ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗ «ΦΑΝΤΑΣΙΑ»

Οι χορευτές του Aviano που πέθαναν στη Λάρισα

* Αδελφοποίηση με την πόλη ζητούν ακόμα οι Ιταλοί

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2014 12:17 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:27

Του Δημήτρη Βάλλα

Η ιστορία είναι συγκινητική και σχεδόν έχει ξεχαστεί, καθώς μας γυρίζει 35 χρόνια πίσω, τότε που ένα ιταλικό χορευτικό συγκρότημα από το Aviano περνούσε από την παλιά εθνική οδό και τη Λάρισα, με προορισμό την Κρήτη για να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ των Χανίων.

Είναι 24 Μαΐου του 1979 όταν το πούλμαν που μεταφέρει τους Ιταλούς χορευτές επιχειρεί διπλή προσπέραση φορτηγών. Ο οδηγός του πούλμαν βγαίνει υπερβολικά στα αριστερά και οι δύο ρόδες του λεωφορείου ακουμπούν στο χώμα. Το πούλμαν συνεχίζει την πορεία του με τις δύο ρόδες στο χώμα και φεύγοντας τελικά από την άσφαλτο ακολουθεί μια τρελή πορεία στα χωράφια και «καρφώνεται» στο έδαφος αναποδογυρίζοντας…

Επικρατεί πανικός, καθώς επτά άτομα σκοτώνονται επί τόπου, ενώ οι τραυματίες φθάνουν τους 20. Στη Λάρισα σημαίνει συναγερμός και τα ασθενοφόρα πάνε και έρχονται μεταφέροντας ζωντανούς και νεκρούς στην παλιά πτέρυγα τότε του Γ.Ν.Λ.!

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γιατρός, παθολόγος τότε, αλλά και πρόεδρος του Συλλόγου Σαμαριναίων και υπεύθυνος του αντίστοιχου χορευτικού τμήματος, ο κ. Νίκος Κοντογιάννης θα μας διηγηθεί…

«Πράγματι το ατύχημα με τους Ιταλούς χορευτές ήταν πρωτόγνωρο για τα τοπικά μας δεδομένα. Έγινε στο ύψος ακριβώς του γνωστού τότε κέντρου «Φαντασία» στο 5ο χιλιόμετρο της Παλιάς Εθνικής Οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης. Εγώ τότε βρισκόμουν στο Γ.Ν.Λ. με το οποίο συνεργαζόμουν, όταν ξαφνικά άρχισαν να έρχονται οι πρώτοι τραυματίες. Επικρατούσε πανικός και το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκούσε, έτσι κάλεσα όλες τις γυναίκες του Συλλόγου Σαμαριναίων, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν γνώσεις νοσηλευτικής, να σπεύσουν στο νοσοκομείο για να βοηθήσουν. Πράγματι, η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και δεν αφήσαμε ούτε στιγμή τους τραυματίες από τα μάτια μας φροντίζοντάς τους για τα πάντα. Ακόμα επειδή υπήρχε και μεγάλη ανάγκη για αίμα 30 νέα παιδιά από τον σύλλογο έδωσαν αίμα, πράγμα που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους Ιταλούς.

Από το Aviano αργότερα ήρθε στη Λάρισα ο δήμαρχος της πόλης, ο καθολικός επίσκοπος, αλλά και ομάδα ιατρών, ενώ τους συνόδευαν συγγενείς και φίλοι. Τελικά με πολεμικά αεροπλάνα που έφυγαν από το αεροδρόμιο της Πολεμικής Αεροπορίας οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στη στρατιωτική βάση του Aviano.

Από τότε με τα μέλη του Συλλόγου Σαμαριναίων ξεκίνησε μια δυνατή φιλία που διαρκεί και πέρασε μάλιστα και στην επόμενη γενιά.

Οι Ιταλοί ρώτησαν και έμαθαν για μας και όταν το δικό μας χορευτικό συγκρότημα πήγε στη γειτονική πόλη Gorizia, το 1980, για το παγκόσμιο λαογραφικό φεστιβάλ, όλη η πόλη του Aviano ξεσηκώθηκε και ήλθε για να μας δει επιφυλάσσοντάς μας θερμή υποδοχή…».

Οι επαφές για μερικά χρόνια συνεχίζονταν, ενώ ο κ. Κοντογιάννης αναγορεύτηκε και επίτιμος δημότης του Aviano. Έγιναν μάλιστα και προσπάθειες για αδελφοποίηση των δύο πόλεων, που όμως τελικά δεν ευοδώθηκαν.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η τελευταία επαφή με τη Λάρισα των μελών του συγκροτήματος που χρειάστηκε πολύ χρόνο για να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει και να ξεπεράσει το σοκ του τροχαίου δυστυχήματος, ήταν το 2009, μέχρι που ένα e-mail έφθασε πρόσφατα στον Δήμο Λαρισαίων. Για την Ημέρα των Νεκρών που γιορτάζουν οι καθολικοί ο πρόεδρος του χορευτικού Dario Zanette και δύο χορευτές ήθελαν να έλθουν στη Λάρισα για να επισκεφθούν το μνημείο –που λίγοι γνωρίζουν- και που έχει αναγερθεί στον χώρο της παλιάς «Φαντασίας».

Ξεναγός ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας που τους συνόδευσε εκεί στις 13 του μήνα καταθέτοντας και ο ίδιος εκ μέρους των Λαρισαίων λίγα λουλούδια.

Το μνημείο καθαρίστηκε και οι μνήμες ήρθαν πάλι στην επιφάνεια. Όσο για τη συνέχεια ο αρμόδιος αντιδήμαρχος προτίθεται να αναβιώσει αυτή την ξεχασμένη σελίδα από την τοπική μας ιστορία αναθερμαίνοντας πάλι τις πολιτιστικές μας σχέσεις με την ιταλική πόλη που δεν ξέχασε ποτέ τους Λαρισαίους για τη βοήθεια στις κρίσιμες ώρες που η ζωή τούς επιφύλαξε…

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass