Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ Η 2η ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ

Παραδοσιακές ποικιλίες, βιοκαλλιέργεια και αλληλεγγύη

Δημοσίευση: 30 Απρ 2017 10:00

Με δράσεις για παιδιά και ενήλικες, με εργαστήρια και συζητήσεις, με διάθεση φυτών και σπόρων ξεκίνησε χθες, στο Αισθητικό Άλσος, η 2η Οικογιορτή Λάρισας, που ο Δήμος Λαρισαίων φιλοδοξεί να καταστήσει θεσμό, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διατήρηση παραδοσιακών ποικιλιών, στην αυτάρκεια και τη βιοκαλλιέργεια αλλά και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών στην αλληλεγγύη.

Εκατοντάδες Λαρισαίοι, βρέθηκαν χθες στο Άλσος συμμετέχοντας στις δράσεις που διοργάνωσαν ο Δήμος, οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Θεσσαλίας, ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας και το ΕΛΓΟ «Δήμητρα» ενώ ακόμη πιο έντονο ήταν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, στα περίπτερα που έγινε η ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων και φυτών.

Το χθεσινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ξεκίνησε το πρωί με δράσεις για παιδιά που περιλάμβαναν παιχνίδια, αφηγήσεις παραμυθιών, πειράματα στις φυσικές επιστήμες, φύτευση αρωματικών φυτών, κατασκευή γλυπτών από πηλό, βαρελοδρομίες ενώ στον χώρο του αμφιθέατρου, παιδιά έπαιξαν στο «τρισδιάστατο φιδάκι».

Στο πλαίσιο του χθεσινού προγράμματος λειτούργησε εργαστήριο φυσικής δόμησης, διοργανώθηκε συζήτηση («Οι παραδοσιακές ποικιλίες στη σύγχρονη γεωργία. Η συμβολή της επιστήμης, το έργο των σποροδικτύων και ο ρόλος του γεωργού στη διατήρηση και αξιοποίηση της γεωργικής βιοποικιλότητας») και έγινε προβολή ταινιών. Με τις εκδηλώσεις να ολοκληρώνονται με παραδοσιακή μουσική και χορευτικά συλλόγων της Λάρισας.

ΣΗΜΕΡΑ

Το σημερινό πρόγραμμα, που ξεκινά από τις 10 το πρωί, περιλαμβάνει επίσης, δράσεις και βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες. Οι ομάδες των παραδοσιακών σπόρων θα κάνουν συμβολική φύτευση στον κήπο δείχνοντας στα παιδιά πώς να φυτεύουν. Το μεσημέρι θα γίνει συζήτηση με θέμα «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία “Οικοσύστημα Συνεργατισμού Καρδίτσας”». Σήμερα επίσης θα λειτουργήσει αγορά Οικοτεχνίας – Χειροτεχνίας ενώ δωρεάν θα διατεθούν φυτά από τον Δήμο Λαρισαίων.

ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 1η ΜΑΪΟΥ

Να σημειωθεί ότι στον χώρο του Αισθητικού Άλσους, από τον Δήμο Λαρισαίων διοργανώνονται αύριο εκδηλώσεις μετά τις συγκεντρώσεις για την εργατική πρωτομαγιά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, στις 10 το πρωί: Θεματικό εργαστήριο ζωγραφικής και κατασκευών για παιδιά. Σκοπός η δημιουργία χάρτινων κατασκευών (λουλούδια, έντομα κ.λπ.) με τεχνικές του collage, origami και tanagami. Συντονίστρια των δράσεων είναι η Ήβη Σαμαρά (εικαστικός). Δημιουργίες με πηλό (Εργαστήριο για παιδιά) με τη Σοφία Τερζίδου. Ολοκλήρωση εργαστηρίου φυσικής δόμησης cob.gr.

Στις 12 το μεσημέρι: Χορωδία Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Λαρισαίων. Ορχήστρα ΚΑΠΗ Δήμου Λαρισαίων, μαέστρος Κωνσταντίνος Μάτης. Χορευτικά: ΚΑΠΗ Αγ. Γεωργίου, ΚΑΠΗ Αγ. Αθανασίου, ΚΑΠΗ Αγ. Κωνσταντίνου, ΚΑΠΗ Νέας Πολιτείας και Ανθούπολης. Θα ακολουθήσει μουσικό σχήμα με τον Τηλέμαχο Τσιαχρή και τους συνεργάτες του.

Gallery άρθρου