Η ρύπανση «τρώει» την Καμάρα

Δημοσίευση: 14 Απρ 2017 12:00

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στη συλλογή δειγμάτων στερεών επικαθίσεων και "κρούστας" από την Αψίδα του Γαλερίου, γνωστή και ως "Καμάρα", πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, στη Θεσσαλονίκη με στόχο να διαπιστωθεί πώς επιδρά η ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης στο ρυθμό φθοράς του μνημείου, επισήμανε, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και διευθύντρια του εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κωσταντίνα Σαμαρά, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

Πρόκειται- όπως εξήγησε η κ. Σαμαρά - για μια δράση που έγινε σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. "Συλλέξαμε δείγματα στερεών επικαθίσεων και κρούστας για να κάνουμε ειδικές αναλύσεις,χημικές, μορφολογικές, ορυκτοχημικές και να δώσουμε πιστεύω κάποια χρήσιμα στοιχεία στην Εφορία (σ.σ. Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης) ώστε να κρίνει πότε και αν χρειάζεται νέα συντήρηση το μνημείο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια, τα αιωρούμενα σωματίδια (PM) επικάθονται και πάνω στα μνημεία και με τα συστατικά που περιέχουν, επιταχύνουν τη φθορά των μνημείων και ειδικά μαρμάρινων, όπως είπε.

Η συλλογή των δειγμάτων έγινε με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής για να ληφθούν από διαφορετικά ύψη επικαθίσεις, διευκρίνισε η κ. Σαμαρά και πρόσθεσε πως τα δείγματα έχουν μεταφερθεί στο εργαστήριο και θα προχωρήσει η επεξεργασία τους.

"Θα τους δώσουμε στοιχεία (σ.σ. στην Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης) όπως και στοιχεία διαχρονικής εξέλιξης της ποιότητας του αέρα, γιατί και οι ρύποι οι ατμοσφαιρικοί παρουσιάζουν κάποια εξέλιξη, ρύποι κλασικοί που τους ξέραμε επηρεάζουν την φθορά του μνημείου, δεν παραμένουν στα επίπεδα που ήταν πριν από 20 χρόνια, όπως το διοξείδιο του θείου [...]. Θέλουμε να δούμε ποια είναι η σχέση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και φθοράς που παρατηρείται στο μνημείο" υπογράμμισε.

Εκτίμησε, δε, ότι μια τέτοια σύνδεση θα βοηθήσει και σε οποιαδήποτε νέα συντήρηση του μνημείου, καθώς θα υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα που θα βοηθήσουν στο να αποφασιστεί τι είναι καλύτερο για τη διάσωση του μνημείου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass