ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Η Μονή Αγίου Ελευθερίου Καρυάς

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2015 8:42

 

Το Μοναστήρι Αγίου Ελευθερίου Καρυάς Ελασσόνας, ονομάζεται και Μονή του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου του Κλημέντος. Σύμφωνα με την παράδοση, η κάρα του Αγίου μεταφέρθηκε στη Μονή από δύο μοναχούς, οι οποίοι φεύγοντας από το Μοναστήρι τους την πήραν μαζί τους, για να γίνουν ευνοϊκά δεκτοί στον νέο τόπο εγκατάστασής τους. Λόγω των θαυμάτων που συνδέθηκαν με την κάρα, το Μοναστήρι έμεινε περισσότερο γνωστό σαν Μοναστήρι Αγ. Ελευθερίου του Κλημέντος.

Η κάρα του Αγίου είναι τοποθετημένη μέσα σε ασημοχρυσοκέντητο κιβώτιο που κατασκευάστηκε στις 20 Μαΐου 1786 στο Λιτόχωρο από τους χρυσοχόους, Δήμο και Αποστόλη. Αποτελεί εδώ και χρόνια τιμή και καύχημα του Μοναστηριού.

Πλήθος πιστών ερχόταν από όλη τη γύρω περιοχή αλλά και από mo μακρινά μέρη για να την προσκυνήσουν και να ζητήσουν την βοήθεια του Αγίου. Ειδικά για τους κατοίκους της Καρυάς όλα τα χρόνια στάθηκε η σκέπη και η καταφυγή, η παρηγοριά και η ελπίδα σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Σήμερα ακόμη η πίστη τους στη θαυματουργή δύναμη του Αγίου δεν μειώθηκε. Η κάρα πολύ λίγες μέρες τον χρόνο παραμένει στην εκκλησία καθώς τον περισσότερο χρόνο βρίσκεται στα σπίτια των χωριανών που επικαλούνται τη χάρη του. Αλλά και οικονομικά βοήθησε η κάρα του Αγίου το Μοναστήρι σε δύσκολους καιρούς με τον διαδεδομένο την εποχή εκείνον θεσμό της «ζητείας», σύμφωνα με τον οποίο μοναχοί , λεγόμενοι και ταξιδιώτες, έκαναν πολύμηνες περιοδείες σε πόλεις και χωριά ζητώντας από τους πιστούς να εγγραφούν στα κατάστιχα εισφορών υπέρ της Μονής.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το Μοναστήρι διατηρούσε μια πλούσια βιβλιοθήκη , την πιο αξιόλογη των μοναστηριών της περιοχής. Δυστυχώς αυτή η λαμπρή βιβλιοθήκη κάηκε το 1833, αφήνοντας μόνο μια σειρά βιβλίων απαραιτήτων στην ιερή ακολουθία, 15 πατερικά και ένα λεξικό του Γεωργίου Ηπειρώτου.

Η πνευματική και εθνική προσφορά του Μοναστηριού είναι μεγάλη. Σαν απόηχος αυτής της προσφοράς διασώθηκε μέχρις εμάς η φήμη της λειτουργίας σε αυτό, κρυφού σχολείου. Στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, της οικονομικής και πνευματικής εξαθλίωσης, τότε που οι δυνατότητες του χωριού δεν μπορούσαν να συντηρήσουν κάποιο σχολείο, το Μοναστήρι αυτό στάθηκε το καντήλι που φώτιζε τα σκοτάδια της αμάθειας και η πηγή που έσβηναν τη δίψα τους για μάθηση οι νέοι της Καρυάς και των άλλων περιοχών. Εξάλλου η σπουδαία βιβλιοθήκη του δημιουργήθηκε από εξαιρετικής μορφώσεως μοναχούς και έγινε αιτία προσέλκυσης πολλών άλλων.

Το Μοναστήρι, όπως και τα άλλα του Ολύμπου, προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στην υπόθεση του Γένους. Στάθηκε ο τροφοδότης και ο πληροφοριοδότης των επαναστατημένων κλεφταρματωλών του Ολύμπου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass