Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Το περιβάλλον σε πρώτο πλάνο

* Συνέντευξη Τύπου δόθηκε χθες στη Λάρισα από τους διοργανωτές

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2017 22:11

Το πρώτο πανελλήνιο συνέδριο με θέμα το περιβάλλον αρχίζει σήμερα στην Καρδίτσα και ολοκληρώνεται αύριο με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που γιορτάστηκε στις 5 Ιουνίου. Διοργανωτής είναι η ΠΕΔ Θεσσαλίας και το συνέδριο θα κινηθεί γύρω από την κλιματική αλλαγή έχοντας ως θέμα «Αυτοδιοίκηση και η Θεσσαλία μπροστά στην παγκόσμια πρόκληση», θα γίνει δε στην Καρδίτσα 9 και 10 Ιουνίου 2017, στο Thessalikon Grand.

Χθες μάλιστα στα γραφεία της ΠΕΔ Θεσσαλίας σε συνέντευξη Τύπου από τους διοργανωτές τονίστηκε πως οι στόχοι που θέτουν είναι η ανάδειξη του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, η προβολή-σχολιασμός των συμπερασμάτων του Παρισιού, η ανάδειξη της πραγματικότητας στη Θεσσαλία, οι επιπτώσεις και οι προτάσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Πιο συγκεκριμένα. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η προετοιμασία έγινε με τους καλύτερους όρους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μας και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση. Υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Πέρα από το επιστημονικά συμπεράσματα θα έχουμε και πολιτικές προσεγγίσεις που θα μας φανούν χρήσιμες στο μέλλον. Μια σειρά από επιχειρήσεις συμμετέχουν ενεργά και θα παρουσιάσουν και τα προϊόντα τους αλλά και τη δράση τους. Ως εκ τούτου το Συνέδριο είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την προβολή της περιοχής και την ανάδειξη ενός ζητήματος που επηρεάζει στο σύνολο της ζωής μας».

Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος του συνεδρίου κ. Ντίνος Διαμάντος που υπογράμμισε ότι «η κλιματική μεταβλητότητα είναι μια πραγματικότητα. Είτε λέγεται κλιματική αλλαγή από φυσικά αίτια, είτε αφορά στην κλιματική επίδραση από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως πρέπει να προσαρμόσουμε την κοινωνία και την πολιτική, το παραγωγικό μοντέλο πάνω σε μια πολιτική που θα διαφυλάσσει την αειφόρο ανάπτυξη. Το συνέδριο γίνεται σε ένα κρίσιμο και καίριο χρόνο. Με ενδιαφέρον αναμένουμε την προσέλευση. Τα στατιστικά πριν την έναρξη δημιουργούν τις συνθήκες επιτυχίας».

Από την πλευρά ο διευθυντής της ΠΕΔ κ. Δημήτρης Τσούμας ανέφερε ότι «ως συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής μεταφέρω την άποψη όλων των συνεργατών ότι πραγματικά πρόκειται για ένα συνέδριο που για να φτάσει στο σημείο που έφτασε και να τελειώσει όπως ευελπιστούμε δεν ήταν καθόλου εύκολο. Έχουν εμπλακεί πολύ σημαντικοί άνθρωποι για την υλοποίησή του. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να ευχαριστήσουμε και τους εξωτερικούς συνεργάτες, τον κ. Γενιτσεφτσή και την κ. Οικονόμου που έχει αναλάβει το κομμάτι της φιλοξενίας.

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι το ΤΕΕ - Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, το ΤΕΕ - Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας, ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος και η ΕΘΕΜ (Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών).

Το συνέδριο βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και υπό την επιστημονική αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) καθώς και του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν μεταξύ άλλων και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης αλλά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλειος Κόκκαλης.

Την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξουν οι: αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΚΑ, κ. Σωκράτης Φάμελλος και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, κ. Γεώργιος Κωτσός.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή 9 Ιουνίου, στις 10:00 π.μ., ενώ η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στις 20:00.

Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ