Ανίχνευση προβλημάτων σε ανεμογεννήτριες με τη χρήση ραντάρ

Δημοσίευση: 15 Απρ 2017 23:16

Τα ελαττώματα των ανεμογεννητριών θα μπορούν να εντοπίζονται πιο εύκολα χάρη σε μια νέα μέθοδο ανίχνευσης που χρησιμοποιεί ραντάρ για να δημιουργήσει μια προβολή διατομής.

Τα ελαττώματα στην παραγωγή ανεμογεννητριών μπορούν να οδηγήσουν σε πρόσθετα κόστη λειτουργίας και συντήρησης, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για όλη τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού.

Η νέα τεχνική αναπτύχθηκε από μια ομάδα στο Ινστιτούτο Φραουνχόφερ για την Εφαρμοσμένη Φυσική Στερεάς Κατάστασης, και αναμένεται να αυξήσει την αποτελεσματικότητα, την αξιοπιστία και την αντοχή των πτερυγίων των ανεμογεννητριών.

Οι ρότορες, οι οποίες είναι συνήθως εξοπλισμένοι με τρεις λεπίδες, αποτελούν το κεντρικό συστατικό όλων των ανεμογεννητριών, μετατρέποντας τον άνεμο σε περιστροφική και στη συνέχεια σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ωστόσο, όπως τα φτερά σε ένα αεροσκάφος, οι λεπίδες υποβάλλονται σε τεράστια εξωτερικά φορτία και ως εκ τούτου πρέπει να σχεδιαστούν ώστε να είναι εξαιρετικά ισχυρές. Σήμερα, κατασκευάζονται κυρίως από ίνες υάλου και άνθρακα, ενισχυμένες με πλαστικό, ώστε να μπορούν να απορροφήσουν ελαστικά την αιολική ενέργεια από τις ισχυρές ριπές ανέμου χωρίς να σπάνε.

Για μόνο μία λεπίδα, επιστρώνονται μέχρι και 100 φύλλα πλέγματος ινών υάλου το ένα πάνω στο άλλο, και στη συνέχεια κολλάνε μεταξύ τους με εποξική ρητίνη. Ο ποιοτικός έλεγχος είναι ζωτικής σημασίας σε αυτό το στάδιο της παραγωγής.

«Η δυσκολία έγκειται στην επίπεδη στρωματοποίηση των φύλλων προτού κολληθούν, χωρίς να δημιουργηθούν κυματισμοί και πτυχώσεις, και αποφεύγοντας το σχηματισμό σβώλων ρητίνης», δήλωσε ο καθηγητής Άξελ Χούλσμαν, επικεφαλής της έρευνας.

Αυτά τα είδη ελαττωμάτων, όπως επίσης και αποκολλήσεις ή σπασίματα, μπορούν να εντοπιστούν σε μεγάλη κλίμακα χρησιμοποιώντας υπέρυθρη θερμογραφία. Η τεχνολογία ραντάρ προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια, σε μεγαλύτερο βάθος, ακόμη και εκεί που δεν φτάνουν οι υπέρηχοι.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ραντάρ υψηλής συχνότητας στον σαρωτή, μεταξύ 85 και 100 GHz, απαιτώντας μόνο πολύ λίγα βατ εκπομπής ισχύος. Εξειδικευμένο λογισμικό στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να επεξεργαστούν τα σήματα του πομπού και του δέκτη και να απεικονιστούν τα αποτελέσματα της μέτρησης, σε κλίμακα χιλιοστού. Η μονάδα ραντάρ βασίζεται στην τεχνολογία αρσενικούχων ημιαγωγών ίνδιου γάλλιου.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας, η παγκόσμια δυναμικότητα αιολικής ενέργειας αναμένεται να τετραπλασιαστεί στα 2.110 γιγαβάτ ως το 2030, αποτελώντας το 20% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass