ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μίμης Μπουκουβάλας: Ο θρύλος της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2015 0:26

 

Η αντιστασιακή δράση και η προσωπικότητα του απελευθερωτή της Λάρισας και διοικητή της ταξιαρχίας Ιππικού του ΕΛΑΣ Δημήτρη Τάσου (Μπουκουβάλα) βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης του Δήμου Λαρισαίων για την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Ο Κώστας Μιχαλάκης φιλόλογος - ιστορικός, μέλος Δ.Σ. ΕΛΜΕ Τρικάλων, συγγραφέας του βιβλίου «Καπετάν Κόζιακας. Ο ξεχασμένος ήρωας της Εθνικής Αντίστασης» μίλησε για τον Μίμη Μπουκουβάλα, σκιαγραφώντας στοιχεία του χαρακτήρα του αλλά και αναπτύσσοντας σημεία της αντιστασιακής του δράσης. Όπως είναι η μάχη της Πόρτας, η απελευθέρωση της Λάρισας από τους Γερμανούς στις 23 Οκτωβρίου το 1944 αλλά και η δημιουργία της ταξιαρχίας του Ιππικού. Συγχρόνως αναφέρθηκε και σε πιο μικρά συμβάντα που φώτισαν την προσωπικότητα του καπετάνιου και εξήγησαν γιατί ήταν και συνεχίζει να είναι αγαπητός και θρύλος στην περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και πανελλαδικά. «Ήταν άνθρωπος που νοιαζόταν για όλους τους συντρόφους του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλάκης για να προσθέσει ότι «σε όλες του τις αναφορές για την αντιστασιακή του δράση, δεν χρησιμοποίησε ούτε μία φορά το “εγώ” αντιθέτως έλεγε πάντοτε “εμείς”».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κώστας Μιχαλάκης και στον αδελφικό φίλο του Μπουκουβάλα, τον θρυλικό Θωμά Πάλλα,-Καπετάν Κόζιακα, με τον οποίον γνωρίστηκαν στα θρανία του γυμνασίου της Λάρισας και τράβηξαν μαζί τον δρόμο του αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι συναγωνιστές και τα παιδιά του Μίμη Μπουκουβάλα, το συμβούλιο της Π.Ο.Α.Ε.Α. με τους Νίκο Παπαθανασίου, Κωνσταντίνο Αγγελή και Δημήτρη Τσουκνίδα αλλά και παιδιά αντιστασιακών. Ο βενιαμίν της ταξιαρχίας Δημήτρης Μπατάλης περιγράφει στην «Ε» τη μάχη της Πόρτας: «Ημασταν 28 ΕΠΟΝίτες έχοντας για συντροφιά μας τα 28 κατάλευκα άλογά μας, όπως ήταν η ψυχή μας, όπως τα ιδανικά μας. Ήμουν μόλις 15 ετών», για να προσθέσει σύντροφός του «ήταν πρωί όταν μπήκε το Ιππικό από την οδό Βόλου στην πόλη και ο κόσμος τους υποδέχτηκε με χειροκροτήματα».

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα Άννυ Ψάρρα – Περήφανου.

Κείμενα από το βιβλίο του Αλ. Σεβαστάκη «Καπετάν Μπουκουβάλας -Το αντάρτικό ιππικό της Θεσσαλίας» διάβασε η ηθοποιός Χρυσούλα Χρήστου ενώ η μουσικός Σάντρα Αποστολοπούλου συνόδευσε με φλάουτο .

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων για την απελευθέρωση της Λάρισας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή με την πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας στις 10 το πρωί.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass