Γ. ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΣΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Γ. ΜΑΝΙΑΤΗ

Καθυστερεί η αγορά εξοπλισμού για τη μέτρηση ρύπανσης σε Λάρισα και Βόλο

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2016 5:28

 

Καθυστερήσεις παρατηρούνται στη διαδικασία αναβάθμισης του εξοπλισμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε Λάρισα και Βόλο, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννη Μανιάτη.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφέρονται τα εξής :

«Σε απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Γιάννης Μανιάτης σχετικά με τα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Λάρισα και στον Βόλο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Για τη λειτουργία των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Λάρισα και στον Βόλο, οι οποίοι ανήκουν στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) αρμόδια είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων αξιολογούνται από το ΥΠΕΝ ετησίως με βάση την ημερήσια τιμή (50μg/m3) η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 35 ημέρες ανά έτος καθώς και με βάση την ετήσια οριακή τιμή (40μg/m3). Με αυτές τις οριακές τιμές πραγματοποιείται από το ΥΠΕΝ η αξιολόγηση της ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια σε επίπεδο χώρας και υποβάλλονται οι σχετικές αναφορές και εκθέσεις στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τη λήψη και εφαρμογή μέτρων για την προστασία της υγείας, που προβλέπονται στην ΚΥΑ (φεκ 3272/Β/23-12-2013) αρμοδιότητα έχει ο οικείος περιφερειάρχης. Έχουν υπογραφεί συμβάσεις με αναδόχους εταιρίες για την αναβάθμιση των σταθμών μέτρησης με νέο εξοπλισμό στο πλαίσιο του έργου του Υπουργείου κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού ενταγμένου στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Έχει ολοκληρωθεί η παράδοση και η παραλαβή του εξοπλισμού στους σταθμούς του ΕΔΠΑΡ στην Αττική και τη Στερεά Ελλάδα και ένα μέρος του εξοπλισμού σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καβάλα. Έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση του έργου σε κάποιες πόλεις μεταξύ των οποίων η Λάρισα και ο Βόλος».

Επιπλέον, από επισυναπτόμενο έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας: «Σύμφωνα με το αριθμ. 517/26-1-2016 έγγραφο της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το αρχείο των μετρήσεων των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βρίσκονται εγκατεστημένοι στις πόλεις της Λάρισας και του Βόλου που είναι ενταγμένοι στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης προκύπτουν τα ακόλουθα:

Α) Όσον αφορά στον σταθμό της Λάρισας μετρήθηκαν 23 ημερήσιες υπερβάσεις του μέσου όρου των 50μg/m3, με διακύμανση τιμών από 50μg/m3 έως 88μg/m3 εκ των οποίων μία μέτρηση εξ αυτών υπερέβη το όριο των 100μg/m3 με τιμή στα 105μg/m3 στις 25-12-2015. Αναλυτικά οι υπερβάσεις του ημερήσιου μέσου όρου ήταν για το Νοέμβριο 1 υπέρβαση, για τον Δεκέμβριο 18 υπερβάσεις και για τον Ιανουάριο 4 υπερβάσεις.

Β) Όσον αφορά στον σταθμό του Βόλου μετρήθηκαν 7 υπερβάσεις του μέσου όρου των 50μg/m3, με διακύμανση τιμών από 50μg/m3 έως 87μg/m3. Αναλυτικά οι υπερβάσεις του ημερήσιου μέσου όρου ήταν για το Νοέμβριο 6 υπερβάσεις και για τον Ιανουάριο 1 υπέρβαση. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξέδωσε Δελτία Τύπου – Ανακοινώσεις με συστάσεις και επισημάνσεις προς του πολίτες στις 24-12-2015, στις 31-12-2015, στις 5-1-2016 και στις 15-1-2016 για φαινόμενα αιθαλομίχλης στο χωρικό επίπεδο του Δήμου Λαρισαίων. Επίσης από το γραφείο αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων εκδόθηκε Δελτίο Τύπου στις 24-12-2015 με συστάσεις και επισημάνσεις προς τους πολίτες για το χωρικό επίπεδο του Δήμου Βόλου αν και δεν είχε καταγραφεί υπέρβαση του ορίου των 50μg/m3».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass