ΤΟΝΙΣΘΗΚΕ ΣΕ ΟΜΟΡΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΑ «ΚΑΪΚΙΑ» ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ

Ευλογία να ξυπνάς με το κελάηδισμα του αηδονιού

*Βαρκάδα και αγώνες δρόμου οργάνωσαν τοπικοί φορείς

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2017 22:10
Εκεί που ο Πηνειός εκβάλλει στη θάλασσα του Θερμαϊκού κόλπου Εκεί που ο Πηνειός εκβάλλει στη θάλασσα του Θερμαϊκού κόλπου

Μια πραγματική γιορτή για το περιβάλλον ήταν προχθές Κυριακή η Γιορτή Περιβάλλοντος στο Δέλτα του Πηνειού που διοργάνωσαν από κοινού ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κάτω Ολύμπου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Τεμπών. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στη θέση «Καΐκια» και ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με αγώνες δρόμου.

Ακολούθησαν εκδήλωση και χαιρετισμοί με κεντρικό ομιλητή τον συνταξιούχο δάσκαλο κ. Δημήτρη Τζιώλη ο οποίος ζει στην περιοχή του Δέλτα του Πηνειού και εμπνευσμένα αναφέρθηκε στο περιβάλλον και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρεθέντες.

Νωρίτερα στον χαιρετισμό του ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων κ. Γιώργος Νάτσης μιλώντας προς τους παρευρεθέντες αναφέρθηκε στο Δέλτα του Πηνειού σημειώνοντας ότι είναι ευλογημένος τόπος και σημείωσε με νόημα ότι το μεγαλύτερο προτέρημα των ψαράδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, είτε ως ερασιτέχνες είτε ως επαγγελματίες είναι το πρωινό ξύπνημα του Πηνειού: «Δεν υπάρχουν λόγια, μόνο το κελάηδισμα του αηδονιού, του κοτσυφιού και της γαλιάντρας φτιάχνουν τη μεγαλύτερη ορχήστρα του κόσμου».

 Ο κ. Νάτσης αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση της περιοχής που είναι ένας ξεχασμένος τόπος και ευχαρίστησε τόσο την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον παρευρεθέντα αντιπεριφερειάρχη κ. Αθανάσιο Παιδή καθώς και τον Δήμο Τεμπών και τον δήμαρχο κ. Κώστα Κολλάτο οι οποίοι έμπρακτα στηρίζουν τις προσπάθειες του συλλόγου για σωστή αξιοποίηση του Δέλτα του Πηνειού.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος αναφέρθηκε στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στις λεπτές ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν. Επισήμανε επίσης ότι η δημοτική αρχή του Δήμου Τεμπών δείχνει έμπρακτα την ευαισθησία και με μεγάλη μάλιστα βαρύτητα στην προστασία του περιβάλλοντος. Έκανε ειδική αναφορά στις ενέργειες του Δήμου Τεμπών στη μελέτη η εφαρμογή της οποίας θα φέρει θετικά αποτελέσματα στην προστασία του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τεμπών.

Και ο κ. Κολλάτος κατέληξε: «Πορευόμαστε με στόχο δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον και τη φύση».

Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Παιδής αφού συγχάρηκε τους συνδιοργανωτές για την επιτυχία των εκδηλώσεων έκανε αναφορά στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη στήριξη του τουρισμού στον θεσσαλικό χώρο αλλά και ιδιαίτερα στην περιοχή του Δήμου Τεμπών. Αναφέρθηκε στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα σε έργα που κάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην περιοχή για την προστασία του.

Επίσης οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να κάνουν βαρκάδα που προσέφεραν τα μέλη του συλλόγου Αλιέων με τις βάρκες του στον Πηνειό ποταμό μέχρι τις εκβολές του στον Θερμαϊκό κόλπο απολαμβάνοντας την ομορφιά του τοπίου.

ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

Σύμφωνα με τη μελέτη του δόκτωρα του Ε.Μ.Π. και περιβαλλοντολόγου κ. Αγησίλαου Οικονόμου για την παράκτια ζώνη του Δέλτα του Πηνειού, η πεδινή περιοχή του Δέλτα του Πηνειού ποταμού δημιουργήθηκε από την προσχωματική δράση του Πηνειού μετά το γεωλογικό ρήγμα μεταξύ της Οροσειράς του Ολύμπου και του Κισσάβου όπου τα νερά της θεσσαλικής λίμνης βρήκαν διέξοδο προς τη θάλασσα, και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της θεσσαλικής πεδιάδας.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Ηρόδοτο, ο οικισμός του Ομολίου ήταν παραθαλάσσιος και οι εκβολές του Πηνειού ποταμού ήταν στο ύψος του υπόψη οικισμού ενώ κατά τη διάρκεια της μυθικής Αργοναυτικής εκστρατείας (8ο περίπου αιώνα π.Χ.) οι εκβολές του Πηνειού ποταμού είχαν φθάσει στο ύψος του οικισμού της Αιγάνης. Σήμερα, από τα φερτά υλικά της θεσσαλικής πεδιάδας που μεταφέρει ο Πηνειός ποταμός και από τις αποπλύσεις των γειτονικών οροσειρών, οι εκβολές του Πηνειού έχουν φτάσει μέχρι το ύψος του οικισμού του Στομίου. Σύμφωνα επίσης με πρόσφατα στοιχεία των νεότερων αρχαιολογικών ερευνών στη Θεσσαλία (1957 -1959 μ.Χ.) από τον αρχαιολόγο Μιλόισιτς και άλλους, η περιοχή κατοικούνταν από την παλαιολιθική εποχή. Η ύπαρξη αρχέγονου παλαιολιθικού πολιτισμού πριν 30.000 – 100.000 ή και 250.000 χρόνων, αποδεικνύεται με βάση τα λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν εκεί. Στο τμήμα των εκβολών του Πηνειού (ανατολική και βόρεια Θεσσαλία) κατοικούσαν οι Πελασγοί (Αιολείς) και στη συνέχεια, στις πλαγιές του Ολύμπου και της Όσσας, εκατέρωθεν των εκβολών του Πηνειού ποταμού, εγκαταστάθηκαν οι Δωριείς.

Η περιοχή των εκβολών του Πηνειού ποταμού κατοικήθηκε και από Ρωμαίους, Γότθους (395 μ.Χ.), Νορμανδούς (1083 μ.Χ.), και Τούρκους (από τους πρώτους χρόνους κατάκτησης της Θεσσαλίας μέχρι τo 1923 με την εφαρμογή της συμφωνίας ανταλλαγής των πληθυσμών).

Η φυσική ενότητα του Δέλτα Πηνειού διατηρήθηκε μέχρι το 1930. Στη συνέχεια, η αγροτική πολιτική που εφαρμόστηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, που είχε ως στόχο την αύξηση της αγροτικής γης, είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή ενός μεγάλου μέρους της δασικής έκτασης και τη μετατροπή της σε γεωργική γη, η οποία διανεμήθηκε στους αγρότες της περιοχής το 1932.

Μέχρι το 1940, η χωροταξική δομή σε τοπικό επίπεδο διακρινόταν από την κοινωνική και οικονομική συσπείρωση στην περιμετρική και επιτόπια ημιορεινή ζώνη με δευτερεύοντα οικονομικό ρόλο την πεδινή περιοχή του Δέλτα Πηνειού. Μεταπολεμικά, με την εγκατάλειψη των ορεινών περιοχών, το οικονομικό ενδιαφέρον εστιάζεται στη γεωργική εκμετάλλευση της πεδιάδας του Δέλτα Πηνειού. Την ίδια περίοδο, κατασκευάστηκε η τάφρος Σμίξη, μέσω της οποίας παροχετεύονταν στον Πηνειό ποταμό ποσότητες νερού από τη λεκάνη απορροής του Κάτω Ολύμπου με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία της βόρειας κοίτης του Πηνειού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των υγρότοπων στο συγκεκριμένο τμήμα του Δέλτα, καθώς μειώθηκαν οι ποσότητες του νερού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Τεμπών κ. Αχιλλέας Διψάνας, Αστέριος Σαϊτης και Κώστας Νταφούλης, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων κ. Κώστας Ζαφείρης και Ιωάννης Μήτσιου, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ραψάνης κ. Σταύρος Ευαγγελίδης, ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών κ. Ευθύμιος Μπουζέκης, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου και αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠΤ κ. Λάμπρος Ζάρρας, ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κάτω Ολύμπου κ. Φάνης Βουλιώτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Λάρισας κ. Αθανάσιος Μητσιόπουλος κ.ά.

Εδέσματα προσέφεραν οι γυναίκες της περιοχής.

ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ

Κείμενο – φωτ.:

Κώστας Τσόλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass