας.

SUEB.jpg

Αλλαγή σκυτάλης στον ΣΘΕΒ:
O 42χρονος Λαρισαίος πολιτικός μηχανικός και κατασκευαστής Γιώργος Ρουπακιάς ανέλαβε την περσινή χρονιά για την επόμενη τριετία την προεδρία του μεγαλύτερου εργοδοτικού φορέα της περιοχής, του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΒΕΘ) διαδεχόμενος τον Αχ. Νταβέλη. Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας 11μελούς διοίκησης του Συνδέσμου πραγματοποιήθηκαν κατά την ετήσια ΓΣ του φορέα στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, παρουσία του υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, με τον κ. Ρουπακιά να είναι ο μοναδικός υποψήφιος και την εκλογική διαδικασία να αποκτά συναινετικά χαρακτηριστικά. Η νέα διοίκηση του ΣΘΕΒ, συγκροτήθηκε ως εξής: Πρόεδρος Γιώργος Ρουπακιάς, αντιπρόεδροι Γιώργος Καρκανιάς, Βάιος Μπρέτας, Βασίλης Σαγρής. Γενικός Γραμματέας Χρήστος Γιακουβής, Οικονομικός Επόπτης Βασίλης Γουγουλιάς, Μέλη: Γιώργος Παπαγιάννης, Γιώργος Μπίζιος, Απόστολος Δοντάς, Ευάγγελος Γκάγκος, και Δημ. Λαμπρούλης. Στους στόχους της νέας διοίκησης η υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, η ανάδειξη της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, της σύγχρονης επιχειρηματικής ηθικής και η προβολή της επιχειρηματικότητας ως πρότυπο ανάπτυξης και ευημερίας.

UESSGALA.jpg

«Στέρεψαν» οι αυτόματοι πωλητές του ΘΕΣγάλα:
Στις αρχές Ιουνίου η διοίκηση του ΘΕΣγάλα με μία λιτή ανακοίνωση ανακοίνωνε την αναστολή λειτουργίας των σημείων αυτόματων πωλητών φρέσκου γάλακτος και άλλων προϊόντων, σηματοδοτώντας το τέλος μιας πολύ σημαντικής προσπάθειας για τα δεδομένα του ελληνικού επιχειρείν και δη του συνεταιριστικού. Η γέννηση μιας πρωτοποριακής για τα ελληνικά δεδομένα επιχειρηματικής ιδέας έληξε άδοξα και το φιλόδοξο project βρίσκει εφαρμογή πλέον μόνον στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια ο συνεταιρισμός, φαίνεται πως δεν μπορούν να ξεπεραστούν, ενώ από τις αρχές του 2022 έχει τεθεί εκ νέου σε καθεστώς προστασίας έναντι των πιστωτών του. Η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή δεν έχει εγκαταλειφθεί ποτέ, αλλά για την ώρα οι όποιες διαπραγματεύσεις δεν έχουν ευοδωθεί με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά...

OPEN_MALL_1.jpg

Στην τελική ευθεία το Open Mall:
Ένα ακόμη σημαντικό και καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου έργου του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου Λάρισας (Open Mall) έγινε το 2022 αφού η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας ενέκρινε τη μελέτη του Δήμου. Η ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Μάιο και η Εφορεία τον Ιούλιο άναψε το πράσινο για να προχωρήσουν οι βιοκλιματικές και αισθητικές παρεμβάσεις. Το όλο έργο που αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά φέτος τρέχει από τον Δήμο και τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός ελκυστικού εμπορικού αστικού περιβάλλοντος.

LARISA-food-fest1.jpg

Γαστρονομικά φεστιβάλ:
Στην προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας, της επισκεψιμότητας και της άμεσης επαφής του καταναλωτικού κοινού με τις τοπικές επιχειρήσεις στα αξιοσημείωτα γεγονότα της χρονιάς ήταν τόσο η διοργάνωση του 1ου «Larissa Food Festival» όσο και η επαναδραστηριοποίηση του «Street Food Festival».
Το «Larissa Food Festival» διοργανώθηκε στα μέσα του περασμένου Ιουνίου στη Σκεπαστή αγορά της Νεάπολης με τη συνδρομή του Επιμελητηρίου, του Δήμου Λαρισαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τη συνεργασία με τους Δήμους της Σερβίας. Για τρεις ημέρες Λαρισαίοι και όχι μόνο απόλαυσαν τοπικά προϊόντα και διασκέδασαν με το πρόγραμμα συναυλιών που είχε καταρτισθεί. Η όλη διοργάνωση που φιλοδοξεί να καταστεί θεσμός για την πόλη, συνιστούσε μια σημαντική προσπάθεια για να μπει η περιοχή μας στον τουριστικό χάρτη της πόλης, ενώ είναι ενταγμένη στη δράση των «50 χιλιομέτρων» του ΕΒΕΛ που διασύνδεει την μεταποιητική αγορά με την εστίαση.
Στο μεταξύ μετά από διετή απουσία λόγω της πανδημίας η μεγαλύτερη γιορτή Street Food επέστρεψε εκ νέου. Σε συνέχεια της πρώτης επιτυχημένης διοργάνωσης το 2019, τον περασμένο Σεπτέμβριο η πόλη άνοιξε στο πάρκο του Αλκαζάρ τις πύλες της υποδεχόμενη επί τριήμερο το 2ο Street Food Festival μεγευστικές προτάσεις από ολόκληρο τον πλανήτη. Το κοινό που κατέκλυζε καθημερινά τους χώρους του απόλαυσε λαχταριστά Burgers, καπνιστά κρέατα, αυθεντικά μεξικάνικα Tacos, Ναπολιτάνικη Pizza, ζυμαρικά, δροσιστικές και πρωτότυπες γεύσεις παγωτού και ιδιαίτερες γεύσεις από πολλές χώρες. To Larissa Street Food Festival αποτελεί μια στοχευμένη προσπάθεια του Δήμου Λαρισαίων να γνωρίσει το κοινό την εξαιρετική προσπάθεια που γίνεται στον χώρο της εστίασης και των επιχειρηματιών της στον νομό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ