ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Η «Ελευθερία» θυμάται τις ημέρες του Πολυτεχνείου

*Από το μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου στα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου

Δημοσίευση: 16 Νοε 2014 11:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:15

Του Κ. Γκιάστα

Τις κρίσιμες ημέρες του Πολυτεχνείου που άλλαξαν ριζικά την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα από τα μέσα του Νοέμβρη 1973 και έπειτα επιχειρεί να θυμηθεί σήμερα η «Ελευθερία» μέσα από τα πρωτοσέλιδά της αλλά και την καταγραφή (με σημερινή γραφή ωστόσο) των ειδήσεων που έρχονταν από την Αθήνα.

 

*Τρίτη 6 Νοεμβρίου 1973

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Επεισόδια μεγάλης έκτασης συνέβησαν λίγο μετά το μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου και τα οποία μετατράπηκαν σε αιματηρές συμπλοκές μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας. Αποτέλεσμα των συμπλοκών ήταν να τραυματιστούν 32 αστυνομικοί και ακαθόριστος αριθμός διαδηλωτών.

 

*Παρασκευή 9 Νοεμβρίου

ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

 

Με συνθήματα όπως «Ένας είναι ο αρχηγός ο κυρίαρχος λαός», «Ελευθερία – Δημοκρατία», «Ελευθερία στους 17», «Κάτω η Χούντα», εκατοντάδες φοιτητές κινήθηκαν με διαδηλώσεις στα κλειστά πανεπιστημιακά κτίρια. Οι φοιτητές συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς από τις 10 το πρωί ως και το απόγευμα. Την ίδια ώρα εκατοντάδες φοιτητές κινήθηκαν προς το Δικαστήριο όπου επρόκειτο να δικαστούν οι 17 συλληφθέντες από τα επεισόδια της Κυριακής με το σύνθημα «Ελευθερία στους 17»

 

*Τετάρτη 14 Νοέμβρη

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΗΚΑΝ ΟΙ 5 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 17

Στις 9.15 μ.μ. εξεδόθη η απόφαση του αυτόφωρου του τριμελούς πλημμελειοδικείου Αθηνών στο οποίο δικάζονταν οι 17 συλληφθέντες από το μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου. Οι 12 αθωώθηκαν ενώ οι 5 καταδικάσθηκαν με ποινές από 6 μήνες έως 2 έτη.

 

*Παρασκευή 16 Νοεμβρίου

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΧΘΕΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Σκληρότατη στάση και αποφασιστική γραμμή τηρούν οι χιλιάδες σπουδαστές και φοιτητές που κατέκλυσαν τον χώρο του Πολυτεχνείου Αθηνών έναντι της κυβερνήσεως ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Για δεύτερη ημέρα οι φοιτητές συνεχίζουν τις εκδηλώσεις τους με συγκεντρώσεις εντός και εκτός Πολυτεχνείου. Οι φοιτητές φέρονται αποφασισμένοι να παραμείνουν εγκλεισμένοι στο Πολυτεχνείο μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. 10.000 σπουδαστές όλων των σχολών με διάφορες εκδηλώσεις ζητούν επίσπευση των εκλογών και όχι τον Φεβρουάριο όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.

Οι 1500 φοιτητές που παρέμειναν στο Πολυτεχνείο τη νύχτα έγκλειστοι ολοκλήρωσαν μέχρι το πρωί την κατάληψη των κτιρίων. Εν τω μεταξύ, παντελής ήταν η έλλειψη της αστυνομίας από το Πολυτεχνείο και τους γύρω χώρους.

*Ο ραδιοφωνικός πομπός των φοιτητών μετάδωσε το απόγευμα το εξής μήνυμα «Εδώ ραδιοφωνικός σταθμός ελεύθερων ελλήνων φοιτητών. Σας μιλάμε από το Πολυτεχνείο λαέ μας. Οι φοιτητές σήμερα είναι η γροθιά σου και ο αγώνας σου. Ο κοινός μας αγώνας. Αυτός είναι ο δρόμος μας. Ο αγώνας μας προχωράει αδάμαστος».

 

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 1973

ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Διαδηλώσεις, ένοπλες συγκρούσεις, συμπλοκές και τραυματισμοί διαδραματίσθηκαν κατά την τρίτη ημέρα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκδηλώσεων. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές βοηθούμενοι από εργάτες και πολίτες συνέχισαν τις βίαιες εκδηλώσεις τους στο κέντρο των Αθηνών με τους αστυνομικούς.

Τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν ως εξής: Περίπου στις 6 το απόγευμα ομάδες διαδηλωτών από 1000 ως και 1.500 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Πολυτεχνείο και μέσω της οδού Πατησίων έφτασαν στην πλατεία της Ομόνοιας και επέστρεφαν από τη Γ’ Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της προσέλευσής τους δεν επενέβη η αστυνομία. Στις 7 άλλες ομάδες διαδηλωτών ξεκίνησαν πάλι από το Πολυτεχνείου και έφτασαν ως την πλατεία Κλαυθμώνος. Εκεί η αστυνομία εμπόδισε τους διαδηλωτές με αποτέλεσμα να γίνουν οι πρώτες συμπλοκές και να τραυματιστούν 14 αστυνομικοί και 9 πολίτες.

Έπειτα οι διαδηλωτές υποχώρησαν στο Πολυτεχνείο και στις 9 έγινε νέα κίνηση προς την οδό Σταδίου. Τότε η αστυνομία χρησιμοποίησε το πρώτο δακρυγόνο εναντίον τους και διαλύθηκαν. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν σε διάφορους παρόδους της πόλης.

*Εξάλλου εντός του Πολυτεχνείου έπεσαν δακρυγόνες βόμβες με σκοπό να σιγήσει ο εντός του χώρου ραδιοφωνικός σταθμός. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε.

*Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οι διαδηλωτές επιχείρησαν τρεις φορές να καταλάβουν το υπουργείου Δημοσίας Τάξης με βόμβες μολότοφ. Επίσης επιχείρησαν ανεπιτυχώς να καταλάβουν τα κτίρια που στεγάζουν νομαρχία, δημαρχία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

 

-Στις αθλητικές ειδήσεις της εποχής η ομάδα της ΑΕΛ προετοιμαζόταν για το παιχνίδι με τον Παναθηναικό στη Λεωφόρο όμως ο αγώνας αναβλήθηκε όπως όλη η αγωνιστική δράση εκείνης της Κυριακής 18 Νοεμβρίου 1973.

-Η καταδίκη τρεις εις θάνατον του Νίκου Κοεμτζή και ο χαρακτηρισμός του ως «αρχισφαγεύς» ήταν μια ενδιαφέρουσα είδηση στο φύλλο της 13ης Νοεμβρίου.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass