ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Παράταση για ενστάσεις στους δασικούς χάρτες

* Β. Κόκκαλης: «Αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε Κτηματολόγιο και χρήσεις γης»

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2017 11:00

Σε βελτιωτική νομοθετική αλλαγή, παρατείνοντας από 60, όπως αρχικά προβλεπόταν, σε 105 μέρες το δικαίωμα ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί της επίμαχης τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο, για την κύρωση μνημονίου συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα μεταξύ υπουργείων Περιβάλλοντος Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που εξέφρασε την έντονη αντίθεση της στην κατάθεση της τροπολογίας σε κύρωση μνημονίου, με ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη να ζητούν την απόσυρσή της.

Από την πλευρά τους, τόσο ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελος, υπεραμύνθηκαν της άμεσης κατάθεσης της τροπολογίας, καθώς όπως τόνισαν, λήγει σε 9 μέρες το δικαίωμα ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες που θα αναρτηθούν, και θα πρέπει να δοθεί παράταση, ώστε να διευκολυνθούν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι και κυρίως αγρότες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «νομοθετεί με προχειρότητα δημιουργώντας πρόβλημα στη μισή αγροτιά».

Για ανάγκη προσεκτικής προσέγγισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, μίλησε ο ειδικός εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, δίνοντας έμφαση στα κληροτεμάχια, που αμφισβητούνται, όπως είπε, αν οι περιοχές κηρυχθούν αναδασωτέες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος έκανε λόγο «για πρωτόγνωρη δράση, έπειτα από 40 χρόνια για την ανάρτηση των δασικών χαρτών», κάτι, όπως είπε, που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις «με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο αναπτυξιακός χάρτης της χώρας».

Επίσης, καταργείται η υποχρέωση αποστολής ψηφιακού αντιγράφου του αναρτημένου δασικού χάρτη στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας. Στους δύο αυτούς φορείς θα αποστέλλεται ο κυρωμένος χάρτης που μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ καθίσταται οριστικός και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ.

Ακόμα, προβλέπεται η εξαίρεση από την κύρωση των δασικών χαρτών, εκτάσεων, που σύμφωνα με τη φωτοερμηνεία δεν αποτέλεσαν και δεν αποτελούν δάση ή δασικές εκτάσεις και παρόλα αυτά έχουν συμπεριληφθεί εντός ευρύτερα αναδασωτέων εκτάσεων.

Με άλλη διάταξη δύναται να ανακληθεί μερικώς ή ολικώς αρμοδίως κάθε διοικητική πράξη σχετική της κήρυξης έκτασης ως αναδασωτέας. Κατ' αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται απρόσκοπτα η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών, δεν ανακόπτεται η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων κατά περιεχομένου και διασφαλίζεται η συνταγματική κατοχύρωση και προστασία των αναδασωτέων εκτάσεων.

Ορίζεται ότι οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων αποφαίνονται επίσης και επί αντιρρήσεων για το δασικό εν γένει ή μη χαρακτήρα και μορφή εκτάσεων σε περιοχές κηρυχθείσες ως αναδασωτέες. Η πρόβλεψη αυτή είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις εκτάσεων που ενώ περιλαμβάνονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέες έχουν διαφορετική μορφή.

Σε περίπτωση εξαίρεσης των εν λόγω εκτάσεων από την υπαγωγή τους στο δασικό χάρτη η σχετική απόφαση γνωστοποιείται στον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να συμπεριληφθούν στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την διαδικασία ανάκλησης ή τροποποίησης της απόφασης κήρυξης περιοχής ως αναδασωτέας.

Τέλος, με υπουργική απόφαση καθορίζονται εφεξής οι τεχνικές προδιαγραφές και διαδικασίες αποτύπωσης στους δασικούς χάρτες και των αναδασμών που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την σχετική αγροτική νομοθεσία.

ΚΑΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Παράλληλα, ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου που θα δίνει λύσεις σε μείζονα θέματα όπως τα κληροτεμάχια, θα κατοχυρώνει τις εκμεταλλεύσεις γης, ενώ ταυτόχρονα θα θωρακίζεται η διαχείριση των δασών.

«Σχεδιάζουμε μια παρέμβαση, ώστε να αποσαφηνιστεί το τοπίο με τις αναδασωτέες περιοχές και τις καταπατήσεις, αλλά βελτιώνοντας τις διαδικασίες, να ενισχυθούν και οι αγρότες και να παίρνουν με πολύ πιο εύκολο τρόπο γη», τόνισε ο κ. Φάμελος.

Η τροπολογία έγινε τελικά δεκτή από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Θέτοντας σε υψηλή προτεραιότητα την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης συμμετείχε χθες το πρωί σε σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών με στόχο τη διευθέτηση σημαντικών ζητημάτων. Από τη σύσκεψη προέκυψαν αποφάσεις, οι οποίες ουσιαστικά αίρουν εμπόδια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και ανακουφίζουν μεγάλη μερίδα πολιτών.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της σύσκεψης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης τόνισε τα εξής: «Η κατάρτιση των δασικών χαρτών αποτελεί προϋπόθεση ζωτικής σημασίας για τη χώρα, το περιβάλλον και την αναπτυξιακή προοπτική της πατρίδας μας. Παρά τα προβλήματα που ανέκυψαν στην προσπάθεια κατάρτισής τους, είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε σε πέρας ένα χρονοβόρο, δαιδαλώδες και κοστοβόρο πολιτικά σε κάποιες περιπτώσεις, έργο. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να το κάνουμε βάζοντας στην άκρη το πολιτικό κόστος, γιατί όπως προείπα, μόνον έτσι θα ολοκληρώσουμε το Κτηματολόγιο και τις χρήσεις γης, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουμε τα αναπτυξιακά εχέγγυα για την οικονομία του πρωτογενούς τομέα. Υπό αυτό το πρίσμα, οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη σημερινή σύσκεψη είναι ένα πρώτο, αλλά σημαντικότατο βήμα προς την κατεύθυνση της αναχαίτισης των όποιων προβλημάτων έχουν προκύψει και έχουν προκαλέσει ανησυχία στους πολίτες. Σύντομα εκτιμώ, ότι θα υπάρξει και νέος γύρος διαβουλεύσεων τόσο σε πολιτικό, όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων, ώστε να διευθετηθεί το σύνολο των εκκρεμοτήτων. »

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass