ΜΙΑ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΥΩΔΟΘΗΚΕ

Η "Κυανόλευκη Μεραρχία" της ελληνικής Wehrmacht...

Δημοσίευση: 18 Απρ 2015 1:35 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:11

 

 

 

Γράφει ο Δημήτρης Βάλλας

Πρόκειται ίσως για τον μεγαλύτερο …αμφίδρομο μύθο που εκπορεύτηκε, τόσο από την Αριστερά στην Ελλάδα, όσο και από την, αν θέλετε, λεγόμενη Εθνική Δεξιά:

Ότι δηλαδή ο ελληνικός λαός ήταν ο μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο, που δεν έστειλε και δεν δημιούργησε ποτέ μονάδες που εντάχθηκαν στον τότε γερμανικό στρατό, τη Βέρμαχτ για να πολεμήσουν…

Μιλάμε τώρα για τα Waffen-SS που δημιουργήθηκαν ως ένοπλη πτέρυγα του Ναζιστικού Κόμματος, και σταδιακά εξελίχθηκαν σε μία πολυεθνική και πολυεθνοτική στρατιωτική δύναμη της Ναζιστικής Γερμανίας. Αρχικά, η ιδιότητα του μέλους ήταν αποδεκτή μόνο για τους ανθρώπους της γερμανικής «Άριας» καταγωγής, σύμφωνα με τη ναζιστική φυλετική ιδεολογία. Οι κανόνες χαλάρωσαν εν μέρει το 1940, όπου  ο Χίτλερ επέτρεψε τη διαμόρφωση των μονάδων που αποτελούνταν κυρίως ή αποκλειστικά από ξένους εθελοντές και κληρωτούς. Μονάδες Εξωτερικών SS δημιουργήθηκαν από νεοσύλλεκτους σε Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βέλγιο (Βαλλωνία και Φλάνδρα), Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γαλικία, Γεωργία, Ουγγαρία, Ινδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία , Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία (συμπεριλαμβανομένων Κοζάκων και Τατάρων, Τουρκικές ΣΣΔ Δημοκρατίες), Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ουκρανία, Γιουγκοσλαβία, σύνταγμα της Ασίας, Αραβικό σύνταγμα, ΗΠΑ (15-20 εθελοντές) και ένας μικρός αριθμός βρετανικών στρατευμάτων, με την τελευταία μονάδα είναι ένα σημαντικό εργαλείο προπαγάνδας.

Και για να ξαναγυρίσουμε στο μύθο… έτοιμη λοιπόν από ελληνικής πλευράς ήταν η αποστολή στο Ανατολικό  Μέτωπο, στη Ρωσία δηλαδή, Ε λλήνων εθελοντών με γερμανικές στολές που θα μάχονταν κατά των μπολσεβίκων!

Η λεγόμενη «Κυανόλευκη Μεραρχία» από Έλληνες εθελοντές που θα ντύνονταν με τη στολή των Waffen –SS , είχε ήδη σχηματιστεί και το πως και γιατί δεν στάλθηκε ποτέ, είναι η ιστορία που θα ιχνηλατήσουμε σήμερα μέσα από τα γραφόμενα του ιστορικού Ιάκωβου Χονδροματίδη,  αλλά και άλλων καταγεγραμμένων γεγονότων της εποχής!

…Το πρώτο καλοκαίρι της Κατοχής, το 1941, προέκυψε ένα σοβαρό πολιτικοστρατιωτικό θέμα που ταλάνισε την τότε κυβέρνηση Τσολάκογλου. Αυτό είχε να κάνει με την συγκρότηση μίας ελληνικής λεγεώνας εθελοντών που θα πολεμούσε στο πλευρό των Γερμανών στο ανατολικό μέτωπο κατά των σοβιετικών.

  Αυτό ήταν ιδέα του υποστράτηγου Γεώργιου Μπάκου, που ήταν υπουργός Εθνικής Αμύνης στην κυβέρνηση Τσολάκογλου. Ο Μπάκος ήταν σίγουρος για την γερμανική νίκη και θεωρούσε ότι η συγκρότηση του ελληνικού εθελοντικού σχηματισμού θα ήταν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο για την Ελλάδα μεταπολεμικά, όταν πλέον θα είχε επικράτησει η Γερμανία. Επίσης πίστευε ότι θα βοηθούσε στο να γίνει ηπιότερη η γερμανική κατοχή.

  Ο πρωθυπουργός Τσολάκογλου δεν ήταν καθόλου θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο και ήταν εξαρχής αντίθετος. Αντίθετα, άλλοι υπουργοί όπως ο μετέπειτα πρωθυπουργός Λογοθετόπουλος, ή στρατιωτικοί όπως ο συνταγματάρχης Κουρκουλάκος ήταν υποστηρικτές της συγκρότησης της Κυανόλευκης Μεραρχίας.

Η ιδέα της ελληνικής μεραρχίας ενθουσίασε τους Γερμανούς, οι οποίοι με καταχωρήσεις στον κατοχικό Τύπο άφηναν να εννοηθεί πως η λεγεώνα μετά τη “σίγουρη γερμανική νίκη” θα ήταν ένα σοβαρότατο επιχείρημα υπέρ της Ελλάδας. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονταν και φιλογερμανικές οργανώσεις της Αθήνας και της συμπρωτεύουσας, τα κατοχικά Τρία Έψιλον και η ΕΣΠΟ. Συνήγορος στην προσπάθεια αυτή ήταν και ο ελληνομαθής Γερμανός στρατιωτικός ακόλουθος φον Κλεμ, ο οποίος είχε αγαστή συνεργασία με τον Μπάκο.

Έτσι,  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει ο Τσολάκογλου τουλάχιστον 2.000 άνδρες είχαν εγγραφεί εθελοντές στη Θεσσαλονίκη για το Ανατολικό Μέτωπο, ενώ στην Αθήνα είχαν ετοιμασθεί 200 αιτήσεις για τη συγκρότηση της λεγεώνας.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία της περιοχής Ομονοίας στην Αθήνα ήταν τότε κατειλημμένα από εθελοντές που περίμεναν να εγγραφούν στους καταλόγους της ελληνικής λεγεώνας, ενώ υπήρχε ένα συγκροτημένο σώμα από φοιτητές και νεολαίους της Κρήτης που ανέμενε να αποσταλεί στο Ανατολικό Μέτωπο. Τα γραφεία ”εθελοντών ρωσικού Μετώπου” βρίσκονταν στο Σύνταγμα, στην οδό Φιλελλήνων.

 Η ανταπόκριση λοιπόν, δεδομένων των συνθηκών, δεν ήταν καθόλου κακή και η προσπάθεια έδειχνε να καρποφορεί, αλλά η δεδομένη αντίθεση του Τσολάκογλου ήταν καταλυτική.  Ήταν αποφασισμένος να ματαιώσει με οποιοδήποτε τίμημα την δημιουργία και την αποστολή της ελληνικής λεγεώνας. Γενικότερα, ο Τσολάκογλου δεν επιθυμούσε να μπλέξει την Ελλάδα σε περαιτέρω στρατιωτικές περιπέτειες. Παράλληλα είχε αρνηθεί να κηρύξει , έστω και για καθαρά τυπικούς λόγους, τον πόλεμο κατά της ΕΣΣΔ μετά την γερμανική εισβολή.

 Έτσι, έβαλε ανθρώπους του και διοχέτευσαν στους Ιταλούς την "πληροφορία" ότι "οι προθυμοποιούμενοι δια να ενδυθούν και να εξοπλισθούν (σ.σ. της λεγεώνας) προτίθενται να λιποτακτήσουν εις τα βουνά δια να κτυπούν εκείθεν τους Ιταλούς κυρίως και δευτερευόντως τους Γερμανούς".

 Ο Ιταλός πρεσβευτής έντρομος έσπευσε να μεταβεί στη γερμανική πρεσβεία για να συζητήσει την αναβολή της αποστολής.

Στις 12 Αυγούστου 1941 ο Αλτενμπουργκ τηλεγράφησε στο Βερολίνο για να πάρει τις τελικές οδηγίες σχετικά με τη συγκρότηση της Ελληνικής Λεγεώνας. Ανέφερε στους προϊσταμένους του στο Υπουργείο Εξωτερικών ότι “η Ελληνική Κυβέρνησις είχε προχωρήσει στις προετοιμασίες της τόσο, που μένει πλέον να κάνει την πρέπουσα διαφήμισιν μέσω του Τύπου για την δημιουργίαν της Λεγεώνας”.

Την ίδια ημέρα που το τηλεγράφημα έφθανε στη γερμανική πρωτεύουσα ο εκεί Ιταλός επιτετραμμένος Κοσμέλι επέδιδε διάβημα εκ μέρους της Ρώμης στον Ρίμπεντροπ ζητώντας να μην επιτραπεί η αποστολή Ελλήνων εθελοντών στο Ανατολικό Μέτωπο, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Ο Ρίμπεντροπ  θέλοντας να ικανοποιήσει  -κατά την σύνηθη τακτική του- την ιταλική πλευρά ενημέρωσε τον Άλτενμπουργκ στην Αθήνα ότι η οριστική απόφαση του Βερολίνου στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι να μην επιτραπεί η συγκρότηση της Ελληνικής Λεγεώνας.

Δυο μέρες αργότερα ο πληρεξούσιος του Ράιχ στην Ελλάδα, κόμης  Άλτενμπουργκ, απάντησε στον στρατηγό Τσολάκογλου πως “επειδή συγκεντρώθηκαν πολλές λεγεώνες στη Ρωσία, δημιουργήθηκε θέμα ανεφοδιασμού και προς το παρόν δεν τίθεται θέμα”. Η επίσημη ανακοίνωση των Αρχών Κατοχής έλεγε πως για “λόγους τεχνικούς δεν είναι δυνατόν να σταλεί η Λεγεών εις την Ρωσίαν”.

  Κάπως έτσι έληξε άδοξα η υπόθεση της Κυανόλευκης Μεραρχίας. Η αρνητική θέση του Τσολάκογλου ήταν σίγουρα κομβική, όπως εξίσου μεγάλο ρόλο έπαιξε και η δεδομένη ανασφάλεια των Ιταλών απέναντι στο ενδεχόμενο του εξοπλισμού Ελλήνων ,.

Αυτά λοιπόν κύριοι και τη γλυτώσαμε στο παραπέντε , όσο για τα υπόλοιπα δείτε στη φώτο και τα διάφορα …εξωτικά SS!!!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass