ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ

Μάχη με τον χρόνο για τη νιτρορύπανση

* Β. Κόκκαλης στην «Ε»: «Οφείλουμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας» *Κ. Σπανούλης: «30-60 ευρώ (ανάλογα την καλλιέργεια) θα λαμβάνει ετησίως για πέντε χρόνια ο παραγωγός – Θα μπορούν να ενταχθούν και δενδρώδεις καλλιέργειες»

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2017 15:55

«Δίνουμε μάχη με τον χρόνο, είναι ένα πρόγραμμα σημαντικότατο απ’ όλες τις απόψεις για τη χώρα μας και ειδικότερα τη Θεσσαλία».

Αυτό δήλωσε στην «Ε» για τη Δράση 10.1.4 του Μέτρου Μ10 που αφορά στη μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα (γνωστό παλαιότερα ως πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης) ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης μετά τη συνάντηση που είχε χθες, παρουσία του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπου Κασίμη και υπηρεσιακών παραγόντων, με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ) αποτελούμενη από τους κ.κ. Κώστα Σπανούλη, Γιώργο Μαχά, Γιώργο Ζιάμα, Κώστα Γιωτάκο και Δημήτρη Δημογιάννη.

Αίτημα των αγροτών ήταν να επισπευσθεί η ένταξη του εν λόγω μέτρου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20 και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από το φθινόπωρο 2016 ώστε να ενταχθούν και τα στρέμματα που έχουν ήδη σπαρθεί με δημητριακά. Οι εκπρόσωποι των αγροτών υποστήριξαν, καταθέτοντας και σχετικά έγγραφα, ότι αυτό είναι νομικά επιτρεπτό καθώς ανάλογη ρύθμιση ισχύει και για το πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας.

Από την πλευρά τους οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του υπουργείου και της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του ΠΑΑ, ανέφεραν ότι το θεσμικό πλαίσιο για το εν λόγω μέτρο θα είναι έτοιμο στις αρχές Απριλίου καθώς

-αφ’ ενός υπάρχουν θέμα υποστελέχωσης των υπηρεσιών αλλά και ζητήματα που άπτονται του πληροφοριακού συστήματος

-κι αφ’ ετέρου το νέο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης θα εφαρμοσθεί σε 22 περιοχές που καλύπτουν το 75% της επικράτειας από 8 που εφαρμοζόταν μέχρι τώρα.

Όσον αφορά στην αναδρομική ισχύ του νέου προγράμματος, επισημάνθηκε ότι οι συμβάσεις των αγροτών που μετέχουν ήδη στο πρόγραμμα εκπνέουν τον Ιανουάριο, άρα τίθεται ζήτημα για το αν μπορεί ένας παραγωγός να είναι ενταγμένος ταυτόχρονα στο παλιό και το νέο πρόγραμμα (για τους εκπροσώπους των αγροτών δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα καθώς υπάρχει σχετική νομική γνωμάτευση). Επιπρόσθετα, χαρακτήρισαν λογικό η έναρξη υλοποίησης να συμπέσει χρονικά με την έναρξη της (νέας) καλλιεργητικής περιόδου.

Τελικά, αφού ο κ. Βασίλης Κόκκαλης αναφέρθηκε με έμφαση στη σπουδαιότητα υλοποίησης του εν λόγω μέτρου και οι εκπρόσωποι των αγροτών κατέθεσαν 165 σελίδες με σχέδια υπουργικών αποφάσεων, οι τρεις υπηρεσίες δεσμεύτηκαν σε μία εβδομάδα να εισηγηθούν τεκμηριωμένα για το πότε μπορεί να ξεκινήσει το πρόγραμμα.

ΑΠΟ 30-60 ΣΤΡΕΜΜΑ

«Οφείλουμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας όλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Ε» μετά τη συνάντηση ο κ. Βασίλης Κόκκαλης, ενώ ο κ. Κώστας Σπανούλης επισήμανε: «Καταφέραμε να αντιστρέψουμε το κλίμα που αρχικά ήταν αρνητικό».

Ο κ. Κ. Σπανούλης επισήμανε και μια άλλη διάσταση του προγράμματος εκτός φυσικά του σημαντικού οφέλους για το περιβάλλον: με τα 30-60 ευρώ (ανάλογα την καλλιέργεια) που θα λαμβάνει ετησίως για πέντε χρόνια ο παραγωγός συμμετέχοντας στο πρόγραμμα, ως ένα βαθμό εξισορροπούνται και οι φορολογικές – ασφαλιστικές υποχρεώσεις του.

Επισημαίνεται ότι το μέτρο έχει προϋπολογισμό 235 εκατομμύρια ευρώ, είναι 5ετούς διάρκειας με 95% ευρωπαϊκή συμμετοχή και δικαίωμα ένταξης των περισσοτέρων αγροτικών περιοχών της χώρας. Για πρώτη φορά στο νέο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και χωράφια με δενδρώδεις καλλιέργειες.

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass