Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΜΕ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ

Ιδιώτες αναδεικνύουν το βασιλικό κτήμα Πολυδενδρίου

* Δρομολογούν πρόταση να «υιοθετήσουν» μονοπάτια σε Κίσσαβο και Όλυμπο

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2017 22:10

Στον επίγειο παράδεισο, στην καρδιά του Μαυροβουνίου, στο πρώην βασιλικό κτήμα Πολυδενδρίου, η βλάστηση «έπνιξε» κάθε απομεινάρι του παρελθόντος, που μαρτυρά την ιστορία του.

Οι όποιες παρεμβάσεις ήπιας μορφής, έγιναν πριν χρόνια από τους αρμόδιους φορείς (χώροι αναψυχής, καθίσματα, κιόσκια…), σταδιακά καταστρέφονται από τη φθορά του χρόνου και οι επισκέψιμοι χώροι δίνουν την εντύπωση εγκαταλελειμμένου φυσικού πάρκου.

Τα ετοιμόρροπα κτίσματα, και συγκεκριμένα ότι έχει απομείνει από την εποχή λειτουργίας του ως εξοχική κατοικία της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας, έχουν γίνει ένα με τη φύση, που αναπτύσσεται γύρω τους και τα …εξαφανίζει.

Το δημόσιο δάσος των περίπου 35.000 στρεμμάτων έκτασης, που μπορεί να αποτελέσει τουριστικό προορισμό και πόλο έλξης φυσιολατρών απ΄ όλη τη χώρα, καθώς περιλαμβάνει περιοχές απείρου κάλλους, ποδηλατόδρομο και πανέμορφες διαδρομές μονοπατιών, παραμένει ακόμη άγνωστο σε πολλούς και δεν τυγχάνει της ανάπτυξης που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο μέρος.

Αυτό προσπαθεί να ανατρέψει μια δυναμική πρωτοβουλία ιδιωτών, στοχεύοντας να βάλει ένα λιθαράκι στην ανάδειξή του. Ο λόγος για την ομάδα επιχειρηματιών Ολύμπου και Κισσάβου, με την επωνυμία Δίκτυο «ΟΛ.ΚΙΣ», που αποφάσισε να βοηθήσει προς την κατεύθυνση τουλάχιστον της συντήρησής του, με παρεμβάσεις καθαρισμού περιοχών του.

Συγκεκριμένα, μέλη του δικτύου και εθελοντές πρόσφατα καθάρισαν από τη βλάστηση τον χώρο που βρίσκεται μπροστά από δύο κτίσματα του πρώην βασιλικού κτήματος, ενώ στοχεύουν να συνεχίσουν τη δράση τους, με τον καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρου και των άλλων έξι κτισμάτων του.

Εκπρόσωπός τους, ο κ. Νίκος Ντάγκας, δηλώνει στην «Ε», ότι έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις των αρμόδιων φορέων γι’ αυτήν τη δράση και θα συνεχίσουν το έργο τους, ενώ παράλληλα δρομολογούν την κατάθεση πρότασης που αφορά στην υιοθέτηση μονοπατιών από επιχειρήσεις, με την υποχρέωση να τα διατηρούν καθαρά και προσβάσιμα.

Ο κ. Ντάγκας για την πρωτοβουλία, ανάφερε: «Πρέπει να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής, ώστε να γίνουν δελεαστικά για την προσέλκυση τουριστών…».

Να σημειωθεί ότι το «ΟΛΚΙΣ», έχει καταθέσει αίτημα στον Δήμο Αγιάς να του παραχωρηθεί ένα μηχάνημα καθαρισμού χαμηλής βλάστησης, για όσο χρειαστεί να καθαρίσει τους χώρους που περιβάλλουν τα κτίσματα του κτήματος, ενώ όσον αφορά στην πρόταση υιοθεσίας μονοπατιών, στοχεύει να την καταθέσει στον Δήμο Αγιάς και στον Δήμο Τεμπών.

Για τις παρεμβάσεις καθαρισμού έχει την έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και του Δασαρχείου Αγιάς.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΤΗΜΑ

Η έκταση του πρώην βασιλικού κτήματος περιλαμβάνει φυσικούς οικοτόπους σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων, οι οποίοι εκτείνονται ως το Αιγαίο πέλαγος. Αποτελεί τμήμα και συνέχεια του συμπλέγματος των δημοσίων δασών του Μαυροβουνίου. Περιλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 καθώς αποτελεί βιότοπο με πλούσια χλωρίδα (δρύες, οξιές, αείφυλλα πλατύφυλλα, καστανιές κ.ά.) και σπάνια πανίδα. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί εκατοντάδες άγρια ζώα όπως λύκοι, ζαρκάδια αγριογούρουνα, λαγοί κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Δήμου Αγιάς «Το Δάσος Πολυδενδρίου απέχει από τα πλησιέστερα αστικά κέντρα, την κωμόπολη της Αγιάς και τη Λάρισα, 30χλμ και 65χλμ αντίστοιχα.

Το πρώην βασιλικό κτήμα Πολυδενδρίου έκτασης 34.791 στρεμμάτων και υψόμετρου 1.054 μ., είναι ένα από τα πιο οργανωμένα δάση της χώρας μας (σηματοδοτημένα μονοπάτια, ποδηλατοδρόμοι, χώροι πικνίκ). Βόρεια οριοθετείται από το Ρέμα «Μπουρμπουλήθρα» και νότια από το ρέμα «Ρακοπόταμος».

Η ιστορία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Δάσους αρχίζει την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν το χωριό Πολυδένδρι αποτελούσε τσιφλίκι στην κατοχή του Οθωμανού Μεχμέτ Τεβφίκ Βεη Εφεδήν. Το 1841 το τσιφλίκι πωλήθηκε από τον Οθωμανό στους Ελληνικής καταγωγής Μανώλη Αλεξανδρή και Δημήτριο Θεοχάρους. Κατόπιν διαφόρων αγοροπωλησιών η κυριότητα του Δάσους περιήλθε στον οθωμανικής καταγωγής Χασάν Λεοντάρη και μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο Ελληνικό κράτος, το 1881, το δάσος διαχειρίστηκε ως μη Δημόσιο Δάσος.

Το Δάσος περιήλθε στην κυριότητα της τότε βασιλικής οικογένειας της Ελλάδος το 1906, η οποία το διαχειριζόταν έως το 1994. Έκτοτε ανέλαβε νόμιμα τη διαχείρισή του το Υπουργείο Γεωργίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Στο Δασόκτημα βρίσκονται δύο ναοί, ο Ναός της Παναγίας και ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου. Γεωγραφικά απέχουν πολύ λίγο μεταξύ τους.

Ο Ναός της Παναγίας χρονολογείται στα τέλη του 16ου αι. και ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου φέρει έτος θεμελίωσης το 1568. Τοιχογραφίες πολύ καλής τέχνης κοσμούν και τους δύο ναούς, ενώ πλήθος αρχαίων επιγραφών στο δάπεδο του πρώτου μαρτυρούν την πιθανότητα ύπαρξης αρχαίου ιερού στην περιοχή».

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ «ΟΛ.ΚΙΣ»

Το δίκτυο «ΟΛ.ΚΙΣ» συγκροτείται από μέλη που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε περιοχές του Κισσάβου και του Ολύμπου (π.χ. καταλύματα, χώροι εστίασης, εταιρίες δραστηριοτήτων, αγροδιατροφικά προϊόντα κ.α.).

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν: «Σκοπός είναι να ενωθούμε όλοι μαζί σε μια προσπάθεια να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε μαζί στη δύσκολη οικονομική συγκυρία και με συντονισμένες προσπάθειες να αναπτύξουμε την περιοχή μας και κατ' επέκταση τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες.

Ο μόνος τρόπος να το καταφέρουμε αυτό είναι η συνεργασία, η κοινή δράση, η συνένωση όλων των μεμονωμένων τουριστικών πόλων, κάτω από μια κοινή προσπάθεια. Η εμπειρία έχει αποδείξει πως οι μεμονωμένες προσπάθειες δεν στάθηκαν ικανές να συναγωνιστούν τις συντονισμένες προσπάθειες γειτονικών περιοχών μας, έτσι σήμερα βρισκόμαστε πλέον σε κομβικό – οριακό σημείο.

Το Δίκτυο Τουριστικών Επιχειρήσεων Περιοχής Ολύμπου και Κισσάβου (ΟΛ.ΚΙΣ.) είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική επιχείρηση, το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία είκοσι ατόμων, με σαφή στόχο την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας στη βάση των ρεαλιστικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της.

Η προσπάθεια ξεκίνησε μέσω του προγράμματος LEADER βασιζόμενο στο επιτυχημένο τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης της Γαλλίας, το οποίο έχει προσδώσει προστιθέμενη αξία σε μια αγροτική περιοχή, έχει γίνει παράλληλη πηγή εισοδήματος για τον τοπικό πληθυσμό και πλέον υποδέχεται τουρίστες όλη τη διάρκεια του χρόνου, κάτω από τη σκεπή του «αγροτουρισμού».

Της Λένας Κισσάβου

Gallery άρθρου