ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ, ΚΛΟΠΕΣ ΟΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ

ΤΟΕΒ: Αντέχουν, αλλά ανησυχούν για το μέλλον τους

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2017 22:23

Κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες γύρω από τους ΤΟΕΒ της χώρας, καθώς σε τοπικό επίπεδο ξεκινούν οι προετοιμασίες για την αρδευτική περίοδο και σε κεντρικό είναι σε εξέλιξη ο διάλογος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων με υπουργεία και Περιφέρειες,

προκειμένου να επέλθουν βελτιώσεις στον νόμο που δημοσιεύθηκε προ ημερών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ν.4456/2017 -Α’ 24), στον οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις σχετικές με ρυθμίσεις θεμάτων έργων και οργανισμών εγγείων βελτιώσεων.

Από τις παραπάνω επαφές προέκυψε το συμπέρασμα ότι οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) της χώρας στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι οικονομικά βιώσιμοι, αλλά όσο η λειτουργικότητά τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το οικονομικό εισόδημα των αγροτών-αρδευτών τόσο η ανησυχία για το μέλλον θα αυξάνεται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΤΟΕΒ Γιώργο Αθανασούλα «από τη στιγμή που βασικοί αιμοδότες των ΤΟΕΒ είναι οι αρδευτές, που καταβάλλουν σε ετήσια βάση τα τέλη και το εισόδημά τους πλήττεται συνεχώς από μνημονιακές-κυβερνητικές αποφάσεις, εμείς πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση».

Στην πρόσφατη συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό (η οποία θα επαναληφθεί το επόμενο διάστημα) τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 416 ΤΟΕΒ και 10 ΓΟΕΒ της χώρας είναι τα εξής:

*Το αβάσταχτο ενεργειακό κόστος και οι υποχρεώσεις των Οργανισμών στη ΔΕΗ, αφού λείπουν από τη χώρα μας οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τα φωτοβολταϊκά και οποιοδήποτε σχετικό με την ενέργεια επενδυτικό έργο. Οι περισσότεροι ΤΟΕΒ της χώρας καταβάλλουν (ή μπαίνουν σε ρύθμιση) στη ΔΕΗ περίπου 500.000-600.000 ευρώ τον χρόνο. Εδώ καίρια παρέμβαση αναμένεται από τις Περιφέρειες, οι οποίες θα πρέπει να εντάξουν τέτοια έργα στο ΕΣΠΑ ή το ΠΑΑ.

*Οι φθορές στο δίκτυο, λόγω παλαιότητας προβάλλουν ως επιτακτική ανάγκη τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, ώστε να μην σπαταλώνται χρήματα στις αντικαταστάσεις φθαρμένων αγωγών. Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και με τις κλοπές -με στόχο τον χαλκό-, κυρίως όταν σημειώνονται σε περίοδο άρδευσης, αναγκάζοντας τις διοικήσεις να προβαίνουν σε άμεση αντικατάσταση των κλαπέντων αρδευτικών συγκροτημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομικές τους αντοχές. Αυτό που έχει προταθεί στους ΤΟΕΒ είναι οι αναφορές τους στη δικαιοσύνη για το κόστος των κλοπών είναι να συνυπολογίζουν και τις διορθώσεις των ζημιών, ώστε το ποσό να ανεβαίνει και η κατηγορία να μετατρέπεται σε κακούργημα.

*Οι προσλήψεις προσωπικού, με το νέο διοικητικό πλάνο και τη μεταφορά της εποπτείας λειτουργίας των ΤΟΕΒ από τους δήμους στις Περιφέρειες περιπλέκονται. Μπορεί η Ομοσπονδία να είναι σύμφωνη με μια τέτοια εξέλιξη, καθώς τα όρια δράσης του ΤΟΕΒ ξεπερνούν έναν Καλλικρατικό δήμο και η συνεργασία με την Περιφέρεια είναι αναπόφευκτη, αλλά η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται εφεξής είναι οι Οργανισμοί να προτείνουν τον αριθμό των προσλήψεων εποχικού προσωπικού στις Περιφέρειες, αυτός να εγκρίνεται και εν συνεχεία η σχετική προκήρυξη να παίρνει το «πράσινο φως» από την οικεία Αποκεντρωμένη. Αυτό απαιτεί χρόνο και φέτος δεν υπάρχουν αυτά τα περιθώρια.

 Ήδη αρκετοί ΤΟΕΒ έχουν υποβάλει αιτήματα στους εκάστοτε αντιπεριφερειάρχες, σύμφωνα με τα οποία αναφέρουν τα εξής: «Από του αιτήματος των ΟΕΒ για πρόσληψη εποχικού προσωπικού και έως την έγκρισή του μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, γεγονός που μας οδηγεί στην πλήρη αδυναμία συντήρησης και λειτουργίας των αρδευτικών δικτύων στην ώρα τους αλλά και την καταστροφή των αγροτικών καλλιεργειών της περιοχής μας.

Για τους λόγους αυτούς, σας παρακαλούμε άμεσα έστω και προσωρινά έως ότου υπάρξει συνολική αντιμετώπιση, να στελεχώσετε υπηρεσία εποπτείας των ΤΟΕΒ για την Περιφερειακή Ενότητα, έτσι ώστε να μπορούν οι Οργανισμοί μας να προχωρήσουν τις διαδικασίες έγκρισης των Προϋπολογισμών τους, τις εγκρίσεις των δαπανών τους, τις θεωρήσεις των εντύπων τους αλλά και της απαραίτητης πρόσληψης εποχικού προσωπικού».

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση των Περιφερειών είναι να εξυπηρετήσουν τους ΤΟΕΒ.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass