ΠΙΝΟΥΜΕ ΛΙΚΕΡ ΑΠΟ ΚΡΑΝΑ, ΤΡΩΜΕ ΑΛΕΥΡΟΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΙΚΟΥ

Τσεπέλοβο, ο «άρχοντας» του Ζαγορίου

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2013 14:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:38
Κείμενο- Φωτογραφία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Τα χωριά του Ζαγορίου είναι ο πιο γνωστός προορισμός για χειμερινές διακοπές στην Ήπειρο καθώς έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα με τα λιθόκτιστα σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις σκεπασμένες με μαύρη πλάκα στέγες. Τα παλιά πέτρινα γεφύρια που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση μέχρι σήμερα, τα παλιά αρχοντικά, οι παραδοσιακοί νερόμυλοι και το ανέγγιχτο φυσικό τοπίο, πραγματικά δημιουργούν την αίσθηση ότι στο Ζαγόρι ο χρόνος έχει σταματήσει.
Το αρχοντικό Τσεπέλοβο σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1200 μέτρα φαντάζει σαν περήφανη αρματωσιά στην γρανιτένια οροσειρά της Τύμφης.
Περιπλανώμενοι στο χωριό πατώντας στα βήματα των γενεών που έζησαν και δημιούργησαν σε αυτόν τον τόπο ο επισκέπτης συναντά αρχοντικά που άντεξαν στο χρόνο. Τα αρχοντικά Ράδου, Βολιώτη, Λιάπη, Παπάζογλου, Κοντοφωτη, Πράσινου κ.α. Λιθόκτιστα καλντερίμια ακτινωτά σε οδηγούν στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου στο παρελθόν αλλά και τώρα αποτελεί το σημείο αναφοράς γεγονότων και κοινωνικών εκδηλώσεων. Εδώ θα φάτε, θα πιείτε το καφεδάκι σας, θα γευτείτε παραδοσιακά γλυκά και θα αγοράσετε το περίφημο λικέρ από κράνα. Το Τσεπέλοβο είναι γνωστό από το 16ο αιώνα. Το πρώτο σχολείο του λειτούργησε το 1700, ενώ το 1868 ήταν πρωτεύουσα των τουρκικών αρχών του Ζαγορίου. Η ακμή του ήταν τέτοια, ώστε στο σχολείο του χωριού δίδασκε ο διαφωτιστής Αθανάσιος Ψαλλίδας, ενώ στις αρχές του 1800 είχε σχεδιαστεί να λειτουργήσει πανεπιστήμιο στο γειτονικό βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Ρογκοβού, σχέδιο που ανακόπηκε λόγω της επανάστασης του 1821.
Απλόχερα η φύση χάρισε στον τόπο αυτό, περίσσεια κάλλη και ομορφιές στο και οι άνθρωποι που έζησαν εδώ συναγωνίσθηκαν την φύση στην καλλιτεχνία. Το Τσεπέλοβο διαθέτει αξιόλογη τουριστική υποδομή με πολλές δυνατότητες και επιλογές στην διαμονή, στο φαγητό και την διασκέδαση.
Ο Άγιος Νικόλαος
Το εξαγωνικό καμπαναριό ύψους 16 μέτρων δεσπόζει στην πλατεία και προκαλεί τον επισκέπτη να επισκεφθεί την περίφημη εκκλησία του Αγίου Νικολάου που αποτελεί μνημείο της ορθοδοξίας Η εκκλησία είναι βασιλικού ρυθμού με τρούλους, ανακαινίσθηκε το 1753 και αγιογραφήθηκε το 1786 από δεξιοτέχνες Καπεσοβίτες αγιογράφους. Δεν υπάρχει σπιθαμή της επιφανείας της που να μην έχει δεχθεί το χάδι του χρωστήρα των αγιογράφων και η πλούσια χρωματική ποικιλία με την στιλπνότητα των χρωμάτων έχει απλωθεί στους 12 τρούλους , τα 16 τόξα και στους τοίχους του ναού δημιουργώντας θεόπνευστες συνθέσεις, πραγματικά αριστουργήματα της ορθοδοξίας. Δεξιά της εκκλησίας είναι το Τσούφλειο φαρμακείο και ο τάφος του ποιητή Ιωάννου Βηλαρά.
Προτεινόμενες δραστηριότητες:
Αξίζει να περιπλανηθείτε στα γραφικά πέτρινα καλντερίμια του, να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, με το επιχρυσωμένο τέμπλο και το καμπαναριό σε σχήμα εξαγώνου, την πλατεία με τα μεγάλα πλατάνια και τον τάφο του ποιητή και γιατρού Ιωάννη Βηλαρά. Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Ρογκοβού, καθώς και το γνωστό γεφύρι του Χάσιου.
Εκδρομές σε Γυφτόκαμπο και στη Σαρακατσάνικη Στάνη, στο Καπέσοβο για χειροποίητα γλυκάκια στη «Στέρνα» και στο Δίλοφο για την ξακουστή αλευρόποιτα στην ταβέρνα το «Σωποτσέλι». Επισκεφθείτε επίσης στους  Κήπους το πλούσιο λαογραφικό μουσείο του Αγάπιου Τόλη. Στο Κουκούλι το μουσείο του Κ. Λαζαριδη με πλούσια συλλογή φυτών της χαράδρας του Βίκου, στον Ελαφότοπο το μουσείο του Οικονομιδη. Για τους λάτρεις του χιονιού, εκδρομή στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, μέσω της διαδρομής Βρυσοχώρι - Πάδες - Άρματα - Δίστρατο. Διαδρομές 4x4 στα γύρω χωριά και στις ορεινές διαδρομές της περιοχής. Ράφτινγκ και καγιάκ στον ποταμό Αώο και στον Βοϊδομάτη.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass