Η γέννηση και ο θάνατος μιας «ραδιοφωνικής ιστορίας»

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2013 23:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:52
 

Της Λένας Κισσάβου

Αύγουστος 1948 –Ιούνιος 2013: Η γέννηση και ο θάνατος μιας «ραδιοφωνικής ιστορίας».

Εξήντα πέντε χρόνια ζωής, ενός  Ραδιοφωνικού Σταθμού στη Λάρισα, που διανύει περιόδους εμφυλίου , δικτατορίας…, με τις φωνές των ανθρώπων που δούλεψαν σε αυτόν να μην σιωπούν σε δύσκολες συνθήκες, για να φτάσει σήμερα τελικά, να γίνει ένα από τα σφάγια της οικονομικής κρίσης και των διαταγών λιτότητας που επιβάλλει το Δ.Ν.Τ. στη χώρα.

Η ιστορία του γράφτηκε από ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτόν, που δούλεψαν για να διατηρηθεί η φωνή του και που αν και με πολλά μεταβατικά στάδια στην πορεία του, σεβάστηκαν την ιστορία του και του έδιναν νέα ζωή.

Ως ΕΡΑ γνωστός τα τελευταία χρόνια, λίγοι Λαρισαίοι γνωρίζουν την αληθινή του ιστορία, αν και η ιδιαιτερότητά του να φιλοξενείται μέσα στην 1η Στρατιά, φανερώνει μια πτυχή της, μαρτυρώντας  το λόγο έναρξής του το 1949.

Γυρνώντας πίσω το χρόνο, ο προϊστάμενος της ΕΡΑ Λάρισας, κ. Γιάννης Γιάτσος, μας αναφέρει ότι η ιστορία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Λάρισας αρχίζει τον Αύγουστο του 1948 και μας ενημερώνει:

«Ο Σταθμός που ήταν στρατιωτικός δημιουργήθηκε στα χρόνια του εμφυλίου για λόγους προπαγανδιστικούς κυρίως αλλά και για να καλύψει τις ανάγκες επικοινωνίας των στρατιωτικών με τις οικογένειές τους. Πρωτολειτούργησε το 1949 (01-06-1949) με την ονομασία «Ραδιοφωνικός Σταθμός Ενόπλων Δυνάμεων Κεντρικής Ελλάδος». Ο πομπός του ήταν ισχύος 500 W και το πρόγραμμα του σταθμού μεταδιδόταν στα Βραχέα Κύματα στη συχνότητα 6745KHz. Είχαν καθιερωθεί τρεις εκπομπές την εβδομάδα στην Αγγλική, Γαλλική και Ρωσική γλώσσα οι οποίες κάλυπταν σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη.

Το 1964 ο πομπός 5Kwatt εγκαταστάθηκε στο Γ' στρατόπεδο και στις 30 Μαΐου του 1965 τέθηκε σε λειτουργία με συχνότητα 944KHz. Παράλληλα λειτούργησε και ο πομπός των Βραχέων Κυμάτων μέχρι τον Δεκέμβριο του 1967. Το 1968 το στούντιο του Σταθμού μεταφέρθηκε στο παλιό κτήριο του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Το 1972, όλοι οι Ραδιοφωνικοί Σταθμοί των Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με τη νεαρή τότε τηλεόραση του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης συγκροτούν την ΥΕΝΕΔ.

Το 1982 καταργείται η ΥΕΝΕΔ και όλα τα περιουσιακά της στοιχεία μεταβιβάζονται στην δημιουργηθείσα ΕΡΤ 2 (15 Νοεμβρίου 1982) η οποία είναι δημόσια υπηρεσία και ανήκει στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως.

Τον Οκτώβριο του 1987 με τη συγχώνευση των ΕΡΤ 1 και ΕΡΤ 2 δημιουργείται ο ενιαίος φορέας ΕΡΤ ΑΕ με τις επιμέρους Γενικές Διευθύνσεις. Ο Ρ/Σ Λάρισας αποτελεί τμήμα της Γενικής Διεύθυνσης ΕΡΑ.

Το 1988 δημιουργείται η Διεύθυνση Περιφερειακών Σταθμών της ΕΡΑ με 19 Περιφερειακούς Σταθμούς στον Ελλαδικό χώρο και ο Ρ/Σ Λάρισας γίνεται πλέον ανεξάρτητος με πολύωρο τοπικό πρόγραμμα.

Από 1η Ιουλίου 1998 ο Ρ/Σ Λάρισας και ο Ρ/Σ Βόλου αποτελούν το Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΑ, εκπέμποντας σε ένα ενιαίο Περιφερειακό Πρόγραμμα, που απευθύνεται στους κατοίκους όλης της Θεσσαλίας. Συνεργάζονται ως Δίκτυο Θεσσαλίας, με τα Δημοτικά στούντιο Τρικάλων και Καρδίτσας.

Το πρόγραμμα του Σταθμού περιλαμβάνει ενημερωτικές εκπομπές τοπικού και περιφερειακού ενδιαφέροντος καθώς και εκπομπές για τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τον αθλητισμό και τους νέους.

Ο Ρ/Σ Λάρισας είναι παρών σε όλες τις εκδηλώσεις της περιοχής με ζωντανές μεταδόσεις και ηχογραφήσεις. Είναι στελεχωμένος με ειδικευμένο προσωπικό (τεχνικούς, παραγωγούς, δημοσιογράφους και διοικητικούς) με εμπειρία και εξαιρετική γνώση του αντικειμένου τους».

ΑΡΧΕΙΟ

Ο κ. Γιάτσος, υποστηρίζει ότι η ΕΡΑ Λάρισας, έχει πλούσια δισκοθήκη και το αρχείο της είναι ανεκτίμητο. Ειδικότερα τονίζει: «Πραγματικό θησαυρό αποτελούν οι δίσκοι των 45 στροφών της συλλογής του Ραδιοφωνικού Σταθμού. Χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του 1970. Πολλά από αυτά είναι συλλεκτικά και πολύ σπάνια.

Η δισκοθήκη αποτελείται από 13.500 δίσκους 45 και 33 στροφών, CD's  καθώς και από αμέτρητους τίτλους σε μορφή Mp3.

Κατά την μακρά πορεία του Ραδιοφωνικού Σταθμού αρκετοί υπάλληλοι και εξωτερικοί συνεργάτες πέρασαν και άφησαν τη σφραγίδα τους σε αυτό τον χώρο. Τα χρόνια πέρασαν, πολλά άλλαξαν στην ΕΡΑ Λάρισας. Πρόσωπα, υπάλληλοι, διευθυντές, εξοπλισμός. Υπάρχει όμως κάτι που παραμένει το ίδιο, η αγάπη και το αγκάλιασμα του κόσμου».

Το προσωπικό του Ραδιοφωνικού Σταθμού,  ου έμελλε να είναι και οι άνθρωποι που βίωσαν τον αιφνίδιο θάνατο της ΕΡΑ Λάρισας, αποτελείται από τους εξής:

-Προϊστάμενος: Γιάτσιος  Γιάννης– δημοσιογράφος

-Τεχνικός υπεύθυνος: Γιάννης Μπέης

-Δημοσιογράφοι: Μίνα Μαυρογιάννη,  Βαγγέλης Μητρούσιας,  Άρης Ψύχας, Αλέξανδρος Ζαούτσος (Τρίκαλα) Ελπιδα Κουτσογιάννη  (Τρίκαλα)
-Τεχνικοί : Γρηγόρης Κοντούλας, Στέφανος Τσουρβάκας, 
Κώστας Μενος και Βαγγέλης Βούλγαρης.

-Διοικητικό προσωπικό:  Γιώργος Πατάκης, Γιάννης Καψάλης Σωτηρία Μεθενίτου  και Μάρθα Κιτηλή.

-Μουσική παραγωγός  Κατερίνα Παπακωνσταντίνου.

Η ΕΡΑ Λάρισας, εκπέμπει στη συχνότητα : 98,3 fm.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass